kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Özel Araçta Sigara İçmek Yasak Mı? Cezası Ne Kadar?

zel Araçta Sigara İçmek Yasak Mı? Cezası Ne Kadar? Arabada sigara içmek yasak mı? Özel araçta sigara içmenin cezası ne kadar? Arabada sigara içmenin cezası ne? Özel şahsi araçta sigara içersem ceza yer miyim?

A+
A-

Dünyada tütün ve tütün ürünleri nedeniyle binlerce kişi her gün hayatını kaybetmektedir. Özellikle sigara nedeniyle dünyada binlerce hayatını kaybetmekte, sağlık sorunları yaşamaktadır. Öyle ki dünya üzerinde her yıl sigara kullanımı nedeniyle 6 milyonun üzerinde insan hayatını kaybetmektedir. Dünyada devletler milyarlarca dolar sigara ile mücadele için para harcamaktadır. Sigara sonucunda oluşan sağlık sorunları nedeniyle yapılan sağlık harcamaları her geçen gün artmaktadır. Bu kapsamda başta Dünya Sağlık Örgütü olmak üzere devletler sigara karşıtı politikaları hayata geçirmektedir. Bu anlamda Dünya Sağlık Örgütünün sigara karşıtı tavsiye kararlarını en çok hayata geçiren ülke Türkiye’dir. Ülkemizde sigaraya yapılan zamlar, sigaraya yönelik yasak uygulamaları ile önemli adımlar atılmıştır. Örneğin cafelerde, toplu taşıma araçlarında, kapalı alanlarda, kapalı alanların önlerinde, eğitim alanlarında sigara içmek yasaklandı. Sigaradan ve tütün ürünlerinden alınan vergiler artırılarak sigara fiyatları kısa sürede 2-3 katına çıkartıldı. Son olarak da özel arabalarda sigara içme yasağı hayata geçirildi. Vatandaşlar son yasak sonrasında büyük şaşkınlık geçirdi. Pek çok kişi kendi şahsi-özel araçlarında sigara içmenin yasak olmadığını iddia etmeye başladı. Peki özel araçta, arabada sigara içmek yasak mı? Özel araçta, arabada sigara içmenin cezası ne kadar?

Özel Araçta, Arabada Sigara İçmek Yasak Mı? Cezası Var Mı?

Kurallar ister yazılı olsun ister sözlü olsun özel yaşam alanlarını dokunulmaz kılar. Kişilerin kendi yaşam alanlarına hiçbir müdahale kabul edilemez. Bu kapsamda vatandaşların evleri, araçları, bedenleri, aileleri kendi özel alanlarıdır. Bunlara dokunulması, müdahale edilmesi kabul edilemez. Bu nedenle pek çok kişi araçta sigara içmenin bir cezası olamayacağını düşünmektedir. Ancak kişiler özel araçlarıyla kamuya açık alanlarda hareket etmekte, binlerce kişinin arasına karışmakta, örnek olmaktadır. Ayrıca her yıl binlerce trafik kazası sürücülerin sigara içmesinden kaynaklı yaşanmaktadır. Tüm bu olumsuz durumlar yalnızca araç sahibi vatandaşı değil tüm vatandaşları etkilemekte ve ilgilendirmektedir. Bu nedenle özel araçta, arabada sigara içmek yasaklanmıştır. 2019 yılı itibariyle araçta sigara içen sürücüler ceza yiyecektir.

Araçta sigara içme yasağı aslında 2013 yılında ‘dumansız araç’ uygulaması kapsamında hayatımıza girmiştir. O tarihten itibaren özel araçlarda vatandaşların, sürücülerin sigara içmesi yasaklanmıştır. Ancak bu yasak sıkı bir şekilde uygulanmamış ve vatandaşlar rahat bir şekilde araçlarında sigara içmeye devam etmiştir. Ancak 2019 yılına gelindiğinde bu yasağın sıkı bir şekilde uygulanacağı açıklanmış ve binlerce sürücü sigara içtikleri için ceza yemiştir. Bu yasak yalnızca sürücüleri kapsamaktadır. Yani sürücüler araç içerisinde sigara içerse ceza yiyebilir. Ancak yan koltukta, arka koltukta oturanların sigara içmesinde bir sakınca yoktur. Kamu Haber

aracta sigara icmek yasak mi

2019-2020 Özel Araçta, Arabada Sigara İçmenin Cezası Ne Kadar?

Cezanın miktarı keyfi olarak belirlenmez. Hatta miktarın hesaplanmasıyla ilgili yasal düzenleme bulunmaktadır. Kabahatler Kanunun 39. maddesinde araçta sigara içmenin cezası belirlenmiştir. Bu maddede kişisel, şahsi araçlarda sürücü koltuklarında, taksilerde, kara-demir-deniz-hava yolu toplu taşıma araçlarında sigara içmenin yasak olduğu açıkça belirtilmiştir. Buna göre 2019 yılında araç içinde sigara içme cezası 153 Türk Lirası olarak belirlenmiştir. Ceza yiyen vatandaşlar 2 hafta içinde cezayı öderse erken ödeme indiriminden faydalanabilir. Erken ödeme indiriminden faydalanılması durumunda araçta sigara içmenin cezası 114,75 Türk Lirasına düşmektedir.

Hangi Ülkelerde Araçta Sigara İçmek Yasak?

Bu yasağa karşı olan kişiler genelde yasağın sadece Türkiye’de uygulandığını öne sürmektedir. Bu iddia doğrudur. Hayatını kaybeden 10 kişiden biri günümüzde sigara nedeniyle hayatını kaybetmektdir. Bu nedenle devletler vatandaşlarının sağlığını korumak ve sağlık harcamalarını azaltmak için sert adımlar atmaktadır. Örneğin İsveç’te kamuya açık tüm kapalı alanlarda sigara içmek yasaktır. Ancak özel araçlarda sigara içmenin yasak olduğu tek ülke Türkiye’dir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.