kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Vergi Müfettiş Yardımcılığı Sınavı’na Nasıl Çalışılır?

5 – 6 Haziran 2021 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan Vergi Müfettiş Yardımcılığı KLASİK sınavı'na nasıl çalışılır? Tüm kullanılabilecek yöntemleri yazımızda bulabilirsiniz!

A+
A-

Nasıl Çalışmalı?

Vergi Denetim Kurulu-Vergi Müfettiş Yardımcılığı.

Malûmunuz 2011 yılına kadar Maliye’de dağınık halde olan unvanlar tek meslek olarak Vergi Müfettişliği adı altında ve Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı bünyesinde toplandı. O zamandan beri de ayrı ayrı sınavlar yerine sadece bu unvan için sınav yapılmaya başlandı.
Sınav 2012’de ki 5,6,7. promosyonlar için olan istisna haricinde Klasik usulde yapıldı ve yapılmakta. O yüzden daha ehemmiyetli bir çalışma gerektirdiği muhakkak. Meslekte sizi nelerin beklediği noktasında paylaşımları ‘meslek tanıtımları’ serimize bırakıyoruz. Meslek tanıtımları kapsamında Vergi Müfettişliği ile alakalı tüm sorularınızın yanıtını bulabileceğiniz ayrıntılı bir paylaşımda bulunacağız.
O yüzden şu an için daha çok sınava odaklanmayı daha faydalı buluyoruz. Geçtiğimiz yıl 400 kişilik ilana rağmen 200 kişinin mesleğe alınması bu sene alımın yineleneceği manâsına geliyor diyebiliriz. Kurul başkanının da buna paralel bir beyanı var. O yüzden sınav varmış gibi çalışmaya başlamak zamanıdır. Kaldı ki bu düzeyde bir çalışma sizi zaten hemen her sınava hazır hale getirecektir. Gündem

Söylediğimiz gibi sınav KLASİK usulde yapılmakta ve aşağıdaki konuları ihtiva etmektedir;

HUKUK: Anayasa Hukuku İdare Hukukunun Genel Esasları İdari Yargı Ceza Hukuku Ceza Muhakemeleri Usulünün Genel Esasları Medeni Hukuk (Aile Hukuku ve Miras Hukuku hariç), Borçlar Hukuku Ticaret Hukuku

İKTİSAT; Mikro İktisat Makro İktisat İktisadi Düşünceler Tarihi Para Teorisi ve Politikası Türkiye Ekonomisi Uluslararası İktisat ve İktisadi Kuruluşlar.

MALİYE; Maliye Teorisi Maliye Politikası Vergi Teorisi ve Türk Vergi Sistemi Kamu Maliyesi.

MUHASEBE; Genel Muhasebe Şirketler Muhasebesi Maliyet Muhasebesi Mali Tablolar Analizi. Konular bu şekilde arkadaşlar. Bu konulara dair öncelikli olarak ders bazlı önerilerimiz olacak muhakkak ki;

HUKUK için yapmanız gereken en önemli şey; ana hatlara çok iyi hakim olmaktır. Sınavda sizin ayrıntılara olan hakimiyetinizden ziyade bahsi geçen derslerin ana esaslarına olan hakimiyetiniz ölçülmektedir. Yani önemli olan şey; her soruya yazacak bilginiz olmasıdır. Tüm ayrıntıları ezberlemekten ziyade; Çerçeveyi çok iyi çizebilmiş olmalısınız. O yüzden konu olarak değinilmedik şey bırakmamış kaynakları ayrıntılarına boğulmadan çalışmak sizin faydanıza olacaktır. Okumalarınızı buna göre tanzim etmelisiniz.

Kaynak noktasında önerilerimiz şu şekilde; -Anayasa Hukuku, İdare Hukuku ve İYUK; Themis Anayasa, İdare ve İdari Yargı, Ceza ve CMK için mevzuatı güzelce okumanız yeterli olacaktır. -Medeni Hukuk ve Borçlar Hukuku – Tan Tahsin ZAPATA -Ticaret Hukuku – Ayşe SARICA

