kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

En Çok Tercih Edilen Üniversite Bölümleri

Üniversitelerin lisans bölümleri içerisinde en çok tercih edilen bölümler hangileridir? Dört yıllık fakülteler içerisinde hangi üniversite bölümleri daha çok tercih edilmektedir? ÖSYM, YÖK ve MEB tarafından açıklanan verilere göre en çok tercih edilen bölümler nelerdir? Yazımız içerisinde görebilirsiniz.

YKS
A+
A-

En Çok Tercih Edilen Üniversite Bölümleri

En çok tercih edilen üniversite bölümleri hakkında merak ettiklerinizi yazımızda bulabilirsiniz. Gençler üniversite sınavı sonrası tercih yapmak için zorlu bir sürece girmektedir. Bu tercih aşamasında en çok hangi üniversiteyi ve hangi bölümü tercih ediyorlar gelin birlikte bakalım…

Üniversitelerin dört yıllık lisans bölümleri içerisinde hangisi daha fazla tercih edilmektedir? YÖK, ÖSYM ve MEB tarafından yayımlanan verilere göre en çok tercih edilen üniversite bölümleri açıklanmıştır. YKS

İnsanların hayatlarında bazı dönüm noktaları vardır. Bu dönüm noktalarında yapılan tercihler, onların bütün yaşamlarını etkilemektedir. Üniversite sınavı sonrası yapılan fakülte tercihleri de bu dönüm noktalardan bir tanesidir. Elbette ki her insan kendi beşeri sermayesine uygun, keyif alarak okuyacağı ve mezuniyetinin ardından iş garantisinin olduğu bölümleri okumak ister.

Ancak, herkesin aldığı bir üniversite sınav puanı ve belli sayıda üniversiteyi tercih etme hakkının olduğu bir sınav sistemi vardır. Bu nedenle sınırlı tercih hakkı olan üniversite adayları bazı bölümleri daha çok tercih etmektedir. Tercihiniyap ailesi olarak biz de en çok tercih edilen üniversite bölümleri yazımız içerisinde bu konuda 2018 yılında gerçekleşmiş olan istatistikleri konuşmak istiyoruz.

En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

Ülkemizde bazı üniversitelerin marka değerinin yüksek olması, kadrosunda kaliteli akademisyenleri bulundurması, öğrencilerine sunduğu sosyal imkanların fazla olması ve mezun ettiği öğrencilerin iş bulma konusunda sıkıntı yaşamaması gibi sebeplerle tercih edilme oranları yüksektir. Ülke içerisinde isimleri herkes tarafından bilinen ve bir çok kişinin eğitim görmek istediği bu üniversiteler, tercihlerde üst sıralarda yer aldıklarından puan olarakta yüksek kapatmayı başarmaktadır. Üniversite tercih işlemlerinde 2018 yılına ait veriler şunlardır:

  • İstanbul Üniversitesi
  • Marmara Üniversitesi
  • Ankara Üniversitesi
  • Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  • Dokuz Eylül Üniversitesi
  • Ege Üniversitesi
  • Gazi Üniversitesi
  • Akdeniz Üniversitesi
  • Hacettepe Üniversitesi
  • İstanbul Teknik Üniversitesi

En Çok Tercih Edilen Üniversite Bölümleri

Ülkemizde son yıllarda üniversite isminin ön planda olduğu tercihlerden ziyade, üniversite bölümlerinin ön plana olduğu tercihler yapılmaktadır. Bu tercihlerde en çok mezuniyet sonrası iş bulma garantisine bakılmaktadır. Son yıllarda ataması yüksek olan sağlık bilimleri fakültesine ait bölümler en çok tercih edilen bölümler listesinin başında yer almaktadır. İşte sizler için hazırlamış olduğumuz bu liste:

Hukuk: Üniversite tercihlerinde en çok tercih edilen lisans bölümü, hukuk bölümüdür. Hukuk bölümü, dersleri itibariyle kendini sürekli olarak geliştirmek zorunda olan bireylerin tercih etmesi gereken bir bölümdür. Günel hukuki mevzuat değişikliklerini düzenli olarak takip etmek zorunda olan hukuk öğrencileri, eğitim hayatları boyunca sistemli çalışmaya hazırlıklı olmalıdır. Bu çalışmanın karşılığı olarak hukuk bölümü mezunları iş bulma konusunda fazla sıkıntı yaşamamaktadır. Avukatlık, hakimlik, savcılık, kurum avukatlığı, kamu kurum ve kuruluşlarında uzmanlık, müfettişlik gibi mesleklere hukuk bölümü mezunları atanabilmektedir. Mezunlarına gerek kamu sektöründe gerekse de özel sektörde çok yönlü alternatifler sunan hukuk bölümü, tercih listelerinde bu sebeple ilk sırada yer almaktadır.

