kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Kantara Girmemenin Cezası Var Mı? Kantara Girmemenin Cezası Nedir?

Kantara Girmemenin Cezası Var Mı? Kantara Girmemenin Cezası Nedir? Kantar nedir? Ne demek? Ne iş yapar? Ne işe yarar? Araçların kantara girmesi zorunlu mu? Kantara girmemenin cezası var mı? Kantara girmemenin cezası nedir? Ne kadar?

A+
A-

Türkiye’nin dört bir yanındaki otoyollarda, kara yollarında Yol Kenarı Denetim İstasyonları bulunmaktadır. Bu istasyonların temel amacı ticari araçların otoyol, karayolları mevzuatlarına uygun davranıp davranmadığını kontrol etmektedir. Bu kapsamda kara yollarındaki kamyon, tır, kanguru, doblo, otobüs, minibüs, panelvan gibi ticari araçların ağırlık sınırını aşıp aşmadığı denetlenir. Bu istasyonlar halk arasında ‘kantar’ olarak da bilinmektedir. Çünkü bu istasyonlarda araçların yükü, ağırlığı, tonajı hesaplanır ve araçların gerekli taşıma ve izin belgelerinin olup olmadığına bakılır. Karayollarını kullanan ticari araçların bu denetim istasyonlarına yani kantara girmesi zorunludur. Araç içerisinde yolcu veya yük olmasa bile bu istasyonlarda kontrol edilir. Ticari araçlar kantardan kaçarsa, istasyona ve denetime girmezse veya denetim sırasında kurallara aykırı durum tespit edilirse ceza işlemi uygulanır. Ancak halk arasında kantara girmemenin cezası olmadığı söylenmektedir. Konuyla ilgili ortaya pek çok iddia atılmaktadır. Bu nedenle ortada bir kafa karışıklığı bulunur. Tercihiniyap ailesi olarak bu durumu netliğe kavuşturmak istedik ve en çok sorulan sorulara cevap aradık. Peki kantara girmemenin cezası var mı? Kantara girmemenin cezası nedir? Ne kadar? Kantar nedir? Ne işe yarar?

Devlet Neden Vergi Alır? Devlete Neden Vergi Öderiz?

Kantar Nedir? Ne Demek?

Kantar, ağırlık ölçen, kaldıran, tonaj ölçümü yapan, tarttığı cismin ağırlığını gösteren bir alettir. Aletin temel amacı ilgili cismin ağırlığını ölçmek ve göstermektir. Farklı sektörlerde, farklı cisimleri ölçmek için farklı aletler kullanabilir. Örneğin yol kenarı denetim istasyonlarında ticari araçların ağırlığını ölçmek için kantarlar kullanılır. Bu aletler Türkiye’nin önemli kavşak noktalarında, ülkeye giriş çıkış noktalarında görev yapmaktadır. Kantarların da bulunduğu bu istasyonlar 7 gün 24 saat anlayışı ile görev yapmaktadır. Bu noktalarda ticari araçların ağırlık sınırını aşıp aşmadığı, gerekli izin ve belgelere sahip olup olmadığı kontrol edilir. kamu haber

Kantar Ne İşe Yarar?

Türkiye’nin coğrafi konumu jeopolitik olarak oldukça kritiktir. Kıtaları birbirine bağlayan bir ülke olan ülkemiz ulaşım açısından önemli bir kavşaktır. Türkiye’nin karayolları her gün milyonlarca ticari araca hizmet verir. Bu yolların, trafiğin ve ticari hatların güvenliğini sağlamak ve akışın sorunsuz gerçekleşmesini sağlamak son derece önemlidir. Ancak ticari araçların taşıdığı yüklerin fazla olması, taşınan ağırlık sınırının aşılması durumunda trafik kazaları yaşanabilmektedir. Gerekli kurallara uymayan ticari araçların sebep olduğu kazalar hem trafiği durdurmaktadır hem de bu ticari akışı aksatmaktadır. Bu nedenle karayollarındaki ticari araçların kontrol edilmesi ve denetlenmesi gerekir. Yol kenarı denetim istasyonları yani kantarlar bu kapsamda son derece kritik bir görev üstlenmektedir.

