kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Suriye Nüfusu Ne Kadar Olmuştur?

Dünya nüfusu her yıl artışını sürdürürken, son yıllarda ciddi problemler yaşadığımız sınır komşumuz olan Suriye'nin nüfusu ne kadar olmuştur? Türkiye nüfusunun 85 milyona yaklaştığı , Suriye nüfusu ne kadar artmıştır? Suriye'de yer alan El-Bab ve İdlib nüfusu kaçtır? İşte detaylar…

A+
A-

Suriye nüfusu ne kadar olmuştur, nüfusun özellikleri nelerdir, din ve inanç sistemi nasıldır gibi merak edilenleri bu yazımızda sizler için derledik.

BM verilerine göre dünya nüfusu 8 milyara yaklaşmaktadır. Bu nüfusun çok büyük bölümü Asya Kıtası üzerinde bulunan ülkelerde yaşamaktadır. Dünya nüfusunun yaklaşık %60’ı Çin Halk Cumhuriyeti ve Hindistan içerisinde yaşamaktadır. İki ülkenin toplam nüfusu dünyanın toplam nüfusunun üçte birinden fazlasını oluşturmaktadır. Bu iki ülke dışında Asya Kıtası üzerinde; Endonezya, Pakistan, Bangladeş, Japonya, Filipinler, Vietnam ve Türkiye içerisinde de nüfus yoğunluğu fazladır. Ülke olarak 85 milyon nüfusa yaklaştığımız en uzun sınıra sahip olduğumuz komşumuz olan Suriye nüfusu da merak konusudur. Bildiğiniz üzere Suriye ülkemizin güneyinde yer alan çok kalabalık olmayan ve son yıllarda ciddi problemler yaşadığımız bir ülkedir. Suriye’nin İdlib bölgesinde yaşadığımız operasyon sonrası birçok askerimizin şehit olmasına neden olan acı olaylardan sonra herkes tarafından merak edilen konuların başında Suriye nüfusunun ne kadar olduğu gelmektedir.

Suriye Nüfusu Ne Kadar Olmuştur?

En uzun komşu sınırına sahip olduğumuz Suriye’nin nüfusu 17 Milyon 752 Bin 388 (17,752,388) olmuştur. Belirtmiş olduğumuz bu nüfus hesaplanan rakamı göstermektedir. Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre yıl ortasında Suriye’nin nüfusu 18 milyonu aşacağı hesaplanmaktadır. Suriye nüfusunun 17,5 milyon olduğu düşünülürse, Suriye nüfusunun bir yıl içerisinde 250 bine yakın arttığı hesaplanmaktadır. Bu durum Suriye’de doğurganlık oranının artmaya devam ettiğini göstermektedir. Bu verilerin yanı sıra Suriye’den ülkemize çok ciddi sayıda göç yaşanmıştır. 2010 yılında 21,362,529 kişinin yaşadığı Suriye’de iç savaşın etkisiyle bu nüfus 2018 yılında 4,5 milyona yakın azalmıştır. Elbette bu resmi rakamlarla ifade edilen sayıdır, bu sayının yanı sıra resmi verilerde gösterilmeyen ülkesini terk eden milyonlarca daha insan bulunmaktadır. Nüfus artışının da devam ettiğini düşünecek olursak Suriye’den yaşanan dış göç toplamının 6 milyondan fazla olduğu düşünülmektedir. Göç edenlerin yaklaşık 5 milyona yakını ülkemize yerleşmiştir.

Suriye Nüfusu Özellikleri Nelerdir?

Suriye’de bulunan insanların yaklaşık %60’ı kentlerde yaşamaktadır. Nüfusun yaş ortalaması 25,6 olarak hesaplanmıştır. Yaş ortalamasının bu kadar düşük olması Suriye’nin genç bir nüfusa sahip olduğunu göstermektedir. 17,7 milyon nüfusa sahip Suriye, bu nüfus sayısı ile dünya sıralamasında 68. Sıradaki yerini korumuştur. Bu nüfusun yaklaşık %46’sı erkekler oluştururken, %54’ünü de kadınlar oluşmaktadır. Suriye’de yaşayanların %60-65’i Arap, %9’u Kürt ve %4’ü de Türkmen kişilerden oluşmaktadır. Bütün bu nüfusun yerleşim alanı olan Suriye toprakları toplam 183 Bin 630 kilometrekareden oluşmaktadır.

Suriye Hakkında Bilgiler

Suriye konusu açıldığında konuşulacak en önemli konu, Beşer Esad’ın durumu ve yaptıkları olarak bilinmektedir. Suriye topraklarının ciddi şekilde karışmasında Esad’ın rolü çok fazladır. Ülkemizle en uzun kara sınırına sahip Suriye, yaklaşık 10 yıldır iç karışıklık ve ciddi problemler ile mücadele etmektedir. Son günlerde yaşanan İdlib olaylarında birçok askerimizin şehit olmasıyla sonuçlanan operasyonlarda Rusya’ya ve Suriye’ye olan karşı hamlelerimiz devam etmektedir. Yaşanan bu acı olayın ülkemizdeki milli birlik ve beraberlik duygusunu ateşlediğini düşünüyor ve şehitlerimizin kanının o topraklarda kalmaması gerektiğini belirtmek istiyoruz.

Suriye’nin Türkiye, Irak, Ürdün, Lübnan ve İsrail ile kara sınır kapısı mevcuttur. Suriye’de para birimi olarak matat kullanmaktadır, ülkemizin para birimine göre fazla değerli olmayan bir para birimidir.

https://tercihiniyap.net/wp-content/uploads/2021/10/ydlib.jpg

Suriye Şehirleri Nüfusu 

Suriye’de toplam 70 şehir bulunmaktadır. Bu şehirlerde nüfusun dağılımı dengeli seyretmektedir. Halep, Şam, Humus, Hama, Lazkiye, Deyrizor ve Rakka şehirleri Suriye’nin en fazla nüfusa sahip şehirleridir. Bu şehirlerinin nüfusları şöyledir:

  • Halep nüfusu : 3,452,617
  • Şam nüfusu : 3,283,645
  • Humus nüfusu : 1,193,412
  • Hama nüfusu : 832,316
  • Lazkiye nüfusu : 696,752
  • Deyrizor nüfusu : 445,116
  • Rakka nüfusu : 402,338
  • El-Bab nüfusu : 164,754
  • İdlib nüfusu : 153,172

Suriye’de Din ve İnanç

Suriye nüfusunun %75’i Sunni Müslüman, %10’u Nusayri, %10’u Hristiyan ve %3’ü de Dürzü’dür. Suriye’de herkesin din ve inanç özgürlüğü olduğu ve devletin bunu koruyacağı anayasada düzenlenmiştir. Devlet’in başında olan Beşer Esad’da sunni müslüman olarak bilinmektedir.

Yorumlar

  1. Tamer Doğan Avatar Tamer Doğan dedi ki:

    Esad sünni müslüman değil.Nusayri Alevidir