kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Mühendislik Mezunları KPSS’de Hangi Oturumlara Başvuracak ve Girecek?

Mühendislik Mezunları KPSS’de Hangi Oturumlara Başvuracak ve Girecek? Atanma ve iş imkanları neler? Detayları yazımızda.

A+
A-

Mühendislik Mezunları KPSS’de hangi oturumlara başvuracak ve girecek gelin birlikte bu yazımızda cevabına bakalım. Aynı zamanda KPSS de çift tek yıllar ne anlama geliyor bu konu hakkında da bilgi verdik.

Üniversitelerin mühendislik fakültelerinden mezun olan adaylardan, kamu kurumlarında çalışmak isteyenlerin katılması gereken Kamu Personeli Seçme Sınavı oturumları nelerdir? Mühendislik Fakültesi mezunu adaylar KPSS’de hangi oturumlara başvurmalı ve girmelidirler? KPSS A Grubu ve KPSS B Grubu sınavları ile kadroları nelerdir? Farkları nelerdir? KPSS’de tek yıl – çift yıl sınavları ne anlama gelmektedir? Detayları yazımızda bulabilir, inceleyebilirsiniz.

Kamu Personeli Seçme Sınavı Nedir?

KPSS, mühendislik fakültesi mezunu adaylar dahil üniversitelerin lisans programların mezun olan adayların, yine üniversitelerin önlisans programlarından mezun olmuş olan adayların ve ortaöğretim kurumlarından mezun adayların kamu kurumlarında yer alan kadro ve pozisyonlara yerleşebilmeleri için öncelikli olarak başarılı olmaları gereken merkezi sınavdır. Bu sınavda adaylar mezuniyet durumlarına ve atanmak istedikleri kadroların A Grubu ya da B Grubu kadro olmasına göre ilgili oturumlara katılım gösterirler.

KPSS A Grubu – KPSS B Grubu Sınavı ve Kadrolarının Farkları Nelerdir?

KPSS A Grubu kadroları, kamu kurumlarında yer alan Uzman Yardımcılığı, Stajyer Kontrolörlük, Denetmen Yardımcılığı, Denetçi Yardımcılığı, Müfettiş Yardımcılığı gibi kariyer meslek kadrolarını ifade etmektedir. Bu kadrolara atanmak isteyen adayların Kamu Personeli Seçme Sınavı’nın A Grubu oturumlarına ve aynı yılda gerçekleştirilen KPSS Lisans oturumlarına katılmaları gerekmektedir. Adayların KPSS A Grubu sınavına ve A Grubu kadrolara başvurabilmek için KPSS Lisans sınavına tek ya da çift yılda katılmaları durumlarını etkilememektedir.

KPSS A Grubu sınavına üniversitelerin lisans bölümlerinden mezun olan adayların, kariyer mesleklere girebilmek için katılmaları gerekmektedir. Bu sınav aslında hem KPSS Lisans sınavını hem de KPSS A Grubu Alan Bilgisi oturumlarını ihtiva etmektedir. Adaylar kendi mezuniyet durumlarına göre bu oturumlara girmektedirler ve adayların puanları kendi alanlarına göre belirlenmektedir. Üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri ile dengi okullardan mezun olan adaylar bu sınavda yer alan Hukuk, İktisat, İşletme gibi testlere katılarak puanlar elde ederken, İstatistik alanı mezunları kendi oturumlarına katılarak ilgili puan türlerini elde etmektedirler. Mühendislik bölümleri gibi alanlardan mezun olan adaylar ise KPSS A Grubu sınavının alan bilgisi dersleri içerisinde kendi müfredatlarından dersler yer almadığından bu kapsamda yalnızca KPSS Lisans sınavına girmek durumundadırlar.

KPSS A Grubu sınavı ile kamu kurumlarında yer alan kariyer meslek kadrolarına atanmak isteyen adayları bekleyen sınav aşamaları bulunmaktadır. Bu kurum sınavları, yazılı sınav ve sözlü sınav ile yalnızca sözlü sınav biçiminde olabilmektedir.

KPSS A Grubu sınavına, oturumlarına ve sınavla alakalı diğer hususlara dair daha detaylı bilgiler almak isteyen adaylar aşağıda yönlendirmesine yer verdiğimiz yazımızı inceleyebilirler;

KPSS B Grubu kadroları ise kamu kurumlarında yer alan düz memurluk kadrolarını kapsamaktadır. Bu pozisyonlar kadrolu veya sözleşmeli olabilmektedir. Kamu kurumlarında yer alan memur, veri hazırlama ve kontrol işletmeni (VHKİ), icra memurluğu gibi kadrolar ile adayların mezuniyet durumlarına göre direkt olarak mesleki unvanla anılan Mimarlık, Mühendislik, Avukatlık gibi memuriyet kadroları bu kapsamda sayılmaktadır. Üniversitelerin mühendislik bölümlerinden mezun olan adayların KPSS B Grubu atamaları ile girebileceği kadro ve pozisyonlar dolayısıyla bu kapsamda yer almaktadır. Yine üniversitelerin ön lisans programlarından ve ortaöğretim kurumlarından mezun olan adayların kamu kurumlarında atanabilecekleri kadro ve pozisyonlar KPSS B Grubu atamaları kapsamında sayılmaktadır.

KPSS B Grubu atamaları iki şekilde yapılabilmektedir;

-Bunlardan ilki Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ÖSYM’nin her yıl belirli periyotlarla gerçekleştirdiği merkezi atamalar yoluyla bu kadrolara yerleşmektir. Merkezi atamalar olarak adlandırılan bu süreçte adaylar ÖSYM aday işlemleri sistemi üzerinden kamu kurum ve kuruluşlarında açılmış olan kadrolardan oluşan bir tercih listesi yapmakta ve puanlarının yetmesi durumunda bir tanesine yerleşmektedirler. Herhangi bir ek aşama bulunmamaktadır.

