kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Adli Yargı Hakimliği İş Hukuku Ders Konuları Nedir? Nasıl Çalışılır?

2019 Yargı Reformu ile Adli Yargı Hakimliği sınav konularına ilave edilen İş Hukuku dersinin içeriği nedir? İş Hukuku ders konuları nelerdir? İş Hukuku dersine nasıl çalışılmalıdır? Detayları yazımızda bulabilirsiniz.

A+
A-

Adalet Bakanlığı’nın 24 Ekim 2019 tarihli 7188 sayılı Kanun ile hayata geçirdiği Yargı Reformu hükümleri ile Adli Yargı Hakim Adaylığı sınavına ilave edilen İş Hukuku dersinin konuları nelerdir? Ders içeriği nelerden oluşmaktadır? İş Hukuku dersine nasıl çalışılır? Hangi kaynaklarla hazırlık yapılabilir? Tüm bu sorularınızın yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz. Kamu Haber

Adli Yargı Hakimliği Sınavı 

Adli Yargı Hakimliği sınavı, Adli Yargı Hakim Adayı olarak Hakimlik mesleğine adım atmak isteyen adayların katılmaları gereken sınavdır. Bu sınav Adalet Bakanlığı ile arasında gerçekleştirilen protokol hükümlerine göre Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ÖSYM tarafından çoktan seçmeli usulde gerçekleştirilmektedir. Sınavda adaylara Genel Kültür – Genel Yetenek, Ortak Alan ve Adli Yargı oturumları altında sorular yöneltilmektedir. Adaylar bu soruları yanıtlamak için oturumdan oturuma farklılaşan sürelere sahip olacaklardır. Adayların Adli Yargı Hakimliği sınavında başarılı olabilmeleri için yazılı sınavdan en az 70 puan almaları, sözlü mülakata katılabilmeleri içinse mesleğe alınacağı Bakanlık tarafından ilan edilen aday sayısının üç katı kadar aday içerisinde yer almaları gerekmektedir.

Adli Yargı Hakimliği Sınav Konuları Nelerdir?

Adli Yargı Hakimliği yazılı sınavında adaylara toplam 100 soru yöneltilmektedir. Bu 100 sorunun 30 soruluk kısmı Genel Kültür – Genel Yetenek, kalan 70 soruluk kısmı da hukuk alanı sorularından oluşmaktadır. Genel Kültür – Gene Yetenek kısmının 15 sorusu Genel Kültür sorularından, kalan 15 sorusu ise Genel Yetenek sorularından oluşmaktadır. 70 soruluk hukuk alanı soruları ise adaylara İdari Yargı Hakimliği adayları ile aynı dersleri içeren Ortak Alan Testi ve adli yargı hakimi adaylarına özgü soruları içeren Adli Yargı Testi’nden oluşmaktadır.

24 Ekim 2019 tarihinde Resmi Gazete’de hükümleri yayımlanan ve aynı tarihte yürürlüğe giren 2019 Yargı Reformu uygulaması gereği Adli Yargı Hakimliği sınavının Adli Yargı testine İş Hukuku dersi ilave edilmiştir. Yapılan bu ilave ile birlikte oluşacak olan yeni soru dağılımı, ÖSYM’nin sınav kılavuzunu yayımlamasının ardından yazımızda yer bulacaktır.

Adli Yargı Hakimliği sınav konularını tüm detaylarıyla ve alt derslerin alt başlıklarıyla incelemek için aşağıdaki yönlendirmeden faydalanarak ilgili yazımıza ulaşabilirsiniz;

Adli Yargı Hakimliği Sınavı’nda Kaç Tane İş Hukuku Sorusu Sorulmaktadır?

Adli Yargı Hakimliği sınavına girecek olan adaylara toplam 5 adet İş Hukuku sorusu yöneltilecektir. Adayların adli yargı testinde soru sayısında herhangi bir değişiklik olmayacak, yine 35 adet sorudan sorumlu olunacaktır.

Adli Yargı Hakimliği Sınavı İş Hukuku Konuları Nelerdir? İş Hukuku Ders İçeriği Nasıl?

