kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Kaymakamlık Sınavı Her Yıl Oluyor Mu?

İçişleri Bakanlığı'nın ÖSYM ile yaptığı protokol esaslarınca gerçekleştirilen Kaymakamlık Sınavı her yıl oluyor mu? Her sene Kaymakam Alımı yapılıyor mu? Kimler Kaymakamlık sınavına başvuru yapabilir? Detayları çalışmamızda bulabilirsiniz.

Kaymakamlık Sınavı

Kaymakamlık sınavı nasıl, kimler başvurabilir sorularının cevabını yazımızda bulabilirsiniz. İlçe yönetiminde en üst makam olan kaymakamlık için de bazı belli şartlar vardır.

İçişleri Bakanlığı tarafından ilan edilen şartlara ve takvime göre yazılı safhası ÖSYM tarafından yapılan Kaymakamlık Sınavı her yıl oluyor mu? Kaymakamlık sınavı her sene gerçekleştiriliyor mu? Kaymakamlık alımı kaç yılda bir yapılıyor? Kaymakamlık sınavları kaç kişilik oluyor?

Kaymakamlık Sınavı konuları nelerdir? Nasıl çalışılır? Kimler kaymakamlık sınavlarına başvuru yapabilir? Detayları çalışmamızda inceleyebilirsiniz. 2023 Yılı Kaymakam Adaylığı Sınavı ile ilgili diğer adaylarla iletişim kurmak için forum adresimizi ziyaret edebilirsiniz.

Kaymakamlık Sınavına Kimler Başvurabilir?

İçişleri Bakanlığı’nın ihtiyacı dairesinde yayımlamış olduğu ilanlara istinaden gerçekleştirilen Kaymakamlık Sınavları iki aşamalı olarak düzenlenmektedir. İlk aşaması olan Kaymakamlık yazılı sınavı ÖSYM tarafından düzenlenirken, ikinci safha olan sözlü mülakatlar İçişleri Bakanlığı tarafından uygulanmaktadır.

Kaymakamlık sınavlarına başvuru koşullarının başında elbette memurluk için öngörülen temel özelliklere sahip olmak gelmektedir. Bununla birlikte adayların Kaymakamlık sınavının düzenleneceği senenin birinci günü baz alınmak kaydıyla otuz beş yaşlarını tamamlamamış olmaları lazımdır. Kaymakamlık sınavı için mezuniyet şartlarında ise kısa süre evvel ciddi değişiklikler yapılmıştır.

Bu değişikliklere göre yönetmelikte açık şekilde sayılmış bölümlerden mezun adaylar doğrudan Kaymakamlık sınavına katılma hakkına sahiplerken, bu bölümlerle müfredatı %80 uyumlu olan bölümlerden mezun durumda bulunan adayların, bu uyumu eşdeğerlik belgesi ile ortaya koyması durumunda katılım haklarının olması öngörülmüştür.

Hangi bölümlerden mezun adayların Kaymakamlık sınavına doğrudan katılabileceği, hangilerinin eşdeğerlik belgesi alması gerektiğine dair detaylı açıklamaları ve nasıl eşdeğerlik belgesi alınacağına dair bilgileri içeren ayrıntılı çalışmamıza aşağıda yer alan yönlendirme ile ulaşabilirsiniz;

Kaymakamlık Sınavına Başvurularda KPSS Puanı Şartı Var Mı?

İçişleri Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen Kaymakam alımlarına başvuruda eski dönemde KPSS puanı şartı vardı. Eski puan sisteminde yer alan KPSS P37 puanı ile başvuru yapılan Kaymakamlık sınavı yine ÖSYM tarafından gerçekleştirilmekteydi.

icisleri bakanligi bina

Kaymakamlık Alımı Yazılı Sınavı Nasıl Yapılıyor?

Kaymakamlık alımlarının birinci aşaması olan yazılı yarışma sınavında adaylara toplam yüz tane çoktan seçmeli test sorusu yöneltilmektedir. Bu 100 adet sorunun konulara göre dağılımını aşağıda yer alan görselimizde inceleyebilirsiniz;

Kaymakamlık Sınavında Başarılı Olmak İçin Kaç Puan Almak Gerekiyor?

Kaymakamlık alımlarının birinci sınav aşaması olan yazılı sınavda adayların başarılı olabilmeleri için en az 70 puan almaları gerekmektedir. Adayların başarılı olmaları tek başına İçişleri Bakanlığı tarafından düzenlenecek olan sözlü mülakatlara katılabilmek için yeterli değildir.

Adayların aynı zamanda mesleğe alınacağı ilan edilmiş olan aday sayısının 4 katı kadar başarılı aday arasında da yer almaları gerekmektedir. Yani her ne kadar başarı taban puanı 70 olsa da Kaymakamlık sınavında başarılı olmak için adayların en yüksek puanlı dört kat aday arasında yer alabilecek düzeyde puan almaları gerekmektedir.

Kaymakamlık Sınavı Her Yıl Oluyor Mu? Kaymakamlık Sınavı Kaç Senede Bir Yapılıyor?

İçişleri Bakanlığı ihtiyaç durumuna göre farklı dönemlerde Kaymakam Adaylığı sınavı gerçekleştirmiştir. Aşağıda 2010 yılından 2021 yılına kadar gerçekleştirilmiş olan Kaymakam Adaylığı sınavlarının tarihlerini, alım sayılarını inceleyebilirsiniz.

8 Ağustos 2010 Kaymakam Adaylığı Sınavı – 52 kişi
16 Ocak 2011 Kaymakam Adaylığı Sınavı – 55 kişi
24 Aralık 2011 Kaymakam Adaylığı Sınavı – 60 kişi
30 Aralık 2012 Kaymakam Adaylığı Sınavı – 60 kişi
20 Eylül 2014 Kaymakam Adaylığı Sınavı – 60 kişi
17 Aralık 2016 Kaymakam Adaylığı Sınavı – 100 kişi
9 Eylül 2017 Kaymakam Adaylığı Sınavı – 100 kişi
2 Eylül 2018 Kaymakam Adaylığı Sınavı – 100 kişi
9 Kasım 2019 Kaymakam Adaylığı Sınavı – 100 kişi
18 Ekim 2020 Kaymakam Adaylığı Sınavı – 100 kişi
10 Temmuz 2021 Kaymakam Adaylığı Sınavı – 110 kişi
16 Ekim 2022 Kaymakam Adaylığı Sınavı – 200 kişi
3 Aralık 2023 Kaymakam Adaylığı Sınavı – 77 kişi

Yukarıda da görebileceğiniz üzere İçişleri Bakanlığı son 10 senedir yalnızca 2013 ve 2015 yıllarını es geçmiş, geri kalan yılların hepsinde Kaymakam Adaylığı alımı gerçekleştirmiştir. Alım sayısı başlangıçta 50’lerde iken, son dönemde 100 kişilik alımlar bir rutin halini almaya başlamıştır. 2022 yılında 200 kişiye çıkartarak son dönemlerin rekor alımını gerçekleştirmiştir. 2023 yılında ise 77 aday alınacağı resmi olarak açıklandı.

Yorumlar

  1. Mehmet Avatar Mehmet dedi ki:

    Merhaba bende kaymakam olmak istiyorum ama kafama yapılan bu soru var universiteyi bitirdikten sonra mulakatlarisa gectik diyelim bizi 3 yil bi staja gönderiyorlar farklı yerlere farklı gorevlerde bu staji yaparken bize ne kadar ücret veriyorlar ve kaymakamlık sorulari yayinlaniyormu her yıl tsekkurler