kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Avukat Maaşı 2023 Ne Kadar?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında görev yapacak olan kamu avukatlarının maaşları ne kadar? 2023 yılı Kamu Avukatı maaşı ve vekalet ücreti ne kadar?

A+
A-

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde görev yapacak olan Kurum Avukatları ne kadar maaş alırlar? 2023 yılında Bakanlık Avukatları ne kadar maaş alacak? Vekalet ücretleri ne kadar olacak? Kamu Kurum Avukatı nasıl olunur? Detayları yazımızda bulabilirsiniz.

Aile ve Sosyal Hizmetler Uzman Yardımcılığı Maaşı Ne Kadar?

Kamu Kurum Avukatı Nasıl Olunur?

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı dahil diğer kamu kurumlarında da avukat olarak görev yapmak isteyen adayların her şeyden evvel üniversitelerin Hukuk Fakülteleri’nden mezun olmaları gerekmektedir. Bu temel şartı yerine getirmiş ve üniversiteden mezun olmuş olan adayların kamu kurumlarında çalışmak isteyen diğer tüm adaylar gibi Kamu Personeli Seçme Sınavı’na katılmaları gerekecektir.

Kamu Kurum Avukatı Olmak İsteyen Hukuk Mezunları KPSS’de Hangi Oturuma Katılmalıdır?

Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS kapsamında birden fazla oturum bulunmaktadır. Bu oturumların hepsi farklı memuriyet kadrolarına yerleşmek isteyen adaylara hitap etmekte ve içerikleri de buna göre değişkenlik göstermektedir.

Kamu Kurumlarında Kurum Avukatı olarak çalışmak isteyen adaylar iki senede bir kez ve sadece çift yıllardan gerçekleştirilen KPSS Lisans sınavına katılmalıdırlar.

Kamu Kurum Avukatı olarak çalışmak isteyen adayların katılacakları çift yılda gerçekleştirilen KPSS Lisans sınavı neticesinde elde edecekleri KPSS P3 puanı ile gerçekleştirecekleri tercihler neticesinde kamu kurumu avukatı olarak atanmaları mümkün olacaktır.

Hukuk Fakültesi mezunu adayların KPSS ile girebilecekleri diğer meslekler ile KPSS’de katılmaları gereken oturumlar hakkında daha detaylı bilgi almak için aşağıda yönlendirmesine yer verdiğimiz yazımızı inceleyebilirsiniz;

Kamu Kurum Avukatı Olmak İçin Nitelik Şartları Nelerdir?

Adayların Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile diğer kamu kurumlarının avukatlığına merkezi atama ile yerleşebilmeleri için dört nitelik belirlenmiştir. Bu niteliklerin kodları ve açıklamaları ise şu şekilde;

-4419 Nitelik Kodu; Üniversitelerin Hukuk Fakültesi programlarından mezun olmak.
-7205 Özel Şart Kodu; Avukatlık Ruhsatına sahip olmak.
-7225 Özel Şart Kodu; Güvenlik soruşturması neticesinde olumlu netice almış olmak.
-7361 Özel Şart Kodu; Avukatlık ruhsatına, en geç merkezi atama tercihlerinin son günü itibariyle sahip olmak.

Yukarıda yer alan nitelik kodları ile özel şart koşullarına göre kamu kurumlarında avukat olarak görev almak isteyen adayların bu şartları birlikte taşıyor olmaları gerekmektedir. Adayların avukatlık ruhsatına tercihlerin yapılacağı son gün itibariyle sahip olmaması durumunda daha sonra almış oldukları ruhsatname tercihlerini geçerli kılmayacaktır. Adaylar tercihte bulunabilmiş, hatta tercihlerinden birisine yerleştirilmiş olsalar dahi atamalarının yapılması mümkün olmayacaktır.

Kamu Kurum Avukatı Olmak İçin Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı (Avukatlık Sınavı) Şartı Var Mı?

2023 Yargı Reformu ile getirilen düzenleme gereği Hukuk Fakültelerinden mezun olan adayların artık avukatlık yapabilmeleri için kısaca avukatlık sınavı adı verilen hukuk mesleklerine giriş sınavında başarılı olmaları gerekecek. Ancak bu koşul mevcut Hukuk Fakültesi mezunları için zorunlu değildir. Uygulamanın ne zaman başlayacağı ve kimleri kapsayacağı konusunda detaylı bilgiler almak için aşağıda yönlendirmesine yer verdiğimiz yazımızı inceleyebilirsiniz;

Aile ve Sosyal Hizmetler Müfettiş Yardımcılığı Maaşı Ne Kadar?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kurum Avukatlığı Maaşı Ne Kadar? 

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na kurum avukatı olarak atananların 2023 yılı maaşı gelen zamla beraber yaklaşık olarak 25200 TL olacaktır. Bu rakama kurum avukatlarının yıl içerisinde takip ettikleri dosyalardan dolayı hak kazandıkları vekalet ücretleri dahil değildir.

Vekalet ücreti tavanı 2023 yılında bir yıl için yaklaşık 28.000 Türk Lirası olacaktır. Bu rakamı 12 aya böldüğümüz zaman Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda kurum avukatı olarak görev yapan bir personelin alabileceği azami vekalet ücretinin aylık ortalama 2300 TL olabileceğini görmekteyiz. Bu rakam iş yoğunluğuna göre birimden birime değişkenlik gösterebilmektedir.

Kamu avukatları kaçıncı dereceden başlar?

Stajını yapan bir avukat, devlet memuriyetine 9 uncu dereceden başlamakta ve 3 yılda bir terfi etmektedir.

Yorumlar

  1. Abb Avatar Abb dedi ki:

    5 yıldır icra avukatiyim aldığım maaş 3000tl yemek yol düşersen 2500 TL benim iki katını alıyorlar adamlar