kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı Kimleri Kapsıyor? Ne Zaman Uygulanacak?

Adalet Bakanlığı yargı reformu kapsamında hayata geçen Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı uygulaması kimleri kapsıyor? Ne zaman uygulanacak? Detaylar haberimizde.

A+
A-

Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı ve 24 Ekim 2019 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan  7188 sayılı Kanun hükümeri ile hayata geçen 2019 Yargı Reformu’nun ilk paketinde, Bakanlıkça hukuk mesleği olarak tanımlanan mesleklere giriş koşulları hakkında bir çok yenilik yer aldı. Bu yeniliklerden tabi ki en dikkat çekenlerinden bir tanesi Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı oldu. Hukuk Meslekleri Giriş Sınavı nedir? Kimleri kapsayacak? Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ilk olarak ne zaman yapılacak? Sınavın konular ve diğer detayları haberimizde bulabilirsiniz. Kamu Haber

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’nı ele almadan evvel öncelikli olarak bir çerçeve olarak belirlenen Hukuk Meslekleri’nin hangileri olduğuna değinmekte fayda var.

Hukuk Meslekleri Nelerdir?

Adalet Bakanlığı’nın ilgili düzenlemelerde yer verdiği ve sınav – staj süreçlerine başvuru hakkı elde edebilmek için Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavında başarılı olmayı gerektiren Hukuk Meslekleri tanımına dahil olan meslekler şunlardır;

Stajına başlayabilmek için;
-Noterlik Mesleği
-Avukatlık Mesleği

Sınavı’na başvuruda bulunabilmek için;
-Adli Yargı Hakimliği ve Savcılık
-İdari Yargı Hakimliği

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı Nedir ve Kimleri Kapsıyor?

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı, yukarıda da kısaca değindiğimiz gibi yine hemen üstte yer alan Hukuk Mesleklerine girmek isteyen, üniversitelerin Hukuk Fakülteleri’nden mezun adayların katılması gereken bir çeşit ön eleme sınavıdır. Bu sınav, hukuk mesleklerine dair asıl aşamalar olan sınav veya staj süreçlerine başvuruda bulunma hakkını, başarılı olmaları durumunda adaylara kazandıracaktır.

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı, Hukuk mesleklerine girmek isteyen adaylardan, 7188 sayılı Kanunun yürürlük tarihi olan 24 Ekim 2019 tarihinden sonra üniversitelerin Hukuk Fakültelerine kayıt yaptıracak adayları kapsayacaktır. Yani 24 Ekim 2019 tarihinden önce üniversitelere kayıt yaptırmış olan Hukuk Fakültesi mezunları hakkında Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavından başarılı olmak koşulu uygulanmaksızın Hukuk Mesleklerine giriş aşamalarına başvuruda bulunma imkanı tanınacaktır.

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı Ne Zaman Uygulanacak?

Hukuk mesleklerine giriş sınavı sistemi, gelecek eğitim – öğretim döneminden itibaren üniversitelere kayıt yaptıracak olan adaylar hakkında uygulanacağından, sınavın da ilk olarak bu öğrencilerin mezuniyeti döneminde yapılması öngörülmektedir. Yani 2020 yılında üniversiteye girecek olan adayların mezuniyet dönemlerini müteakiben ilk Hukuk mesleklerine giriş sınavı uygulaması gerçekleşecektir.

2019 kpss basvuru ucreti ne kadar 2019 kpss basvurulari ne zaman yapilacak h7211 2a639 1 1

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı Konuları Neler? Sınavı Kim Yapacak?

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı, Adalet Bakanlığı ile gerçekleştirilecek sınav protokolü hükümlerine dayanılarak Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ÖSYM tarafından test usulünde gerçekleştirilecek. Yazılı sınav en az 100 sorudan teşekkül edecek ve yılda en az bir defa uygulanacak.

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı konuları ise şu şekilde;

Kamu Hukuku Alanı;
-Anayasa Hukuku Dersi
-Anayasa Yargısı Dersi
-İdare Hukuku Dersi
-Ceza Hukuku Dersi
-İcra ve İflas Hukuku Dersi
-Vergi Hukuku

Özel Hukuk Alanı;
-Medeni Hukuk Dersi
-Borçlar Hukuku Dersi
-Ticaret Hukuku Dersi
-İş Hukuku Dersi

Usul Hukuku Alanı;
-İdari Yargılama Usul Hukuku Dersi
-Medeni Usul Hukuku Dersi
-Ceza Usul Hukuku Dersi
-Vergi Usul Hukuku Dersi

Diğer Alanlar;
-Avukatlık Hukuku Dersi
-Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi Dersi
-Türk Hukuk Tarihi Dersi

Adaylara yukarıda yer alan konulardan sorulacak en az 100 sorudan 70 puan almayı başaranlar başarılı sayılacak ve hukuk mesleklerinin aslî sınav ya da staj aşamalarına başvuru hakkı elde edecek.

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’na hazırlanacak olan adayların, özellikle lisans öğretimlerinde görecekleri derslere, bu sınava hazır olacak biçimde çalışmaya başlamaları faydalarına olacaktır. Zira adaylar hukuk mesleklerine girme hedefine sahip olmaları durumunda bu sınavı geçmeksizin adım atma imkanına sahip olamayacaklardır.

İdari Yargı Ön Sınavı Nedir? Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ile Farkları Nelerdir?

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı İdari Yargı Hakimliği mesleği dahil tüm mesleklere girecek olan Hukuk Fakültesi mezunları için gerçekleştirilecek ön eleme sınavı iken, İdari Yargı Ön Sınavı İdari Yargı Hakimliği mesleğine başvurmak isteyen Hukuk Fakültesi dışında okullardan mezun olan adaylar için gerçekleştirilecek olan ön eleme sınavıdır.

İdari Yargı Ön Sınavını ayrıca incelemek isteyen adaylar aşağıdaki yönlendirmede faydalanarak ilgili yazımıza ulaşabilirler;

Yorumlar

  1. hakan kaya Avatar hakan kaya dedi ki:

    2017 Yılı Gazi Üniversitesi İşletme girişliyim. 06/02/2020 itibariyle Beykent Üniversitesi Hukuk bölümüne yatay geçiş yaptım ve intibak derslerim sayıldıktan sonra ikinci sınıf olarak kabul edildim.

    Hukuk mesleklerine giriş sınavı kapsamında mıyım, değil miyim?

    iyi günler.