kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Aile Hekimi Nedir? Nasıl Olunur?

Milyonlarca kişi sağlık sorunu yaşadığı zaman ilk olarak aile hekimine başvurmaktadır. Pek çok kişi aile hekimiyle ilgili pek çok konuyu merak etmektedir. Peki aile hekimi nedir? Aile hekimi nasıl olunur? Aile hekiminin görevleri nelerdir? Aile hekimiyle ilgili merak edilen her soruyu sizin için cevaplandırdık..

A+
A-

Türkiye sağlık alanında adeta bir devrim yaparak son yıllarda hem sağlık hizmet kalitesini hem de sağlık personelinin sayını artırmıştır. Vatandaşın sağlık hizmetlerini en yakın adresten en kısa sürede en iyi kalitede alabilmesi için çalışmalar yürütülmüştür. Öyle ki adeta sağlık hizmeti vatandaşın evine kadar gelmiştir. Sağlık Bakanlığı bünyesindeki Aile Sağlığı Merkezi (ASM) ya da halk arasında bilinen haliyle aile hekimleri uygulaması vatandaşın yüzünü güldürmüştür. Her mahallede bulunan vatandaşa birkaç adım mesafede olan aile hekimleri veya aile sağlığı merkezleri vatandaşın sağlık hizmeti ihtiyacını karşılamaktadır.

Bebek, çocuk, genç, yaşlı demeden her vatandaşa hizmet eden aile hekimliklerin de doktorlar ve hemşireler çalışmaktadır. Peki aile sağlığı merkezinde çalışan aile hekimi nedir? Aile hekimi nedir? Aile hekimi ne iş yapar? Aile hekiminin görevleri nelerdir? Aile hekimi nasıl olunur? Aile hekimiyle ilgili aklınıza takılan tüm soruları www.tercihiniyap.net ailesi olarak sizin için cevaplandırdık..

Aile Hekimi Nedir?

Aile hekimi devlet tarafından vatandaşa verilen sağlık hizmetlerinin ilk basamağıdır. Hastalığı, sağlık sorunu olan vatandaş ilk olarak evine yakın olan aile hekimine gider. Aile hekimi genç yaşlı demeden 7’den 70’e herkesle ilgilenir, hastalık ayrımı yapmadan her vatandaşın tedavisini ve muayenesini yapar. Aile hekimi çalıştığı bölgedeki insanlarla iyi ilişkiler kurmalıdır. Görev bölgesindeki sağlık sorunlarını inceleyen aile hekimleri bölgedeki benzer hastalıklar, salgın, hastalık seviyeleri gibi konuları gözlemler. Ayrıca aile hekimi vatandaşlar için erken tanı ve tedavi hizmeti sağlamayı amaçlar. Vatandaşın sağlığıyla ilgili hemen hemen her konuda ilk değerlendirmeyi yapar. Kendisine bağlı vatandaşların sağlık durumlarını izler.

Aile Hekimleri vatandaşların sağlık durumuna, hastalığına göre aile sağlığı merkezi yetersiz kaldığında gerekli adreslere yönlendirmekle görevlidir. Ayrıca toplumun sağlık seviyesini korumak veya artırmak için çalışır. Aile hekimleri bakıma muhtaç kişilere de hizmet eder gerektiği takdirde mobilize çalışır. Kronik hastalığı olan veya sürekli tedavi ihtiyacı duyan hastalara yardımcı olur. Aile hekimleri görev yaptıkları bölgede kendilerine bağlı her vatandaşın sağlık durumundan sorumludur.

Aile Sağlığı Merkezi Nedir?

Aile Sağlığı Merkezi devletin verdiği sağlık hizmetinin vatandaşa verildiği en yakın adrestir. Aile Sağlığı Merkezi içerisinde uzman doktor, pratisyen doktor ve hemşireler görev yapmaktadır. Ayrıca aile hekimi olmak için sertifika programına katılan binlerce doktor bulunmaktadır. Aile Sağlığı Merkezine halk arasında Aile Hekimliği denmektedir. Aile Sağlığı Merkezinin eski adı ise sağlık ocağıdır.

Aile Hekiminin Görevleri Nelerdir?