İKTİSAT;
Sınava daha evvel girmiş olan herkes gördü ki özellikle Mikro İktisat alanında Grafiklere ve Yorumlarına gerçek manâda hakim olmak gerekiyor. O yüzden kaynaklarımız buna göre olacak. Ayrıca yine yukarıdaki ikazımız geçerli. Ana hatları çok iyi bilmek gerekli. Geçtiğimiz yıl sorularından Ödemeler Bilançosu ana kalemlerine dair bilgi ölçen soruda olduğu gibi. Hesapların isimlerini iyi bilip altını bir nebze doldurabilmek puan getiren şey oldu. O yüzden çalışmamızı bu şekilde programlarsak üstesinden gelebiliriz. Kaynak önerilerimiz ise şu şekilde; -Mikro ve Makro İktisat; Erdal Muzaffer ÜNSAL. -Uluslararası İktisat ve Kuruluşlar; İyi bir fasikül veyahut da ders notunu iyi çalışmak kâfi olacaktır. Okulunuzun iyi hocalarının notlarını edinmeye çalışın. Ödemeler Bilançosunu çok iyi bilin. Muhakkak karşınızda bir yerde bulunsun ve sürekli göz gezdirin. TCMB’ nin yayımladığı zamanlarda da inceleyin. -Para-Banka; Abuzer Pınar’ın kitabı kâfi olacaktır. Büyük konu anlatımı ya da soru alternatifleri halinde görmek ve çalışmak isteyenler için küçük klasik soruları içeren kitap da kullanılabilir. -Türkiye Ekonomisi; Yasin Çoban’ın kitabının yanı sıra önemli ekonomik olaylara dair yazılmış Makaleler de okunmalı.

MALİYE; Geçtiğimiz sınavda herkesi şaşırtan ve yoran alan muhtemel ki Maliye oldu. %80 yoruma dayalı sorular vardı. Yani sadece teorik bilgi sizi sınavda kurtarmayabilir. O yüzden bol bol makale okuyarak ve İktisat ile Maliye alanlarını harmanlayacak şekilde çalışarak bu alanı halletmeniz gerekli. Kaynak önerisi olarak; -İsmail Engin – Maliye -Nurettin bilici – Vergi Hukuku+TVS Özellikle Vergi konusunu mevzuat okumaları ile desteklemeniz faydanıza olacaktır. Bu sayede bu alanda ki ince noktaları ve kitapla paralel giderek önemli maddeleri çalışma imkanı bulursunuz. Ek olarak yine Abuzer Pınar’ın Maliye Politikası kitabını okumanız politika konusunda yorum becerinizi geliştirmeniz noktasında size çok şey katacaktır.

MUHASEBE; Açık ara en zorlanılan alan Muhasebe olmalı. Çünkü Test sınavından çıkıp gelmiş insanlar, çıkmış sorular ile yol alan bizleri bir anda baya baya muhasebe kaydı yapmaya, bir şirketin açılışından kapanışına muhasebe takibini yapmaya iten bir format ile karşı karşıya getirmekte. O yüzden bu noktada en önemli şey şu; Muhasebe kayıt mantığını kavramak. Kayıt mantığını neyi, neden, nasıl kaydettiğimizi bilmezsek bu sınavdaki 55 puanlık kısmı yapmak çok zorlaşıyor.
O yüzden önerimiz artık muhasebe ezberleyeceğiniz kaynakları bir kenara bırakıp öğreneceğiniz kaynaklarla hemhal olmanız. -Konu anlatımı için Orhan Sevilengül (alternatif kaynaklar da olabilir muhasebe değişmez genelde) Asıl önemli kısım ise ne çözeceğimiz. Piyasada bu konuda 3 önemli kaynak mevcut. Ben hepsini edinmenizden yanayım. -Orhan Sevilengül -Ercan Beyazıtlı -İlhan Kılıç Klasik soruları içeren kaynaklar. Benim önerim bu kaynakları çözerken özellikle hazır bulunduracağınız defter-i kebir, yevmiye defteri, mizan vs. şablonlara çözüp zaman kaybetmeden ve düzenli kayıt tutmanız. Bu kayıtlarınızı saklayarak yaptığınız yanlışları eski usul muhasebe düzeltmeleri gibi kırmızı kalemle düzelterek yanlışınızı görmenizdir. Bunun çok faydasını göreceksiniz.
Ek olarak muhasebe ile alakalı takıldığınız zaman faydalanabileceğiniz iki tane site var; Bunlar; muhasebedersleri ve alomaliye bu sitelere de bir göz gezdirin muhasebeye dair sorularınızın yanıtlarını bulabilirsiniz. Özellikle ilk sitede monografilere de ulaşmanız mümkün. Son aşamada monografi çözümleri de size çok şey katacaktır. İkinci sitede ise alakalı mevzuata dair sorularınızın yanıtlarını bulabilirsiniz. Unutmayın ki bu sınavda en önemli nokta her dersten barajı geçebilmenizdir. Her dersten tek tek 50 puanı, Dört dersin ortalamasında ise 65 ortalamayı geçmeniz gerekli. Bu da her dersten yarısını yapacak kadar asgari bir düzeye, en az iki alanın da sizin yükünüzü çekmesine ihtiyacınız var demektir. O yüzden güçlü alanlarınızı ve zayıf alanlarınızı iyi belirleyip o şekilde hazırlanmalısınız.

Yorumlar

  1. KlasikFobisi Avatar KlasikFobisi dedi ki:

    Hocam sınavda puanlama nasıl? Kıt mı puan veriliyor yoksa nispeten esnek mi? Bilgilendirseniz :/