kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Vergi Denetim Kurulu VDK ve Vergi Müfettişliği Yönetmeliği Yayımlandı

7 Nisan 2021 tarihinde Vergi Denetim Kurulu ve Vergi Müfettişliği'ne dair hükümleri içeren Vergi Denetim Kurulu Yönetmeliği Yayımlandı.

A+
A-

7 Nisan 2021 tarihinde yayımlanan 31447 sayılı Resmi Gazete’de Vergi Denetim Kurulu Yönetmeliği yer aldı. Yayımlanan yönetmelikte Vergi Denetim Kurulu’nun ve Kurulun kariyer meslek grubu olan Vergi Müfettişliğinin temel esaslarına yer verildi. Önceki yönetmeliğe göre Vergi Denetim Kurulu’nda ve Vergi Müfettişliği mesleğinde neler değişti? Neler yeni? Vergi Denetim Kurulu ve Vergi Müfettişliğine dair detayları haberimizde bulabilirsiniz.

2021 Vergi Denetim Kurulu Yönetmeliği’nde Neler Var? Neler Düzenlendi?

Vergi Denetim Kurulu’nu, iş ve işlemlerini ve personeli hakkında düzenlemelere yer verilen yeni Vergi Denetim Kurulu Yönetimeliği’nde en temel göze çarpan yenilik, yeni Bakanlık adının işlenmiş olması. Hazine ve Maliye Bakanlığı Kurulun bağlı olduğu bakanlık olarak yönetmelikte yerini buldu.

Bununla birlikte Vergi Denetim Kurulu Bakanlık birimleri arasında yerini almış ve 3 denetim biriminden birisi olarak değerlendirilmiştir.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Teftiş Başkanlığı’nın kurulmuş olmasına rağmen Vergi Denetim Kurulu’na da idari teftiş yetkisi tanınmıştır. Bu yetki Vergi Müfettişlerinin ve Vergi Müfettiş Yardımcılarının gerekli durumlarda kurum personei ile bağlı ve ilgili kuruluşların iş ve işlemlerini denetlemesi anlamına gelmektedir. Bunun yanında Vergi ile alakalı her tür inceleme ve teftiş yetkisi Kurul uhdesinde bulunmaktadır. kamu haber

Başkanlık, Başkan Yardımcılığı ve Daire Başkanlıkları

Vergi Denetim Kurulu’nun üst yönetimi Bir Başkan, azami Altı Başkan Yardımcısı ve birimlerin başında görevlendirilecek Daire Başkanlarından oluşmaktadır. Bu yönetmelik ile birlikte başlangıçtan farklı olarak grup başkanlığı sistemi sonlandırılmış olup, daire başkanlığı yapısına geçilmiştir.

Düzenlenen daire başkanlıkları inceleme alanlarına ve şekillerine göre 4 ana başlıkta belirlenmiştir. Bu bağlamda Vergi Denetim Kurulu’nun daire başkanlıkları şu şekildedir;

-Denetim Daire Bşk.
-Vergi Kaçakçılığı Daire Bşk.
-Vergi İadeler Denetim Daire Bşk.
-Sektörel Denetim Daire Bşk.

Vergi Müfettiş Yardımcılığı Alımları ve Sınav Usulleri

Vergi Denetim Kurulu’nun denetim ve teftiş işlemlerini gerçekleştirmek üzere istihdam edilen Vergi Müfettiş Yardımcılarının temel mesleğe giriş usullerinde bir değişiklik bulunmamaktadır. Yine iki aşamalı alım söz konusu. Yazılı yarışma sınavına girmek isteyen adayların belirlenmiş iki ayrı grup lisans programlarının birisinden mezun durumda olması gerekmektedir. Bu temelde Hukuk-İİBF/SBF ve Fen Edebiyat alanları olarak ayrılabilir.

Vergi Müfettiş Yardımcılığı sınavına başvuru şartları arasında ilk defa daha evvel meslekte bulunup, yeterlik sınavı neticesinde meslekten memurluğa atananların sınava başvuramaması hükmü yer aldı.

Vergi Müfettiş Yardımcılığı Yazılı Sınav Konularında Değişiklik Yapıldı

Yayımlanan Vergi Denetim Kurulu Yönetmeliği’nde yer alan sınav konuları kısmında yer alan bir ibare yine yönetmeliğin ilk metninden farklı bir yazılı sınav öngörmektedir. Yönetmeliğin 14. maddesinde sıralanan vergi müfettiş yardımcılığı yazılı sınavı konuları arasında yönetmeliğin ilk metninde olmayan ve sonradan eklenen Yabancı Dil oturumuna yer verildi. Bu oturumda adayların İngilizce, Almanca ya da Fransızca dillerinden bir tanesini seçebilecekeri belirtildi.

Ancak aynı madde hükmü içerisinde Vergi Denetim Kurulu BaşkanlığI’nın dilerse yazılı sınav konuları arasında yabancı dil konularına yer vermeyebileceği şerhi de yer aldı.

Vergi Müfettişlerinin Yeni Sorumlulukları

Daha önceki yönetmelikte yer almayan ve çağın gereklerine uygun olarak düşünülmüş yeni bir sorumluluk Vergi Müfettiş Yardımcılarının ve Vergi Müfettişlerinin meslek yaşamlarında kendisine yer buldu. Buna göre yönetmelikte yer alan yeni sorumluluk hükmü şu şekildedir;

“Dijital platformların kullanımında mesleğin gerektirdiği tarafsızlık, saygınlık, güven, nezaket ve saygı ilkelerine yakışır bir şekilde hareket ederler.”

Vergi Müfettiş Yardımcılığı mesleğine dair daha ayrıntılı bilgiler edinebileceğiniz MESLEK TANITIM çalışmamıza aşağıda yer alan bağlantı yardımıyla erişebilirsiniz;

Vergi Denetim Kurulu Yönetmeliğinin tamamını incelemek ve tüm ayrıntıları bir arada görmek için Tıklayınız!

Vergi Müfettiş Yardımcılığı sınavına dair sorularınızı sormak, Vergi Müfettiş Yardımcılığı mesleğine dair daha fazla ayrıntı edinebilmek için FORUM sayfamızı ziyaret etmeyi Unutmayın!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.