Aile hekiminin onlarca farklı görevi bulunmaktadır. Aile hekimi görev yaptığı bölgenin sağlık durumundan sorumludur. Devlet tarafından verilen sağlık hizmetinin ilk aşamasında aile hekimi görev yapar. Ayrıca çalıştığı aile sağlığı merkezi de aile hekiminin sorumluluğundadır. Aile sağlığı merkezini aile hekimi yönetir. Birlikte çalıştığı personeli denetler, işlerin doğru işlediğinden emin olur. Sağlık Bakanlığının talimatlarını yerine getirir ve bakanlıkça yürütülen veya yönetilen projelerin, programların gerekliliklerini yapar. Vatandaşa en iyi, en doğru sağlık hizmetini sunar.

Aile hekimlerinin görev yaptığı bölgede kendine bağlı vatandaşların hem genel hem de özel sağlık durumlarını takip eder. Genel anlamda salgın gibi sağlık sorunlarını inceler. Özel olarak ise gebe, bebek, tanı, tedavi gibi işlemleri gerçekleştirir. Aile hekimi yalnızca bir doktor değildir ve yalnızca hastaları muayene etmek. Aile hekimi hem tanı hizmeti hemde tedavi hizmeti verir. Ayrıca hastaları rehabilite etmekle ve danışmanlık hizmeti vermekle de yükümlüdür.

Aile Hekimi evde yatalak olan, özürlü ve yaşlı olan vatandaşlara da sağlık hizmeti götürür. Ayrıca kendisinin ve aile sağlığı merkezinin yetersiz kaldığı durumlarda hastaları hastaneye sevk eder. Hastaneye sevk edilen hastaların sağlık takibini gerçekleştirir. Hastaları gerektiğinde gözlem altında tutar. Ayrıca öğrenci çalışan gibi hasta kişilerin sevk evrakı, sağlık raporu, reçete gibi evrak ve belge işlemlerini gerçekleştirir.

Aile Hekimi Nasıl Olunur?

Aile hekimi olmak isteyen binlerce kişi bulunmaktadır. Ancak her isteyen aile hekimi olamamaktadır. Aile hekimi olmak için öncelikle gerekli eğitimi almalı yani tıp fakültesini başarıyla okumalı ve mezun olmalısınız.

Aile hekimi olabilmek için bazı şartlar vardır. İlk olarak 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunun içerisinde yer alan ve devlet memuru olmak isteyenlerde aranan genel ve özel şartları karşılamanız gerekmektedir. Ayrıca Tıpta Uzmanlık Tüzüğüne göre Aile Hekimi olunmaktadır ve Sağlık Bakanlığının şart koştuğu eğitimleri almak gerekmektedir. Aile hekimi olmak için bakanlığın şart koştuğu eğitimleri alan diğer uzman tabipler aile hekimi olmaktadır.

Aile Hekimi olarak görev yapan sağlık personelleri alanlarında uzmandır. Ayrıca aile hekimi olmak isteyen tıp öğrencileri mezun olduktan sonra aile hekimi olmak için doğrudan başvuru yapabilir. Bu eğitimler tıp öğrencileri için oldukça faydalıdır.

Aile Hekimi Olma Şartları

Aile hekimi olmak isteyen tıp mezunlarının gerekli sınavlarda başarılı olmaları ve doktor olarak görev yapmaları gerekmektedir. Doktor unvanı olan kişiler aile hekimi olarak çalışmak için TUS sınavına girmeli ve o sınavda başarılı olmalıdır. Tıpta Uzmanlık Sınavında (TUS)başarılı olan aile hekimi adayları atamaları gerçekleştirildikten sonra resmi olarak aile hekimi olarak görev yapabilirler.

Ayrıca pratisyen hekimlerde aile hekimi olabilir. Pratisyen hekimlerin aile hekimliği sertifikası aldıktan sonra başvuru yapmaları gerekmektedir.

Aile Sağlığı Merkezinde Verilen Ücretsiz Hizmetler

Aile Sağlığı Merkezinde binlerce hizmet verilmektedir. Vatandaşın her sağlık hizmeti ihtiyacı karşılanmaktadır. Aile Sağlığı Merkezinde çocuklar için ücretsiz olarak çocuk aşıları yapılır. Ayrıca sağlık sorunlarına korunma hizmeti verilir. Yine çocuklar için gelişim izleme, ilaç ve tedaviler ücretsiz olarak verilmektedir. NEDİR ?

Yorumlar

  1. ewo Avatar ewo dedi ki:

    güzel olmuş