kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

KPSS Önlisans Sınavı Nedir? Konuları Nelerdir? Nasıl Çalışılır?

KPSS Önlisans sınavı nedir? KPSS Önlisans sınavı konuları nelerdir? Soru dağılımı nasıldır? KPSS Önlisans sınavına nasıl çalışılır? Nasıl hazırlanılır? Kaç yılda bir yapılır? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.

A+
A-

Kamu kurumlarında yer alan kadrolara girmeyi hedefleyen tüm adayların katılması gereken merkezi sınav olan Kamu Personeli Seçme Sınavı’nın, üniversitelerin ön lisans programlarından mezun olan adaylar için gerçekleştirilen oturumu KPSS Önlisans oturumu konuları nelerdir? KPSS Önlisans sınavına nasıl çalışılır? KPSS Önlisans sınavına nasıl hazırlanılır? KPSS Önlisans kaç yılda bir yapılır? Puan türü nedir? KPSS Önlisans puanları kaç yıl geçerli olacak? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.

Kamu Personeli Seçme Sınavı Nedir? Nasıl Düzenlenmektedir?

Kamu Personeli Seçme Sınavı ya da herkesin bildiği kısa ve yaygın adıyla KPSS, lise mezunu ya da üniversite mezunu adayların, kamu kurumlarında bulunan, adayların mezun oldukları düzeye göre belirlenmiş kadrolarına atanabilmeleri için gerekli puanları elde etmesi gereken merkezi sınavdır ve Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ÖSYM tarafından, kimi gruplar için her sene, kimi gruplar içinse iki senede bir defa gerçekleştirilmektedir. KPSS kapsamında ÖSYM’nin düzenlemiş olduğu oturumlar en genel ayrım şekliyle KPSS A Grubu ve KPSS B Grubu olarak ayrılmaktadır. Bu ayrımın yanında KPSS öğretmenlik oturumları olarak nitelendirebileceğimiz, öğretmen adaylarına özel olarak düzenlenen oturumlar ile kamudaki din hizmetleri görevlerine atanmak isteyen adaylar için düzenlenen Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi ayrıksı olarak düzenlenmektedir. Kamu kurumlarında yer alan engelli kadroları içinse engelli adayların yarıştığı e-KPSS oturumları bulunmaktadır.

ÖSYM’nin KPSS ile alakalı ayrımının en temeli olan A grubu ve B grubu ayrımını detaylı bir şekilde incelemek ve bilgi sahibi olmak için ilgili çalışmamıza aşağıda yer alan yönlendirme yardımıyla erişebilirsiniz;

KPSS Önlisans Sınavı Nedir? Kaç Yılda Bir Düzenlenmektedir?

Kamu Personeli Seçme Sınavı’nın, kamu kurumlarında yer alan ve üniversitelerin ön lisans programlarından mezun adaylar için ayrılan kadrolarına atanmak için gerekli puanların alınabildiği oturumuna KPSS Önlisans adı verilmektedir. KPSS Önlisans sınavı ÖSYM’nin B grubu kapsamında düzenlediği bir sınavdır. Kamu Kurumlarında yer alan b grubu kadrolara yerleşmek isteyen ön lisans mezunu adaylar için düzenlenmektedir. Yukarıda yönlendirmesini vermiş olduğumuz çalışmamızda da belirttiğimiz gibi B grubu KPSS oturumları iki senede bir defa gerçekleştirilmektedir. İki yılda bir yapılan bu sınavların gerçekleştirildiği yıllar ise çift yıllardır. Yani yılın son hanesinde yer alan rakamın çift olduğu senelerde KPSS Önlisans oturumu düzenlenmektedir.

ÖSYM’nin KPSS oturumlarını tek yıl – çift yıl olarak ayırmasına dair detaylı bilgilere aşağıda yer alan yönlendirme yardımıyla erişebileceğiniz çalışmamızda göz atabilirsiniz;

KPSS Önlisans Kaç Oturum, Kaç Soru? Kaç Dakika?

KPSS önlisans sınavında adaylara tek oturumda genel kültür ve genel yetenek isminde iki test uygulanmaktadır. Bu testlerin her biri altmışar sorudur ve sınav toplam 120 sorudan meydana gelmektedir. Adayların kendilerine yöneltilen 120 adet soruyu yanıtlamaları için ÖSYM tarafından onlara tanınan süre ise iki saat on dakikadır.

KPSS Önlisans Sınavında Yanlış Doğruyu Götürüyor Mu?

KPSS Önlisans sınavında adayların vermiş oldukları dört yanlış yanıt, bir adet doğru yanıtlarının eksilmesine neden olmaktadır. Yani yanlış doğruyu götürmektedir. Adayların her bir yanlış yanıtları, toplam doğru yanıtlarını 0.25 net eksiltecektir.

osym binasy 1

KPSS Önlisans Konuları Nelerdir? Soru Dağılımı Nasıldır?