Tıp: Lisans bölümleri içerisinde en çok tercih edilen ikinci bölüm, tıp bölümüdür. Tıp bölümü, herkesin okuyabileceği bir bölüm olmadığı gibi, doktorluk mesleği de herkesin yapabileceği bir meslek değildir. Üniversite sınavından yüksek puan almak, tıp okumak için bir gerekçe olmamalıdır. Bölümün mesleki garanti sağlaması ve doktor olanlara iyi maaşla çalışacak alternatifler sunması okumak isteyenlerin sayısını arttırsa da, doktorluk herkesin hakkıyla yapabileceği bir meslek değildir. Ülkemizde yapılan üniversite tercihleri alınan puan üzerinden yapıldığından tıp bölümünü tercih eden sayısı çok olmaktadır.

Bilgisayar Mühendisliği: Sayısal puan türünden üniversite sınavına hazırlananlar için alternatif bölümlerdn biri de bilgisayar mühendisliğidir. 2000’li yıllarla birlikte dünya genelinde teknoloji devriminin yaşanması, bu bölümün önemini arttırmıştır. Artık her evde bir bilgisayar, laptop, notebook veya ıpad ihtiyaç haline gelmiştir.Bilgisayar ve interneti herkesin ihtiyaç olarak görmeye başlamasıyla birlikte de bilgisayar mühendislerine duyulan ihtiyaç yıldan yıla artmıştır. Çok yönlü çalışma olanağı bulunan bilgisayar mühendisleri için kamuda çalışma olanağı da mevcuttur. Bütün bu gelişmeler bilgisayar mühendisliği bölümünü okumak isteyenlerin sayısının artmasını sağlamıştır.

Hemşirelik: Son yıllarda ataması en çok olan sağlık bölümü, hemşirelik bölümüdür. Kpss p3 puan türünden çok düşük puan alınması bile atanmaya engel değildir. Kamuda her yıl on binlerce hemşire ataması yapıldığıu bilinmelidir. Bunun yanı sıra özel hastaneler ve üniversite hastanelerinde de hemşirelik alımları çok fazladır. Sağlık alanında bir işte çalışmak isteyenler için çok ideal bir alternatiftir. Mezunlarının neredeyse tamamına iş garantisi sunan mesleklerin başında gelmektedir. Bu nedenle tercihlerde ilk sırada yer almakta ve taban puanı olarakta yüksek puanda kapatmaktadır.

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık: En çok tercih edilen lisans bölümlerinden bir diğeri PDR’dir. Bu bölümü okuyanlar, devlet okullarında ve özel okullarda rehberlik hocası olarak çalışabilmektedir. Bölümün çok tercih edilmesi sağlayan etkenlerden bazıları: Eşit ağırlık puan türünden aldığı puan, hukuk bölümü taban puanlarına yetmeyecek olan adaylar için ikinci bir alternatif olarak görülmesi, öğretmen olma isteği ve rehber veya danışman olarak insan hayatına dokunma arzusudur. Bununla birlikte daha zorlayıcı bazı mesleklere kıyasla sakin bir hayatım olsun, öğretmen olarak hayatımı sürdüreyim gibi etmenler de bölümün tercih edilmesinde etkilidir.

Sınıf Öğretmenliği: Bu bölüm dört yıllık lisans eğitimi verilen bu bölüm, ataması en çok olan öğretmenlik branşı olarakta bilinmektedir. Her öğretmen atamasında üç bine yakın sınıf öğretmeni atanmaktadır. Bölüm mezunlarının atanma sayısının fazla olması, her yıl sınıf öğretmenliği okumak isteyenlerin sayısını artmasını sağlamıştır. İnsan hayatının şekillenmesinde önemli bir görev üstlenen sınıf öğretmenleri, idealist düşünceyle hareket edenler için de tercih sebebi olmaktadır.

İlahiyat: En çok tercih edilen lisans bölümleri içerisinde bir diğeri, ilahiyat bölümüdür. Dört yıllık ilahiyat okumak isteyenlerin sayısının artmasındaki en büyük etken: İmam Hatip Liselerinden mezun olanlarının sayısının artması ve yine atama sayılarının fazla olmasıdır. Devletin imam-hatip alımları son yıllarda ciddi anlamda artış göstermiştir. Din görevlisi olmak isteyenler ve dini konularda uzmanlaşmak isteyenler için en ideal bölüm olması da tercih edilmesindeki sebeplerdendir.

Çok Tercih Edilen Diğer Lisans Bölümleri

  • Diş Hekimliği
  • Elektrik-Elektronik Mühendisliği
  • Mimarlık
  • Makine Mühendisliği
  • İnşaat Mühendisliği
  • Endüsri Mühendisliği
  • Okul Öncesi Öğretmenliği
  • İşletme 
  • Psikoloji
  • Türk Dili ve Edebiyatı
  • Beslenme ve Diyetetik
  • Türkçe Öğretmenliği
  • İngilizce Öğretmenliği

YKS puanlarınız ile yapmak istediğiniz üniversite tercihlerinizi forum sayfamız üzerinden bizlere sorabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.