kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

İdari Yargı Hakimleri Hangi Davalara Bakarlar?

Adalet Bakanlığı tarafından alım süreçleri yürütülen İdari Yargı Hakimleri hangi davalara bakarlar? İdari hakimler nerede çalışırlar? İdari Yargı Hakimlerinin görevleri nelerdir? Detaylara çalışmamızda ulaşabilirsiniz.

A+
A-

İdari Yargı Hakimleri Hangi Davalara Bakarlar?

İdari Yargı Hakimleri ; idari yargı konularına ilişkin davalara bakarlar. idare davalarının hükme bağlanmasında görevli olan yargı personelidir diyebiliriz.

Adalet Bakanlığı İdari Yargı Hakimliği nedir? İdari Yargı Hakimliği sınavı nasıl? Nasıl idari yargı hakimi olunur? İdari yargı hakimleri ne iş yapar? İdari yargı hakimleri nerede çalışır? İdari yargı hakimleri hangi davalara bakarlar? Detayları çalışmamızda bulabilirsiniz.

İdari Yargı Hakimliği Nedir?

İdari yargı hakimliği, idari alanı ilgilendiren, idarenin taraf olduğu davaların incelenmesinde ve hükme bağlanmasında görevli olan yargı mensuplarının oluşturduğu kariyer mesleğidir. İdari yargı hakimliği mesleği, adli yargı hakimlik ve savcılık mesleğinden farklı olarak istisnai durumlar dışında savcılık mesleğini içermemektedir. Ancak Danıştay gibi üst yargı organlarında savcılık makamı istisnai olarak yer almaktadır.

Nasıl İdari Yargı Hakimi Olunur? İdari Yargı Hakimliği Sınavı Nasıldır?

İdari yargı hakimi olmak isteyen adayların Adalet Bakanlığı tarafından koordine edilen iki aşamalı sınav sürecini başarılı bir biçimde tamamlamaları gerekmektedir. Bu sınavların ilki yazılı yarışma sınavıdır ve sınavı Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ÖSYM gerçekleştirmektedir. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin düzenlediği Adalet Bakanlığı İdari Yargı Hakimliği yazılı sınavı, Bakanlık ile Başkanlık arasında gerçekleştirilen sınav protokolü esasları uyarınca gerçekleştirilmektedir.

Adalet Bakanlığı İdari Yargı Hakimliği yazılı sınavı konularının neler olduğunu ve bu sınav konularına nasıl bir hazırlık yürütülebileceğini detaylı bir biçimde incelediğimiz çalışmamıza aşağıda yer alan yönlendirme yardımıyla erişebilirsiniz;

İdari Yargı Hakimliği alımının ikinci aşaması olan sözlü mülakatlara katılabilmek için adayların yazılı sınavda en az 70 puana sahip olmaları ve Adalet Bakanlığı tarafından mesleğe alınacağı ilan edilen aday sayısının toplamda 3 katı kadar aday arasında yer almaları gerekmektedir.

İdari Yargı Hakimliği Sınavı İçin Ön Eleme Sınavı Var Mı?

2019 yılında gerçekleştirilen yargı reformu ile getirilen düzenlemeler İdari Yargı Hakimliği mesleğine girmek isteyen adayların, sınava başvuruda bulunabilmeleri için bir ön eleme sınavında başarılı olmaları şartı getirilmiştir. Bu şart gereği adayların idari yargı ön sınavı adı verilen sınava katılmaları zorunlu tutulmuştur. Bu sınava kimlerin katılması gerektiği, sınav uygulamasının ne zaman başlayacağına dair detaylı bilgileri aşağıda yönlendirmesine yer verdiğimiz çalışmamızdan alabilirsiniz;

İdari Yargı Hakimleri Nerede Çalışır? İdari Yargı Hakimleri Hangi Davalara Bakarlar?

İdari Yargı Hakimliği mesleği, Adli Yargı Hakimliği mesleğinden farklı olarak adli davalara ve hukuk davalarına değil idari davalara, idareyi alakadar eden davalara bakmaktadırlar. Bu bağlamda İdari Yargı ağı, Adli Yargı ağına göre daha dar bir kapsama sahiptir. Bu yönden İdari Yargı Hakimlerinin çalışma alanı, Adli Yargı Hakimlerinin çalışma alanına göre daha az sayıda ile yayılı biçimde şekillenmiştir.

İdari Yargı Hakimlerinin görev yaptıkları mahkemeler; İdare Mahkemeleri, Vergi Mahkemeleri, Bölge İdare Mahkemeleri ve idari davalar bakımından üst yargı merci olan Danıştay’dır.

Danıştay üst yargı merci olarak Ankara ilinde kuruludur.

Türkiye’de Bölge İdare Mahkemesi olan iller; Ankara, İstanbul, İzmir, Erzurum, Gaziantep, Konya ve Samsun illeridir.

Türkiye’de İdare Mahkemesi olan iller; Ankara, Bolu, Eskişehir, Kayseri, Yozgat, Kırıkkale, Sivas, Zonguldak, Kastamonu, Erzurum, Erzincan, Van, Gaziantep, Hatay, Diyarbakır, Batman, Mardin, Siirt, Adıyaman, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Malatya, Elazığ, İstanbul, Bursa, Edirne, Tekirdağ, Sakarya, Kocaeli, İzmir, Aydın, Muğla, Balıkesir, Denizli, Çanakkale, Kütahya, Manisa, Uşak, Konya, Adana, Mersin, Antalya, Isparta, Afyonkarahisar, Aksaray, Samsun, Çorum, Ordu, Tokat, Trabzon ve Rize’dir.

Türkiye’de Vergi Mahkemesi olan iller; Ankara, Eskişehir, Kayseri, Kırıkkale, Sivas, Zonguldak, Erzurum, Van, Gaziantep, Hatay, Diyarbakır, Batman, Mardin, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Malatya, İstanbul, Edirne, Bursa, Tekirdağ, Sakarya, Kocaeli, İzmir, Aydın, Muğla, Balıkesir, Denizli, Manisa, Konya, Adana, Mersin, Antalya, Samsun, Çorum, Ordu, Trabzon illeridir.

Her vergi mahkemesi olan yerde İdare Mahkemesi kurulu durumda iken gördüğünüz üzere her idare mahkemesi olan ilde vergi mahkemesi bulunmayabilir.

İdari Yargı Hakimliği mesleğine giriş sınavlarında başarılı olarak mesleğe giren adaylar İdare, Vergi ya da Bölge İdare Mahkemelerinde görevlendirilebilmektedir. Ayrıca meslek mensuplarının tetkik hakimi olarak Danıştay’da görevlendirilmeleri ya da mesleğin ileri safhalarında üst yargı üyesi olarak Danıştay’da görev almaları da mümkün olmaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.