kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Emniyet Kemeri Takmamanın Cezası 2020 Ne Kadar?

Emniyet Kemeri Takmamanın Cezası 2020 Ne Kadar? Emniyet kemeri nedir? Ne demek? Ne işe yarar? Emniyet kemeri kullanmamanın , takmamanın cezası var mı? Cezası nedir? Emniyet kemeri takmamanın, kullanmamanın cezası 2020 yılında ne kadar arttı?

A+
A-

Türkiye’de ve dünyada her gün binlerce trafik kazası meydana gelmektedir. Bu kazalar genellikle ölümle sonuçlanmaktadır. Çünkü yaşanan trafik kazalarının büyük bir çoğunluğu kural ihlalleri nedeniyle yaşanmaktadır. Üstelik kural ihlalleri dolayısıyla maddi kayıplarla atlatılacak pek çok kazada can kaybı yaşanmaktadır. Özellikle de araç içinde emniyet kemeri kullanmayan sürücü ve yolcular trafik kazaları sonucunda yaralanmakta ve hayatlarını kaybetmektedir. Özellikle Türkiye’de emniyet kemeri kullanımı hiç yaygın değildir. Türkiye’nin dört bir yanında sürücüler ve yolcular emniyet kemeri kullanmamaktadır. Hatta yeni araçlarda emniyet kemeri kullanımı için bulunan uyarı sistemlerini kapatmak için sahte kemer tokaları kullanılır. Son yıllarda İçişleri Bakanlığı tarafından emniyet kemeri kullanımını artırmak için pek çok proje hayata geçirilmiştir. Trafik polisleri emniyet kemeri kullanmayan sürücülere ceza keserek bu ihmal durumunu ortadan kaldırmaya çalışmaktadır. Bu ve benzeri pek çok sebepler nedeniyle milyonlarca kişi emniyet kemeri takmamanın cezası olup olmadığını merak etmektedir. Peki emniyet kemeri takmamanın cezası 2020 ne kadar? Emniyet kemeri nedir? Ne işe yarar?

Emniyet Kemeri Nedir? Ne Demek?

Emniyet kemeri otomobillerde, araçlarda bulunan güvenlik maksadıyla kullanılan donanımlardan en önemlisidir. Araçlardaki, otomobillerdeki her koltukta oturan kişi için bir adet emniyet kemeri bulunur. Bu kemer sayesinde araç içindeki yolcular herhangi bir sarsıntı, kaza durumunda güvende olur. Sürücülerin ve yolcuların daha güvende olması için, farklı araç türlerine ve kullanımlara göre farklı emniyet kemeri türleri bulunmaktadır. Çift noktalı, tek noktalı, üç noktalı, dört noktalı, çok noktalı pek çok kemer çeşidi bulunur. Bu kemer tüm kara, hava, deniz ve uzay araçlarında bulunmaktadır. Hayat kurtaran bu kemerin tarihi 1950’li yıllara kadar uzanmaktadır. İsveç’te bulunan Volvo fabrikasında çalışan bir mühendis olan Nils Bohlin isimli kişi üç noktalı emniyet kemerinin patentini almıştır. Daha sonra uygulamalar ve türler geliştirilerek yaygınlaşmıştır. kamu haber

emniyet kemeri nedir ne demek tarihi

Emniyet Kemeri Takmak Ne İşe Yarar?

Dünyada yapılan tüm araştırmalar emniyet kemeri takılmadığında yaşanan trafik kazalarında ölüm oranlarının arttığını göstermektedir. Ancak kemer takan sürücü ve yolcular sarsıntılardan, kazalardan, basınçtan büyük oranda korunmaktadır. Emniyet kemerinin faydalarını saymakla bitmez ancak kısaca hayat kurtarır demek doğru olur. Kemer sayesinde çarpışmanın, kazanın sonucunda yaşanan sarsıntının vücuda etkisi sınırlandırılır. Çarpışma ve kaza nedeniyle oluşan basıncı ve sarsıntıyı tek bir noktada toplayan kemer daha sonra vücudun en güçlü noktalarına bu basıncı dağıtarak hasarı en aza indirir. Trafik kazalarında yaşanan hasarlar genellikle yolcu ve sürücülerin koltuklarından fırlaması nedeniyle olmaktadır. Emniyet kemeri sürücü ve yolcuları koltuklarında güvende tutar. Ayrıca vücudun en önemli noktaları olan kafa ve omuriliğin bir yere çarpmasını önler.

Emniyet Kemeri Takmamanın Cezası Var Mı? Nedir?

Trafik kurallarını belirleyen, verilen cezaları belirleyen Karayolları Trafik Kanuna göre trafikte emniyet kemeri takmak zorunludur. Bu kapsamda kanuna göre karayollarında seyreden, trafikte olan, araç süren, yolcu olan sürücüler ve yolcular emniyet kemeri takmalıdır. Aksi takdirde trafik polisleri tarafından sürücü ve yolculara ceza kesilir. Her yıl sürücülere ve yolculara kesilen emniyet kemeri takmama cezasının ücreti artmaktadır. Para cezasının yanı sıra emniyet kemeri takmayan sürücülere 15 ceza puanı da verilmektedir. 100 ceza puanına ulaşan kişilerin sürücü belgelerine 2 ay el konulmaktadır. Ehliyeti geri alınan sürücülerin ehliyet kurslarına giderek 40 saat eğitim alması ve ehliyet almaya uygundur belgesi alması gerekir. Vatandaşlar ceza puan sorgulama işlemlerini e-Devlet üzerinden sorgulama işlemi yapılabilir..

emniyet kemeri ne ise yarar

Emniyet Kemeri Takmamanın Cezası 2020

Kanunlar tarafından emniyet kemeri takmak zorunlu kılınmıştır ve takmayan sürücülere ceza kesileceği belirlenmiştir. Kemer takmayan sürücüler para cezası ödemektedir. Ayrıca ceza puanı almaktadır. Kemek takmayan sürücülere verilen para cezaları her yıl yeniden belirlenmektedir ve yıllar geçtikçe bu ceza miktarı artmaktadır. Kemer takmadığı gerekçesiyle para cezası alan sürücüler bu cezayı erken ödemeleri durumunda belirli oranda indirimden faydalanabilir. Örneğin 100 lira para cezası alan sürücü erken ödemesi durumunda cezayı 80 lira olarak ödeyebilmektedir. 2020 yılında trafik cezalarına %22,58 oranında zam gelmiştir. Bu kapsamda emniyet kemeri takmamanın cezası da artmıştır. 2019 yılında emniyet kemeri takmamanın cezası 108 Türk Lirasıyken 2020 yılında bu ücret artarak 132 Türk Lirası olmuştur.

Sürücülerin ve yolcuların emniyet kemeri takıp takmadığı trafik polisleri tarafından yol kontrolleri ile belirlenmektedir. Ayrıca trafik daireye bağlı helikopterler ve drone’lar ile havadan kontrol çalışmaları da yürütülmektedir. Ayrıca mobese kameraları ile de kontroller sağlanabilir. Bu nedenle vatandaşların cezadan kaçmaları son derece zordur.

Emniyet kemeri takmamanın cezası 2019 108 Türk Lirasıdır.

Emniyet kemeri takmamanın cezası 2020 132 Türk Lirasıdır.

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

2020 trafik cezalari

Yorumlar

  1. E Avatar E dedi ki:

    Yerel yönetim özerklik şartının cevabı “verilen desteklerde proje kısıtlaması olmayacak” olacak. Avrupa_Yerel_Yonetimler_ozerklik_Sarti.pdf Madde 7 de var