kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Şeker Bayramı Nedir Ne Zaman ve Neden Kutlanır? Şeker Bayramı Adı Nereden Gelir?

Ramazan ayı yaklaşıyor! Bir aylık oruç sürecinden sonra Şeker Bayramı kutlanacak? Peki Şeker Bayramı Nedir? Neden kutlanır? Şeker Bayramı adı nereden geliyor?

A+
A-

Müslümanlar Hicri takvimde yer alan Ramazan ayında otuz gün boyunca oruç ibadetini gerçekleştirmektedir. Bu otuz günlük ibadetin son günü arefe günü olarak ihya edilir, izleyen üç günlük süreç de Ramazan Bayramı olarak kutlanır. Arefe günü orucun son günüdür, izleyen günlerde de bayram kutlanır ve oruç tutulmaz.

Şeker Bayramı Nedir?

Ramazan ayından sonra gelen bu bayrama dini anlamda Ramazan Bayramı geleneksel anlamda ise Şeker Bayramı adı verilmektedir. Yani Şeker Bayramı aslında Ramazan Bayramı zamanı kutlanan bir bayramdır, ayrıca bir bayram değildir. Ramazan Bayramı’na verilen diğer bir isimdir. Ramazan ayının bitimini izleyen üç gün boyunca müslümanlar Ramazan ayının bitimini bayram olarak kutlamaktadırlar. Geleneksel anlamda şeker kültürünün de yer ettiği bayrama neden Şeker Bayramı adının da verildiğine aşağıda değineceğiz.

Bayram Namazı Nedir? Nasıl Kılınır? Kaç Rekattır? öğrenmek için Tıklayınız!

Şeker Bayramı Ne Zaman ve Neden Kutlanır?

Şeker Bayramı, aslolarak Ramazan Bayramı; Ramazan ayı boyunca otuz gün oruç tutmuş, yemek içmekten imtina etse de manevi olarak doymuş olan müslümanların bu ibadetlerini yerine getirmelerini kutlamaları anlamında idrak edilmektedir. Otuz günlük oruç süresinin ardından üç günlük bayram ile bir anlamda Allah’a olan hamd ve şükürlerini sunan müslümanlar, bu bayramlarda akraba ziyaretleri gerçekleştirmekte, dost meclislesi kurup muhabbete nail olmaktadırlar. Bu muhabbetin merkezinde ise coğrafyamıza şeker ve tatlı önemli bir unsurdur.

osmanly

Şeker Bayramı Adı Nereden Gelir?

Şeker Bayramı adının Ramazan Bayramı ile birlikte kültürümüzde yer edişine dair iki farklı görüş bulunmaktadır. Bu görüşlerden birisi Gazeteci Murat Bardakçı’ya diğeri ise Prof. Dr. Güngör Uras’a ait.

Murat Bardakçı Şeker Bayramı içerisinde yer alan Şeker adının; Osmanlıca’nın yapısından kaynaklı olarak şeker ve şükür kelimesinin özetle ş-k-r olarak yazılması ve bu yazımın Ramazan’ın bitimi hasebiyle aslında şükür olması gerekirken, yanlış okunarak şeker halini aldığını savunmaktadır. Yani aslında Ramazan Bayramı’nın eski dönemde Şeker Bayramı değil, Şükür Bayramı olduğunu ileri sürmektedir.

Prof. Dr. Güngör Uras ise Osmanlı Dönemi’nde, saray tarafından Ramazan’ın yarısından sonra askerlere tatlılar yollanması ve kültürel olarak bayramda tebanın tatlılar yaparak bayramı karşılamasının söz konusu olduğunu ayrıca çocukların da şeker toplamaya, şeker almaya çıktığını dile getirmektedir. Yani Şeker Bayramı adı eskiye dayanan bir alt yapıya sahiptir ve hep Şeker Bayramı olarak anılmıştır.

Her iki görüşe de baktığımızda aslında ikisinin de akla yatkın tarafları olduğunu görüyoruz. Bu anlamda gerek bol bol tatlıların, şekerlerin yeneceği gerekse Ramazan’ın hayır ile geride kalmasına şükredileceği Şeker Bayramı her iki isimde de anlamını yakalamaktadır.

Ramazan’da Nasıl Sağlıklı Beslenilir? Nelere Dikkat Edilmelidir? okumak için Tıklayınız!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.