KPSS Önlisans sınavında adaylara yukarıda da belirttiğimiz üzere Genel Kültür ve Genel Yetenek testleri altında toplam 120 adet soru sorulmaktadır. Bu soruların testlerin altında yer alan derslere dağılımı ise şu şekildedir;

KPSS Önlisans Genel Yetenek testinde 30 Türkçe sorusu aynı zamanda sözel mantık sorularını, 30 matematik sorusu ise aynı zamanda sayısal mantık ve geometri dersi sorularını da kapsamaktadır.

Türkçe dersi – 30 soru
Matematik dersi – 30 soru

KPSS Önlisans Genel Kültür testi;

Güncel bilgiler; 6 soru
Vatandaşlık dersi; 9 soru
Coğrafya dersi; 18 soru
Tarih dersi; 27 soru

KPSS Önlisans Sınavına Nasıl Hazırlanılır? KPSS Önlisansa Nasıl Çalışılır?

KPSS Önlisans sınavında adaylara sorulan soruların dağılımına yukarıda yer verdik. Bu ders başlıkları için adayların nasıl bir hazırlık yürütebileceklerine dair önerilerimiz ise şu şekildedir;

KPSS Önlisans Genel Yetenek Derslerine Nasıl Çalışılır?

KPSS Önlisans Türkçe Dersi;

KPSS Önlisans sınavı Türkçe dersine çalışacak olan adaylar, sınavda bu kısımdan 30 soru yanıtlayacaktır. Bu 30 soruda adaylara, anlam soruları, dil bilgisi – gramer soruları gibi sorular yöneltilmektedir. Adayların her şeyden evvel anlam soruları için bol pratiğe ihtiyacı vardır. Gerek sınavda süre kısıtının olması ve paragraflarda oyalanma lüksüne adayların sahip olmaması, gerekse anlama dair sorularda sonuca en isabetli şekilde ulaşmak noktasında adayların bol bol cümlede anlam, paragrafta anlam konularından sorular çözmeleri gerekmektedir. Belirli soru tiplerine sahip olan ÖSYM sınavlarında adaylar bu soru tiplerini içeren kaynaklardan benzer soruları çözdükçe sonuca daha çabuk varmak konusunda alışkanlık kazanacaklardır. Gramer konularında ise adayların öncelikle iyi bir konu çalışması yapması şarttır. Aksi halde adayların bilmedikleri bir dil kuralına dair sınavda fikir yürütmeleri çok kolay olmayacaktır. Yine konu çalışmalarını tamamladıklarında konu konu ilerleyerek soru çözümleri yapmaları adayların öğrendikleri bilgileri pekiştirmelerine yardımcı olacaktır.

KPSS Önlisans Sözel Mantık;

KPSS Önlisans sınavının Sözel mantık soruları Türkçe testi içerisinde yer almaktadır. Genel olarak 4 sorulu bir sistem uygulanmaktadır. Adaylar benzer tiplerde yöneltilen bu sorulara dair hazırlıklarını bu konuda çözerek anlatım yapan hocaların videolarını izleyerek bir temel atabilirler. Bu temelin üzerine yine benzer soru tiplerini içeren soru bankalarından bol soru çözerek ve özellikle soru okunurken oluşturulacak şemaları tekrar tekrar oluşturarak kolaylıkla altından kalkabilirler. Sözel mantık soruları konu bilgisinden çok, yorum kabiliyetini ölçtüğünden burada soru çözümleri çok önem kazanmaktadır.

KPSS Önlisans Matematik Dersi;

KPSS Önlisans oturumu matematik testinde adaylara toplam 30 adet soru yöneltilmektedir. Bu 30 sorunun tamamı matematik konularından oluşmamakta, bir kısmı sayısal mantık, bir kısmı da geometri konularından yöneltilen sorulardan oluşmaktadır. KPSS matematiğinde adaylara belli başlı temel matematik konularından sorular gelmektedir. Adaylar bu soruları çözebilecek düzeye gelmek adına evvela iyi bir konu temeli atmalıdır. Basit mantıklarla ve hesaplarla çözülebilecek soruların aksine belirli kuralları bilmek gereken konular için konu çalışmaları elzemdir. Adaylar bunun yanında elbette bol bol soru çözümü yapmalıdırlar. Matematik bir beceri dersidir ve bu beceri üzerine eğildikçe artacak, yükselecektir. Matematik konusunda kendisini zayıf hisseden adaylar Sıfırdan Matematik Nasıl Öğrenilir? başlıklı çalışmamızı  inceleyerek bir hareket biçimi belirleyebilirler.

KPSS Önlisans Sayısal Mantık;

KPSS Önlisans sınavında adaylara matematik testi içerisinde sayısal mantık soruları da sorulmaktadır. Adayların sayısal mantık soruları ile alakalı olarak tıpkı sözel mantıkta olduğu gibi belli başlı soru tiplerini ve çözüm yöntemlerini içeren videoları izleyerek işe başlamaları faydalı olacaktır. Bu girişten sonra adaylar aynı tip soruların yer aldığı soru bankalarını çözerek becerilerini geliştirebilirler ve çözdükleri soru sayısı arttıkça az hatayla yüksek hızda çözümler yapmaya başlayabilirler.