Bu kapsamda kantarlar yol denetim istasyonu olarak görev yapar.

Ticari araçların ağırlık limitine uygun olup olmadığı kontrol edilir.

Ticari araçların gerekli belgelere sahip olup olmadığı ve gerekli izinlere sahip olup olmadığı denetlenir.

Ağırlık sınırını aşan araçlara ve gerekli belgelere sahip olmayan araçlara ceza kesilir.

Araçların Kantara Girmesi Zorunlu Mu?

Kara yollarında bazı araçların denetime, kantara girmesi zorunludur. Bunun nedeni ise büyük, ağır tonajlı araçların yolların bozulmasına ve trafik kazalarına sebebiyet vermesidir. Bu nedenle ticari araçların taşıdığı yükler, ağırlık limitinin aşılıp aşılmadığı kontrol edilir. Bu kapsamda tır, kamyon, kamyonet, yük kamyonları, nakliye kamyonları gibi araçların kantara girmesi zorunludur. Kısaca ticari, yük taşıyan, büyük araçların denetim zorunluluğu bulunur.

kantar ceza

Kantara Girmemenin Cezası Var Mı?

Yolları bozabilecek, taşıdığı yükler ve ağırlık sınırını aştığı için trafik kazasına sebebiyet verecek büyük ticari araçların kantara girmesi zorunludur. Bu araçların denetlenebilmesi için ülkenin farkı noktalarında yol kenarı denetim istasyonları bulunmaktadır. Bu istasyonlarda ticari araçların ağırlığı, tonajı, plakaları, sürücülerin ve araçların gerekli belgelere sahip olup olmadığının kontrolü yapılır. Büyük ticari araçların zorunlu olan bu uygulamadan kaçması durumunda ceza işlemi uygulanır. Sürücülerin istasyonlardan kaçışını en aza indirgemek için istasyonlara gelmeden kilometrelerce öncesinden yollara uyarı levhaları konulur. Hız sınırı uyarısı yapılır ve sürücülere kantara yavaş yavaş girmeleri telkin edilir. Kurallara uymayan, istasyona girmeyen araçlara ceza kesilir.

Kantara Girmemenin Cezası Nedir? Ne Kadar?

Bu konuda işleme konulacak cezalar trafik cezalarıyla ilgili yasalarca belirlenmektedir. Bu yasalar kurallara uyulmaması durumunda ağır cezaların verilmesini emretmektedir. Buna göre zorunlu olmasına rağmen kantara girmeyen, denetimden kaçan araçlara 1.835 Türk Lirası idari para cezası verilir. Cezanın peşin ve erken olarak ödenmek istenmesi durumunda 500 Türk Lirası indirim uygulanır ve ceza bin 376 Türk Lirası 25 kuruş olarak ödenir.

Kantar kontrolü sırasında yük sınırını aşan araçlara da ceza işlemi uygulanır. Bu doğrultuda ağırlık limitini 70 kilo ile aşan araçlara 500 Türk Lirası, ağırlık sınırını 100 kilo ile aşan araçlara  1000 TL ceza uygulanır. Ağırlık limiti ne kadar aşıldıysa verilen para cezası da o denli artmaktadır.

ALTERNATİF TIP GERÇEKTEN BİLİMSEL TIPA ALTERNATİF Mİ?

kantara girmemenin cezasi

Kantara kaç tonla geçer?

Tartı toleransı; en çok [(aracın azami ağırlığının % 3,75’i) + 500] kilogram olarak kabul edilir.

Yorumlar

  1. Bilal Şahin Avatar Bilal Şahin dedi ki:

    Bir arabaya iki defa cezayı kesti