kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Formasyon Nedir? Formasyon Belgesi Sayısı Nedir? Nerede Yazar?

Formasyon Nedir? Formasyon Belgesi Sayısı Nedir? Nerede Yazar? Hangi Fakülte ve Bölümlerde Formasyon Belgesi Alınabilir? Formasyon Belgesi Sayısı Kısmına Ne Yazılır? Formasyon Belgesi Ücreti Ne Kadar?

A+
A-

Türkiye’de öğretmen olmak için eğitim fakültelerinden mezun olmak gerekmektedir. Ancak eğitim fakültelerini bitirmeyen, farklı fakültelerden mezun olan adayların öğretmen olabilmesi için formasyon almaları gerekir. Formasyon yaptıklarına ilişkin bilgiyi de aldıkları belge ile ispatlarlar. Bu belgeye formasyon belgesi adı verilir. Öğretmen olma hayali kuran öğrenciler de formasyon işlemi ve formasyon belgesi hakkında pek çok soru sormaktadır. Tercihiniyap ailesi olarak bu sorulara cevap aradık. Peki formasyon belgesi sayısı nedir? Nerede yazar?

Formasyon Belgesi Sayısı Nedir? Ne Demek?

Yükseköğretim Kurulu tarafından Eğitim Fakültelerinde okuyan ancak mezun olmayan bireylere öğretmen olmaları için verilen eğitime formasyon denmektir. Bu süreç sayesinde adaylar öğretmen olma şansı elde eder. Özellikle de Fen ve Edebiyat fakültelerinde eğitim alan veya mezun olanlar formasyon belgesi alarak öğretmenlik mesleğine yönelmektedir. Peki formasyon nedir? Ne demek?

Formasyon Fransızca kökenli bir kelimedir. Orijinal hali ise “formation” şeklindedir. Biçimleme veya yetiştirme anlamına gelen bu kelime en çok öğretmen olmak isteyen kişileirn karşısına çıkmaktadır. Bu kişiler lisans eğitimlerini tamamladıktan sonra pedagojik formasyon öğrenimini de tamamlayarak öğretmenlik mesleğini yapma şansı elde edebilir.

Hangi Fakülte ve Bölümlerde Formasyon Belgesi Alınabilir?

  1. Öğretim İlke ve Yöntemleri
  2. Eğitim Bilimine Giriş
  3. Sınıf Yönetimi, Eğitim Psikolojisi
  4. Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme
  5. Öğretmenlik Uygulaması
  6. Özel Öğretim Yöntemleri
  7. Eğitim Tarihi
  8. Öğretmenlik Meslek Etiği
  9. Eğitimde Program Geliştirme
  10. Eğitim Felsefesi
  11. Eğitim Sosyolojisi
  12. Bilgisayar Destekli Öğretim
  13. Rehberlik
  14. Karakter ve Değerler Eğitimi
  15. Özel Eğitim
  16. Eğitimde Eylem Araştırması
  17. Türk Eğitim Sistemi ve Okul Yönetimi
  18. Gelişim Psikolojisi
  19. Eğitimde Teknoloji Kullanımı
  20. Yaşam Boyu Öğrenme
  21. Bireyselleştirilmiş Öğretim
  22. Türk Eğitim Tarihi 

Kimler Formasyon Belgesi Alabilir?

Milli Eğitim Bakanlığ tarafından koordine edilen Pedagojik Formasyon belgesi eğitimini alan ve ilgili bölümlerde okuyan veya mezun olanlar formasyon belgesi alabilir. Hala eğitim hayatını sürdüren adayların ise en az 2 yıl eğitim öğretim yılını geride bırakmış olmalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı’nın resmi internet sitesi olan www.meb.gov.tr adresine girerek formasyon belgesi almak için gerekli bölüm ve diğer şartlarını inceleyebilirsiniz.

Üniversite giriş puanı, öğrencinin akademik başarı puan ortalaması ve disiplin cezası geçmişiniz gibi farklı şartlar da formasyon belgesi alım sürecinde etkili olmaktadır. Eğer bu süreçlerde sorun yaşarsanız belgeyi alma şansınız olmayabilir. Örneğin 2 yıllık fakültelerden mezun olan adayların mezuniyet puan ortalaması 4 üzerinden en az 2,5 olmalıdır. 

Formasyon Belgesi Ne Kadar Sürede Alınır?

Formasyon belgesi alma süresi adayın eğitim durumuna göre değişmektedir. 2 yıllık bölümlerden mezun olan adaylar yarı sene, birinci sınıftaki adaylar altı yara sene, ikinci sınıftaki adaylar ise 4 yarı sene ve üçüncü ile dördüncü sınıftaki adaylar ise iki yarı sene olarak süre belirlenmiştir. Formasyon belgesi alma süreleri Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenmektedir. Bu nedenle her yıl en güncel ve doğru bilgiyi bu kurumların internet sitelerinden takip etmeniz faydalı olur.

Formasyon Belgesi Almak İçin Gereken Belgeler Nelerdir?

Formasyon belgesi almak isteyen adayların başvuru sürecinde temin etmesi gereken bazı belgeler bulunmaktadır. Bu belgeleri derleyen ve sunan adaylar formasyon belgesi alabilir. Her kurumda istenen belge sayıları ve türleri farklı olabilir. Bu belgeler şunlardır;

  • Öğrenci belgesi (Lisans Mezunu olanlar için Mezuniyet belgesi),
  • Başvuru formu,
  • İki tane vesikalık boyutlarında fotoğraf,
  • Onaylı olan not lisans durum belgesi,
  • T.C. kimlik fotokopisi ve aslı,
  • Formasyon belgesinin parasını ödediğinize ait dekont ya da belge gereklidir.

Formasyon Belgesi Ücreti Ne Kadar?

Formasyon belgesi almak isteyen, formasyon eğitimi almak isteyen adaylardan üniversiteler farklı ücretler isteyebilmektedir. Son bilgilere göre üniversitelerde formasyon ücreti bin TL ile 2-3 bin TL arasında değişmektedir.

Formasyon Belgesi Sayısı Kısmına Ne Yazılır?

İlgili bölümlerde okuyan, MEB tarafından kesinleşen Pedagojik Formasyon belgesi eğitimden faydalanan adaylar belge almaya hak kazanabilir. Eğitimini sürdüren adaylar da en az 2 sene eğitim öğretim almış olması gerekir. Bu belgeyi alıp alamayacağınız ise MEB’in sitesinden kontrol edilebilir.

Formasyon Belgesi Sayısı Nedir? Ne Demek?

Formasyon belgesi üzerinde sertifika sayısı yer almaktadır. Belgenin ilgili adaya ait olduğunu gösteren bu sayıya göre YÖK ve MEB sizi arayarak belgeyi onaylamaktadır. Formasyon belgesi sayısı kısmına sertifika belgesindeki son 4 rakam yazılmalıdır. Bazı durumlarda formasyon belgelerinde belge sayısı istenmemekte veya bulunmamaktadır. Bu durumda ise ilgili bölüme sıfır (0) yazmanız gerekir. Bu halde de MEB ve YÖK tarafından onay verilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.