Adli Yargı Hakimliği sınavında 2019 Adli Yargı Hakimliği sınavı ile birlikte ilk kez olarak yer bulacak olan İş Hukuku dersinin alt başlıkları nelerdir? Ders içeriği ve konu dağılımı nasıldır? Adli Yargı Hakimliği sınavı için İş Hukuku dersine nasıl çalışılır? Bu detayları değerlendirelim.

Adli Yargı Hakimliği sınavının Adli Yargı testinde yer bulan İş Hukuku dersinin içeriği nedir? Hangi alt dallardan oluşmaktadır?

İş Hukuku dersinin temel çalışma çerçevesini mevzuat olarak belirleyen belli başlı bazı kanunlar bulunmaktadır. Bu kanunlar;

-4857 sayılı İş Kanunu
-5953 sayılı Basın-İş Kanunu
-854 sayılı Deniz-İş Kanunu
-6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu

Adayların İş Hukuku dersine hazırlıkta en temel şekilde hazırlık yapmak için yukarıdaki kanunların hükümleri üzerinde hakimiyet sağlamaları gerekmektedir. Bu kanunlar iş mevzuatının temel çerçevesini çizen kanunlardır ve İş Hukuku dersine hazırlık yapacak olan adayların mutlaka hakim olması gereken en temel mevzuattır.

adli yargi hakimligi savcilik hakimlik

Adli Yargı Hakimliği Sınavı için İş Hukuku Dersine Nasıl Çalışılır?

Adli Yargı Hakimliği sınavına katılacak olan adayların, Adli Yargı testine ilave edilen İş Hukuku dersine çalışırken her şeyden evvel hazırlıklarını mevzuat hükümleri temeline oturtmaları, dolayısıyla yukarıda yer verdiğimiz kanunları okuyarak çalışmaya adım atmaları faydalarına olacaktır. Bu kanunların okunmasının yanında adaylar dilerlerse İş hukuku konularını kapsayan bazı çalışma kitaplarından da faydalanmaları da çalışmalarını daha sistematik kılmak açısından fayda sağlayabilecektir. Kanunları ya da bir konu çalışma kitabını çalışıp tamamlayan adayların özellikle KPSS formatında hazırlanmış soru bankalarından soru çözümü yapmaları, çalışmasını yaptıkları konuların pekişmesi açısından faydalı bir adım olacaktır. Kamu Personeli Seçme Sınavı A Grubu oturumlarında yer alan Çalışma Ekonomisi testinde de adaylara yöneltilen İş Hukuku konularının ÖSYM soru dilini anlayabilmek açısından bu alanın çıkmış sorularına da göz atmak, adayların ne tip sorularla karşı karşıya olduklarını kavramaları açısından önemlidir.

Adli Yargı Hakimliği Sınavı İş Hukuku Dersine Hangi Kaynaklarla Nasıl Çalışılır?

Adli Yargı Hakimliği sınavının Adli Yargı testine ilave edilen İş Hukuku dersi için adaylar; 

-4857 sayılı İş Kanunu
-5953 sayılı Basın-İş Kanunu
-854 sayılı Deniz-İş Kanunu
-6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu

başlıklı kanunları mevzuat sitesinden indirerek üzerinde çalışma yapabilirler.

Buna ek olarak adaylar, piyasada yer alan belli başlı akademik iş hukuku kitaplarından ya da KPSS Çalışma Ekonomisi testi için hazırlanmış kaynaklardan faydalanabilirler. Ancak her durumda adayların olabildiğince çok soru çözerek bu konuları sindirmeleri gerekecektir. Bu noktada ise adayların bu alana özel olarak çıkarılmış ve öncelikle KPSS formatında olan soru bankalarını edinerek çalışmaya adım atabilmeleri mümkündür. İlerleyen süreçte gerek konu anlatımı gerekse soru bankası kaynağı olarak Adli Yargı Hakimliği sınavına yönelik olarak hazırlanacak kaynaklardan faydalanabilirler.

Yorumlar

  1. Hasan gümüştaş Avatar Hasan gümüştaş dedi ki:

    Mrb efendim ben hasan Allah peygamber aşkına 7 nüfusuz sadece 500 lira gelirim var sadece bir iş talep ediyorum