kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Aktivist Nedir? Ne Demek? Nasıl Aktivist Olunur?

Aktivist Nedir? Ne Demek? Nasıl Aktivist Olunur? Aktivistler Ne Yapar? Aktivist Olmak Suç Mu? Yasak Mı? İşte Aktivistlerle İlgili Tüm Merak Edilenler…

A+
A-

İnsanlığın başlangıcından beri yapılan haksızlıklara, yapılan yanlışlara seslerini yükselten birileri vardır. Karşıt görüşlüler arasında bu kapsamda savaşlar, çatışmalar, tartışmalar yaşanabilmektedir. Günümüzde ise insanlar haksızlıklara, yanlış olduğunu düşündüğü konulara barışçıl eylemler yaparak tepki göstermektedir. Tüm dünyada yanlış olduğunu düşündüğü konulara karşı harekete geçen bu kişilere aktivist denmektedir. Peki aktivist nedir? Kime denir? Aktivist nasıl olunur?

Aktivist Nedir? Ne Demek?

Türk Dil Kurumuna göre aktivist Fransızca kökenli bir kelimedir. Orijinal hali “activiste” şeklindedir. Türkçe karşılığı sözlükte etkinci kelimesidir. Genellikle bu kelime Türkiye’de ve dünyada belirli olaylara karşı tepki gösteren, eylem yapan insanlar için kullanılmaktadır. Bu kişiler doğanın kirletilmesine, zenginleri koruyan yasaların çıkartılmasına, hayvanların öldürülmesine, küresel ısınmaya yönelik duyarsızlığa karşı ses çıkartabilir. 

Aktivistler Ne Yapar?

Aktivistler yaptıkları eylem ve protestolarla bir duruş sergilerler. Yanlış olduklarını düşündükleri konularla ilgili farklı eylemler yaparak seslerini yükseltirler. Bu yolla değişim isteklerini, direnme güçlerini, fikirlerini ve görüşlerini topluma, yetkililere duyurmaya çalışırlar.

Aktivistler sayısız şekilde eylem yapabilirler. Örneğin politikacılara, gazetecilere, şirket yöneticilerine mektup yazabilirler. Sosyal medyada gündeme girmek için çalışma yapabilirler. Ekonomik olarak seslerini duyurmak için boykot yapabilirler. Blog açarak görüşlerini internete taşırlar. Kendilerini bir şeylere zincirleyebilirler. Örneğin balina katliamını önlemek için botlarla avcı gemilere direnebilirler. Kesilmelerini engellemek için ağaçlara kendilerini zincirleyebilirler.

Nasıl Aktivist Olunur?

Aktivist olmak için bir üyelik, belge ya da eğitim şartı yoktur. Örneğin “şu okulu okursanız aktivist olursunuz” demek yanlış olur. Aktivist olmak için kişinin istemesi, karar vermesi ve harekete geçmesi gerekmektedir. Yani nasıl aktivist olacağınız tamamiyle sizi bağlıdır.

Lobicilik yapabilirsiniz. Diğer arkadaşlarınızla etkili şekilde iletişim ağınıza baskı kurabilir, ikna ve teşvik edebilirsiniz. Böylece görüşlerinizi çevrenizdeki etkili insanlara, yetkililere kabul ettirebilirsiniz. Karşıtlarınızı saf dışı bırakabilirsiniz.

Boykot yapabilirsiniz. Böylece siyasi ya da ekonomik konularda düşüncelerinizin bir ağırlığının olduğunu gösterebilirsiniz. Karşısında olduğunuz ürün, kişi ya da hizmetin mali olarak zarar görmesini sağlayabilirsiniz.

Kontrol mekanizmalarına girebilirsiniz. Çökmüş bir şirket ya da devletin barış-yardım görüşmeleri yapıp yapmadığını, üzerine düşenleri verdiği sözleri tutup tutmadığını kontrol edebilirsiniz. Bu sayede etkili bir denetim yapılmış olur.

Sivil itaatsizlik yapabilirsiniz. Şirket kuralları, devlet yasaları gibi kurallara itaat etmeyip, kurallara aykırı davranarak protesto edebilirsiniz. Barışçıl şekilde protestolarını yapan bu kişiler açlık grevleri, oturma eylemleri, dilekçe toplama gibi yolalra başvuru yapabilir.

Protesto edebilirsiniz. Geleneksel ve yeni medya araçlarını kullanarak sesinizi yükseltebilir, mesajınızı iletebilirsiniz. Tek başınıza da yapabileceğiniz gibi bir grup halinde de protesto düzenleyebilirsiniz.

Aktivist Olmak Suç Mu? Yasak Mı?

Aktivist olmak suç işlemek demek değildir. Aktivist olmak yasak değildir. Ancak burada ince bir çizgi vardır. Suç işlememek, şiddet uygulamamak, yasalara aykırı gelmemek konusunda dikkatli olmalısınız. Günümüzde pek çok terör örgütü ve terörist kendilerine aktivist demektedir. Bu nedenle dikkatli olmak gerekmektedir. Bunun dışında aktivistler duyarlı insanlardır. Gözü önünde yapılan yanlışlıklara, haksızlıklara karşı gelmek için ahrekete geçerler. Bu da ne suçtur ne de yasaktır. Haklarını bilen kişiler yanlışlara ve haksızlıklara ses çıkarmazsa adaletin sağlanması son derece zordur.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.