kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Sayıştay Denetçiliği ve Denetçi Yardımcılığı Maaşı 2024 Ne Kadar?

Sayıştay Başkanlığı bünyesinde görev yapan denetim personeli Sayıştay Denetçi Yardımcıları ve Sayıştay Denetçilerinin maaşları ne kadar? Detaylar yazımızda.

A+
A-

Türkiye Büyük Millet Meclisi adına Kurumların mali açıdan denetimini gerçekleştiren Sayıştay Başkanlığı’nın, bu denetimleri gerçekleştiren kariyer meslek personeli olan Sayıştay Denetçi Yardımcılarının ve Sayıştay Denetçilerinin 2024 yılı maaşı ne kadar? Sayıştay Denetçisi nasıl olunur? Sayıştay Denetçi Yardımcılığı sınavı nasıl? Sayıştaş Denetçiliği ve Denetçi Yardımcılığı ile ilgili tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz.

Sayıştay Denetçisi Maaşı 2024

Sayıştay Denetçi Yardımcılığı Alım Süreci

Sayıştay Denetçi Yardımcılığı mesleğine girmek isteyen adayların tempolu bir sınav sürecini başarı ile geride bırakmaları gerekmektedir. Sayıştay Denetçi Yardımcılığı alımı toplam üç aşamadan oluşmaktadır. Bu aşamalar şu şekildedir;

  • Sayıştay Denetçi Yardımcılığı Eleme Sınavı
  • Sayıştay Denetçi Yardımcılığı Yazılı Sınavı
  • Sayıştay Denetçi Yardımcılığı Mülakatları

Bu aşamalardan ilki olan eleme sınavına başvuruda bulunmak isteyen adayların üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler, Siyasal Bilgiler, İşletme veya İktisat Fakültelerinin birisinden ya da Hukuk Fakülteleri’nden mezun olmaları gerekmektedir. Bunun yanında sınavın yapılacağı yılın ilk ilk günü itibariyle otuz beş yaşlarını doldurmamaları şarttır.

Sayıştay Denetçi Yardımcılığı Eleme Sınavı’na Başvuruda KPSS Koşulu Var Mı?

Sayıştay Denetçi Yardımcılığı sınavı ile alakalı olarak geçtiğimiz dönemde ÖSYM tarafından yayımlanan kılavuzda Sayıştay Denetçi Yardımcılığı sınavlarının ilki olan Eleme Sınavı’na başvurmak isteyen adayların Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS A Grubu oturumlarından KPSS P48 puanlarının olması gerektiği öngörülmüştü. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin 13 Mart 2017 tarihinde yapmış olduğu duyuru şu şekilde;

sayyytay p48

Ancak öngörülen bu koşul, yönergenin yayımlanmasını izleyen sınavlarda hiç uygulanmadı. 2023 yılında gerçekleştirilecek sınavda ya da izleyen sınavlarda durumun ne olacağına dair bir belirlilik bulunmamaktadır.

Sayıştay Denetçi Yardımcılığı Sınavı Nasıl? 

Sayıştay Denetçi Yardımcılığı sınavı eleme sınavı, klasik yazılı sınav ve sözlü mülakat olmak üzere üç aşamadan oluşmaktadır. Sayıştay Denetçi Yardımcılığı eleme sınavı ve yazılı sınavı ÖSYM tarafından gerçekleştirilmektedir. Eleme sınavına katılımda KPSS koşulu uygulanmadıkça herhangi bir katılımcı sayısı sınırı bulunmazken, ikinci aşama olan yazılı sınava katılacak olan aday sayısı, eleme sınavına katılan adaylar arasında başarılı olan ve mesleğe alınacağı ilan edilen aday sayısının beş katı kadar aday arasında yer alabilen adaylar için gerçekleştirilmektedir. Sözlü mülakatlara ise mesleğe alınacak aday sayısının üç katı kadar aday, yazılı sınavda başarılı olmaları kaydıyla katılabilmektedir.

Sayıştay Denetçi Yardımcılığı sınav aşamalarını görmek, sınav konuları hakkında detaylı bilgiler almak için aşağıda yönlendirmesine yer verdiğimiz yazımızı inceleyebilirsiniz;

Sayıştay Denetçi Yardımcılığı Sınav Soruları Nasıl?

Sayıştay Denetçi Yardımcılığı sınavlarının ilki olan eleme sınavı çoktan seçmeli sorulardan oluşmaktadır. Eleme sınavında başarılı olan adayların katılabildiği yazılı sınavda ise adaylara klasik usulde sorular yöneltilmektedir. Sayıştay Denetçi Yardımcılığı Yazılı Sınavlarında sorulmuş olan klasik soruları incelemek için aşağıda yer alan yönlendirme ile ilgili derlememize ulaşabilirsiniz;

Sayıştay Denetçi Yardımcılığı Maaşı 2024 Yılında Ne Kadar?

sayıştay denetçiliği ve denetçi yardımcılığı maaşı güncel ne kadarSayıştay Denetçi Yardımcısı olarak mesleğe başlayan, yeterlik süreçlerinden sonra ise Sayıştay Denetçisi olarak kariyerini sürdüren meslek mensupları kamu personelleri içerisinde en iyi imkan ve özlük haklarına sahip olanlardandır. Sayıştay Denetçileri tıpkı hakimler gibi 7200 ek göstergeye tabidirler. Bunun yanında yine hakimler gibi mesleki güvence altındadırlar. Mesleğe yeni başlayacak olan bir Sayıştay Denetçi Yardımcısı 2024 yılın itibariyle yaklaşık olarak 19 Bin 200 TL maaş alacaktır. Yeterlik süreçlerini geride bırakmış ve Sayıştay Denetçisi olmuş bir meslek mensubu ise 2024 yılı itibariyle yaklaşık olarak 23 Bin 500 TL maaş alacaklardır.

*Bu ücretlere BES vb. kesintiler ve kıdemden kaynaklı farklılıklar ile diğer ödemeler dahil değildir.

Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay Başkanı Emekli Maaşı ve İkramiyesi Ne Kadar?

Sayıştay denetçi Yardımcılığı kaç yıl?

Adaylık sonunda olumlu sicil alanlar denetçi yardımcılığına atanmakta ve denetçi yardımcılarının da mesleki eğitim ve staj süresi en az iki en çok üç yıl sürmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.