-İkinci seçenek ise kamu kurumlarının yayınladığı açıktan atama ilanlarında yer alan kadrolara, adayların kendi mezuniyet durumlarının ve diğer koşullarının ilan edilen kadrolara uygun olması durumunda başvuruda bulunarak atanabilmeleri imkanıdır. Bu tip atamalarda tip açıktan alımlarda adayları mezuniyet durumlarına ve kurumlara göre değişmekle birlikte ya sözlü mülakat ya da uygulama sınavı gibi aşamalar karşılamaktadır.

KPSS Tek Yıl – Çift Yıl Ne Anlama Geliyor?

Üniversitelerin Mühendislik bölümlerinden mezun olan adaylar lisans grubunda bulundukları için KPSS B kapsamında katılmaları gereken sınav KPSS Lisans sınavıdır ve adayların B grubu memur kadrolarına atanabilmeleri için bu sınava çift yıllarda katılmaları gerekmektedir.

ÖSYM’nin KPSS Tek Yıl – Çift Yıl sistemine dair daha detaylı bilgileri aşağıda yer verdiğimiz yazımızda inceleyebilirsiniz;

A Grubu kadrolara yani kariyer mesleklere atanmak isteyen mühendislik mezunu adayların katılmaları gereken sınav yine KPSS Lisans sınavı olacaktır. Ancak A Grubu kadroların alımlarına başvurularda adayların yalnızca çift yıllarda elde ettikleri puanlar değil, tek yıllarda elde etmiş oldukları puanlar da geçerli sayılabilmektedir. Bu yönden bir mühendislik mezunu aday, B grubu kadrolara atanmak için 2020 KPSS’ye katılmak zorunda iken, A grubu kariyer mesleklere atanabilmek için hem 2020 KPSS Lisans sınavına hem de 2021 KPSS Lisans sınavına katılabilir ve herhangi birisinden almış olduğu puanları kullanabilir.

İki sınava birden katılmış olan adayın A Grubu kadrolar için iki sınav arasında yüksek olan puanını kullanabilecek iken, B Grubu kadrolara başvuruda yalnızca çift yılda elde ettiği puanı kullanabilecektir. 

muhendislik

Mühendislik Fakültesi Mezunları KPSS’de Hangi Oturumları Tercih Etmeli?

Yukarıda KPSS Lisans sınavına dair vermiş olduğumuz genel bilgilerden yola çıkarak, adayların başvuruda bulunabilecekleri oturumları şu şekilde değerlendirebiliriz;

KPSS A Grubu Sınavı ve Kariyer Meslekler İçin;

-Herhangi bir yılda gerçekleştirilmiş olan KPSS Lisans Sınavı’na katılmalıdırlar.

-Bu sınavdan elde edecekleri KPSS P1, KPSS P2 veya KPSS P3 puan türlerini kullanabilirler. Genel olarak Kurumlar mühendislik fakültesi mezunu adaylardan KPSS P1 puanı talep etmektedirler.

-Kurumların açacakları ilanlara başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Mesleklere alınacak olan aday sayısının 4 katı, 5 katı, 10 katı ya da 20 katı kadar aday arasında yer almaları durumunda Kurumun yapacağı yazılı sınava ya da sözlü mülakata katılmaya hak kazanırlar.

KPSS B Grubu ve B Grubu Memur Kadroları için;

-2020, 2022 gibi çift yıllarda gerçekleştirilmiş olan KPSS Lisans Sınavı’na katılmalıdırlar.

-Bu sınavdan elde edecekleri KPSS P3 puanını kullanabilirler.

-ÖSYM tarafından gerçekleştirilen merkezi atamalara ya da Kurumların açacakları açıktan alım ilanlarına başvuruda bulunabilirler. Kurumlara başvurmaları durumunda 4 katı, 5 katı, 10 katı ya da 20 katı aday arasında yer alarak sınavlara katılma hakkı elde edeceklerdir.

Mühendislik Adayları İçin YDS Şart mı?

Mühendislik mezunu olan ve KPSS süreci içerisinde yer alan adayların KPSS puanının yanında bazı sınavlar için Yabancı Dil Sınavı YDS puanı almaları gerekebilmektedir. B Grubu kadrolar için böyle bir koşulla karşılaşmayacak olan adaylar, KPSS A Grubu kapsamında başvuruda bulunacakları kariyer meslek alımlarına başvuracakları zaman, bazı Kurumlar tarafından istenmesi durumunda YDS puanı şartını da sağlamak durumunda kalmaktadırlar. Bu bağlamda A Grubu ilanlara dair YDS puanı edinmesi gerekebilen adayların, YDS’ye dair detaylı bilgiler alması ve KPSS ile YDS ilişkisine dair malumat edinmesi için hazırladığımız yazımıza aşağıda yer alan yönlendirme ile ulaşabilirsiniz;

Mühendislik Mezunu Adayların Katılmaları Gereken KPSS Lisans Sınavı Konuları Nelerdir?

Mühendislik mezunu adayların yukarıda belirttiğimiz durumlara göre tek yılda ya da çift yılda katılmaları gereken KPSS Lisans sınavının konuları yıllar arasında değişim göstermemektedir. Her yıl aynı konulardan meydana gelen KPSS Lisans sınavı testlerini ve bu testler içerisinde yer alan derslerin tek tek detaylarını aşağıda yer alan yazımızda etraflıca inceleyebilirsiniz;

Yorumlar

  1. Mühendis-ânım Avatar Mühendis-ânım dedi ki:

    Hocam elinize sağlık çok faydalı yazı olmuş. Peki sizce A Grubu için YDS şart mı yani puan edinelim mi?