kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

KPSS'ye En Fazla Kaç Kere ve Kaç Yaşına Kadar Girilebilir? (ÖSYM)

Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS'ye adaylar en fazla kaç kez girebilirler? KPSS'ye en fazla kaç kere girme hakkı vardır? KPSS'ye katılma üst sınırı var mı? Detayları çalışmamızda inceleyebilirsiniz.

A+
A-

Kamu kurumlarında çeşitli statülerdeki devlet memurluğu kadrolarına atanmak isteyen milyonlarca aday belirli periyotlarla düzenlenen Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS oturumlarına katılmaktadırlar. KPSS’ye katılmak isteyen adayların kaç kere katılma hakkı bulunmaktadır? KPSS’ye katılma sınırı var mı? KPSS’ye kaç yaşına kadar katılınabilir? Adayların kaç yaşına kadar KPSS’ye girme hakkı var? KPSS’ye en fazla kaç kez girilebilir? Detayları çalışmamızda sizler için bir araya getirdik.

Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS’ye Kimlerin Girmesi Gerekir? 

Devlete ait kurumlarda ve kuruluşlarda, o kurum ve kuruluşların işlerini ve işlemlerini yürütmek üzere kamu personelleri istihdam edilmektedirler. Ağırlıklı olarak devlet memuru olarak nitelendirilen bu personelin istihdamını sağlamak için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ÖSYM tarafından gerçekleştirilen Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS oturumlarından alınan puanlar dikkate alınmaktadır. Bu bağlamda KPSS’ye kamu kurumlarında çalışmak isteyen, memur olarak görev yapmak isteyen adayların katılmaları ve kurumların atamalarda talep ettikleri puan türlerinden yeterli puanları almaları gerekmektedir.

Kamu Personeli Seçme Sınavı oturumları adayların girmek istedikleri bölümlere göre farklı düzeylerde yapılmaktadır. Üniversitelerin lisans programlarından mezun olan adaylar için ayrı, ön lisans programlarından mezun olan adaylar için ayrı oturumlar yapılırken lise düzeyinde mezuniyeti bulunan adaylar için de ayrıca bir oturum gerçekleştirilmektedir. Bu oturumlara ek olarak din hizmetleri kadrolarında çalışabilecek olan adaylar için DHBT adı altında oturumlar yapılmaktadır. Kamu kurumlarında yer alan kariyer meslek gruplarına girmek isteyen adayların Lisans oturumuna ek olarak KPSS A Grubu oturumlarına, öğretmen adaylarının da kendileri için düzenlenen alan sınavına ve eğitim bilimleri oturumuna katılmaları gerekir. Bu şekilde ayrı ayrı katılmak gereken KPSS oturumlarında adaylar kendilerine uygun olanlara katılmaktadır ve adaylar için bu oturumlarda farklı puan türleri kamu kurumlarında yer alan kadrolara başvurularda esas olmak üzere hesaplanmaktadır.

Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS Puanları Nelerdir? KPSS Puan Türleri Nasıl Hesaplanmaktadır?

Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS’ye farklı oturumlardan katılan adayların her birisi bu oturumlarda kendilerine sorular yöneltilmiş olan testlerde yapmış oldukları doğru yanıtlar ve yanlış yanıtlara göre farklı puan türlerinde çeşitli düzeylerde puanlar elde etmektedirler. Adayların hesaplanan bu puan türlerinin her birisi farklı test ağırlıklarına sahip olup, her oturuma katılan adaylar kendi aralarında yarışmaktadırlar. Elde ettikleri puanlara göre farklı sıralamalara sahip olan adaylar kamu kurum ve kuruluşlarının alımlarına bu puanlara ve sıralamalara göre başvuru yapmaktadırlar. KPSS oturumlarında adayların farklı test ağırlıklarına göre elde ettikleri puan türlerine dair detaylara ve her puan türünün nasıl hesaplandığına dair detaylara aşağıda yer alan yönlendirme ile erişebilirsiniz;

osym kpss logo

KPSS’ye Girişte Yaş Sınırı Var Mı? KPSS’ye Kaç Yaşına Kadar Girilebilir?

Kamu kurumlarında yer alan kadrolara girmek isteyen adayların yaş alt ve üst sınırlarına dair düzenlemelere devlet memurlarının genel statüsünü düzenleyen Devlet Memurları Kanunu’nda yer verilmiştir. Buna göre adayların belirli bir yaştan büyük olması gerekmektedir. Adayların kurumlarda girmek istedikleri kadrolara göre ise farklı yaş üst sınırları uygulanabilmektedir. Her ne kadar adaylar diledikleri her yaşta Kamu Personeli Seçme Sınavı’na girme hakkına sahip olsalar da sınavda elde ettikleri puan türleriyle kurumların alım ilanlarına veya merkezi atamalara başvuru yapmaları noktasında yaş sınırına takılmaları mümkündür. Kısacası adayların KPSS oturumlarına başvuruda bulunmaları hususunda bir yaş sınırı yok iken alımlara ve atamalara başvuru yapmalarında karşılarına bir yaş sınırı çıkmaktadır. Devlet memuru olmak isteyen adayların karşı karşıya oldukları bu yaş sınırına dair daha detaylı bilgileri bulabileceğiniz çalışmamıza aşağıda yer alan yönlendirme vasıtası ile erişebilirsiniz;

KPSS’ye Kaç Kez Girilebilir? KPSS’ye Katılma Sınırı Var Mı? Kaç Defa KPSS’ye Başvurulabilir?

Kamu kurum ve kuruluşlarında devlet memuru olarak görev yapmak isteyen ve bu sebeple KPSS puanına ihtiyaç duyan adaylar yukarıda belirttiğimiz yaş sınırları içerisinde iseler Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS’de daha evvel başarısız sonuçlar almış olsalar dahi sınava tekrar katılmalarında herhangi bir mahsur bulunmamaktadır. Yani bir aday yaş sınırları içerisinde ise veya diğer devlet memurluğu şartlarından herhangi birini yitirmemiş ise atanana kadar Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS oturumlarına başvuruda bulunma ve sınava girme hakkına sahiptir. Yani adayların KPSS’ye başvuru yapmasında herhangi bir sınır yoktur. Adaylar diledikleri kadar KPSS’ye başvuru yapabilir ve katılabilirler.

KPSS’ye Başvurup Girmezsem Ne Olur? KPSS’ye Başvurup Girmemenin Cezası Var Mı?

Bazen adaylar Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS oturumlarına başvuruda bulunup, sınav ücretlerini yatırsalar dahi çeşitli gerekçelerle başvuruda bulundukları sınav oturumlarına katılamayabilirler. Bu gibi durumlarda sınavı gerçekleştiren Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ÖSYM’nin herhangi bir yaptırımının olup olmadığını, KPSS’ye başvuruda bulunan ama girmeyen adayların durumunu aşağıda yer alan çalışmamızda inceleyebilirsiniz;

Bizlere sorularınızı sormak ve gelişmelerden anlık olarak haberdar olmak için Tercihiniyap Forum‘u ziyaret edebilirsiniz.

Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS‘ye hazırlık yapıyorsanız ve sınava dair merak ettiğiniz hususlar varsa her tür sorunuzu FORUM sayfamızda üyelerimize ve bizlere iletebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.