kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Geomatik Mühendisi

​​​​​​​Nasıl geomatik mühendisi olunur? Nedir? Kimler olabilir? Geomatik mühendisi görevleri nelerdir? Ne iş yapar? Çalışma saatleri ve şartları nasıldır?

A+
A-

Geomatik Mühendisi

Geomatik Mühendisliği ya da daha çok bilinen adıyla harita mühendisliği, fotogrametri mühendisliği olarak da geçer. Geomatik mühendisliğini yapan kişilerin görevleri nelerdir, kimler geomatik mühendisi olarak çalışabilir sizler için derledik.

Hangi mesleği yapacak olursa olsun bir mesleği yapmadan önce bireyler bazı soru işaretleri taşımaktadırlar. Bu soru işaretlerinin başında ise o mesleği yaparken ne iş yapacakları, görevlerinin neler olacağı, kaç saat ve kaç gün çalışacakları gibi sorular gelmektedir.

Meslek adayları bu soruların cevaplarına bağlı olarak da tercihte bulunmaktadırlar. İşte biz sizlerin bu sorularına elimizden geldiğince cevaplar arayan meslek tanıtımı yazıları hazırlamaya çalışıyoruz. İçinde bulunduğunuz yazımızda geomatik mühendisi mesleğine dair bu tip soruların cevaplarını bulabileceksiniz.

GEOMATİK MÜHENDİSİ KİMDİR?

Geomatik mühendisi yerden veya havadan fotoğraflar ile çekilen arazilerin veya arazi parçalarının konumlarını, engebelerini, biçimlerini ve benzeri şeyleri göz önünde bulundurarak haritada çizgileri belirleyen mühendistir. Geomatik mühendisi kimdiri daha açık anlamak için görevlerine bakabiliriz.

GEOMATİK MÜHENDİSİ GÖREVLERİ NELERDİR? GEOMATİK MÜHENDİSİ NE İŞ YAPAR?

Geomatik mühendisi en temelde dediğimiz gibi arazilerin fotoğraflanması sonucu elde edilen verileri inceleyerek haritadaki çizgileri belirler ve bu iş ile uğraşır. Buna ek olarak bir geomatik mühendisinin görevlerini sıralayacak olursak:

  • Araştırma yaparak haritada gösterilmesi gerekenlere karar vermek
  • Tasarım haritaları, illüstrasyonlar ve grafikler hazırlamak
  • Harita ve çizelgelerin farklı boyutlarda hazırlanmasında ya da revizyonunda kullanılmak üzere harita kaynak değerlerini araştırmak ve değerlendirmek,
  • Haritalanabilir bilgilerin analizini yapmak ve bu analizleri değerlendirmek,
  • Coğrafi bilgi veri tabanlarını tasarlamak ve bu tasarımlara yönelik olarak gerektiğinde bunları değiştirmek
  • Bütçeyi ve üretim programlarını yönetmek
  • Gerektiğinde diğer departmanlarla ve müşterilerle iletişim kurmak
  • İşverenin talepleri doğrultusunda proje üretimini gerçekleştirmek, projenin doğru bir biçimde hayata geçirilmesini sağlamak ve bu süreci kontrol etmek
  • Kendisine bağlı bulunan personelin denetimini ve yönetimini yapmak

gibi görevler karşımıza çıkmaktadır.

geomatik muhendisi ne is yapar

KİMLER GEOMATİK MÜHENDİSİ OLARAK ÇALIŞABİLİRLER?

Geomatik mühendisi olarak bir kurum veya kuruluşa girmek için adayın belli bir lisans programını bitirmesi gerekmektedir ve bu geomatik mühendisi için geomatik mühendisliği veya benzeri bir bölümdür. Buna alternatif olarak geomatik mühendisi olabilmenin bir diğer yolu ise farklı bir lisans programından mezun olduktan sonra üniversitelerin lisansüstündeki başvuru şartlarını, kabul edilen bölüm mezunu olma şartını sağlayan bireyler de lisansüstünde bu tip bir öğrenim görerek geomatik mühendisi olma şansını özel sektörde alım yapan firmanın kararı doğrultusunda elde edebilirler.

Lisans veya lisansüstü program mezunu olmak meslek olarak geomatik mühendisi olmanın sadece ilk adımıdır. Mezuniyet sonrasında geomatik mühendisi olabilmek için adayların önünde gidilmesi gereken yollar bulunmaktadır. Bunların en başında da bireyin kamuda mı özel sektörde mi çalışacağıdır çünkü bir bireyin bu ikisi noktasında izlemesi gereken yollar biraz da olsa farklıdır.

Kamuda geomatik mühendisi olmak isteyen bir adayın KPSS’ye yani kamu personeli seçme sınavına girmesi ve açıktan, mülakatla alım yapan kurumlara başvurmasını veya merkezi atamalarda atanmasını sağlayacak bir puanı alması gerekmektedir.

Özel sektörde geomatik mühendisi olmak isteyen bir birey ise özel sektöre alım yapan kurum ve kuruluşların ilanlarını takip etmesi, bu kurum ve kuruluşlara başvurması ve işe alınmayı beklemesi gerekmektedir. Gerçekçi olmak gerekirse tabi ki özel sektörde geomatik mühendisi veya başka bir unvanla çalışmak için yeterli donanıma sahip olmak gerekmektedir.

GEOMATİK MÜHENDİSİ ÇALIŞMA SAATLERİ KAÇ SAATTİR VE ÇALIŞMA ŞARTLARI NASILDIR?

Geomatik mühendisleri çalışma ortamı olarak proje üretirken, araştırma yaparken bir ofis, büro ortamında çalışsa da meslekleri gereği sahaya da çıkabilmektedirler. Tabi ki bu durum mesleği hem mental hem de bedenen yorucu kılabilmektedir.

Üzerinde çalışılan projenin durumuna bağlı olarak mesai saatleri hakkında da net bir şey söylemek zordur çünkü proje sırasında sahada da bulunmak gerekebildiğinden çalışmanın durumuna göre mesai saatleri uzalabilmekte veya kısalabilmektedir.

Yeni başlayan seviyesinde bir geomatik mühendisi için özel sektörde çalışmak bireyi maddi ve manevi olarak yeterince tatmin etmemekle birlikte ilerleyen yıllarda kazanılan deneyim, edinilen donanım sayesinde daha iyi çalışma şartlarına sahip olunabilmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.