KPSS Önlisans Genel Kültür Derslerine Nasıl Çalışılır?

KPSS Önlisans Tarih Dersi;

KPSS Önlisans sınavında genel kültür testinin neredeyse yüzde ellisini oluşturan tarih dersi için adayların her şeyden önce çok iyi bir konu çalışması yapmaları gerekmektedir. Bu çalışma yalnız kitaptan ya da yalnız videodan olabilir. Ancak hem kitabın hem de videonun eksik bırakabileceği yerler olması ihtimali bulunduğundan adayların iyi bir konu anlatımı kitabı ile akıcı anlatımlı bir video takibini, eksik gördükleri noktaları da kitaba not olarak ilave ederek çalışmalarını öneriyoruz. Böylece adaylar açık bir kısım bırakmadan konu çalışmalarını tamamlayabileceklerdir. İzleyen süreçte ise adayların bolca soru çözmeleri ve konuları pekiştirmeleri gerekecektir. Tarih konu yoğunluğu bakımından kafa karışıklığına ve unutmaya müsait bir ders olduğundan adayların belirli aralıklarla yapacakları hızlı konu tekrarları da bilgilerini taze tutmaları açısından önemli olacaktır.

KPSS Önlisans Coğrafya Dersi;

KPSS Önlisans sınavında genel kültür testinde en çok soruya sahip ikinci alan olan coğrayfa dersi için adayların bilgiye dayalı konuların yoğun olmasından dolayı iyi bir konu çalışması ile işe başlamaları gerekir. Bunu izleyen süreçte adaylar soru çözümü ve sık tekrarlar ile bilgilerini taze tutmaları önem arz etmektedir.

KPSS Önlisans Vatandaşlık ve Güncel Bilgiler;

KPSS Önlisans sınavında adaylara 15 adet soru bu kısımdan sorulmaktadır. Bu 15 sorunun 9 tanesi temel vatandaşlık bilgisi, 6 tanesi ise güncel bilgiler ve gelişmelerden gelmektedir. Adaylar vatandaşlık konuları için videolardan ve kitaplardan çalışabilirler. Ancak bu noktada dikkat etmeleri gereken husus hukuk bilgisi içeren bu kitapların ve videoların güncel tarihli olmasıdır. Değişiklik yapılan hususlarda edinilecek yanlış bilgi adayların sınavda yanlış yanıt vermelerine yol açabilir. Bu yönüyle kaynakların güncelliğine özen gösterilmelidir.

KPSS Önlisans sınavında yer alan güncel bilgiler kısmı için de adayların gündemi takip etmesi oldukça önemlidir. Yeni teknolojik, sosyal ve ekonomik gelişmeler, edebiyata dair gelişmeler vs. takıbi yapmak adayların sınavda soru yakalamalarına yardımcı olacaktır. O nedenle sınav tarihine kadar gündemi izleyerek notlar almak adayların faydasına olacaktır.

KPSS Önlisans Sınavı İçin Deneme Sınavı Çözmek Gerekir Mi?

KPSS Önlisans sınavı adayların bilgi düzeyleri kadar hızlarını da ölçen bir sınavdır. Bir çok aday sınavı yetiştirememekten şikayet etmektedir. Hatta bu şikayetlerden ötürü Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi kısa süre evvel 120 dakika olan sınav süresine 10 dakika daha ilave etmiştir. Sınavda adaylar her soruyu çözecek, görebilecek kadar hızlı olmak durumundadırlar. Bu nedenle adayların konu çalışmaları kadar sınav temposuna girebilmeleri açısından adaylar için deneme sınavları da oldukça önemli bir yerdedir. Konu çalışmalarını nihayete erdiren ve büyük oranda soru çözümlerini de gerçekleştirmiş olan adayların, sınav temposu kazanmaları ve hızlanmaları açısından tıpkı bir sınavdaymış gibi ara vermeksizin süreli bir biçimde deneme sınavları çözmeleri önemlidir. Bu şekilde adaylar sınav süresi bitmeden soruların çözümünü tamamlayacak tempoya ulaşabileceklerdir. Ayrıca adayların konsantrasyon düzeylerini de deneme sınavları adeta bir sporcunun idman yapması gibi gün gün arttıracaktır. Bu yüzden kesinlikle adayların deneme sınavı yapmalarını ve bunu aynı bir sınavdaymış gibi disiplinli bir şekilde yürütmelerini tavsiye ediyoruz.

KPSS Önlisans Sınavı hakkında merak ettiklerinizi sormak ve sınava hazırlık yapan diğer adaylarla iletişim kurmak için Tıklayınız!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.