kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı Konuları Nelerdir? Kaç Soru Sorulacak?

Adalet Bakanlığı Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı konuları neler? Hangi konulardan soru sorulacak? Kaç soru sorulacak? Sınav ne zaman olabilir? Sorularınızın yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz.

A+
A-

2019 senesi içerisinde düzenlenen ve yasal olarak hayata geçen 2019 Yargı Reformu düzenlemeleri; Hukuk fakültesinden mezun olmuş olan adaylar için yeni bir sınavı adayların kariyer adımları içerisine soktu. Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı olarak adlandırılan bu sınav ilk olarak ne zaman yapılacak? Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı konuları neler? Sınav kaç soru olacak? Kimler Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’na katılacak? Tüm bu sorularınızın yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz. Kamu Haber

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı Nedir?

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı; üniversitelerin Hukuk Fakültelerinden mezun olan adayların, mezuniyetlerinden sonra yapmak istedikleri bazı hukuk mesleklerinin başlangıç ve giriş aşamalarına katılmaya hak kazanmaları için girmek zorunda oldukları bir çeşit ön eleme sınavıdır. Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’nda başarılı olamayan bu adaylar, kanunen belirlenmiş olan hukuk mesleklerinin, sınav, staj gibi aşamalarına başvuru hakkına sahip olamayacaklardır.

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavına Kimlerin Girmesi Gerekiyor?

Peki Hukuk Meslekleri olarak tanımlanan ve sınavı ya da stajına başvuruda bulunabilmek için Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’nda başarılı olmayı gerektiren meslekler hangileridir?

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’na katılmayı gerektiren Hukuk Meslekleri;

Stajına başlayabilmek için;
-Noterlik Mesleği
-Avukatlık Mesleği

Sınavı’na başvuruda bulunabilmek için;
-Adli Yargı Hakimliği ve Savcılık
-İdari Yargı Hakimliği

meslekleridir. Bu mesleklere girmek isteyen adayların, mesleğin gerektirdiği ana aşamaya katılma hakkı elde etmesi için bir ön eleme niteliğinde olan Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’nda başarılı olmaları gerekmektedir.

İdari Yargı Hakimliği için İİBF/SBF Mezunlarının Durumu

Hukuk meslekleri içerisinde sayılan İdari Yargı Hakimliği mesleğine, Hukuk Fakültesi mezunu adayların yanında, İİBF/SBF mezunu adaylar da girebilmektedirler. Bu adaylar için de Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı gibi bir ön eleme sınavı öngörülmektedir. Bu sınavın adı ise İdari Yargı Ön Sınavı olacaktır.

İdari Yargı Ön Sınavı’na dair bilgilendirme yazısına ulaşmak için aşağıdaki yönlendirmeden faydalanabilirsiniz;

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavını Kim Yapacak?

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı; Adalet Bakanlığı’nın gerçekleştireceği protokolde yer alan hususlar dairesinde Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ÖSYM tarafından gerçekleştirilecek.

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı Nasıl Yapılacak? Sınav Kaç Soru Olacak? Başarı Şartı Nasıl Olacak?

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’nda adaylara Hukuk alanı derslerinin yanı sıra Hukuk terminolojisinde teori ve kavram bağlamında önem arz eden bazı derslerden de sorular yöneltilecek.

Sınavda adaylara tüm bu derslerden en az 100 soru sorulacak. Sınav çoktan seçmeli – test usulünde gerçekleştirilecek. Adayların Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’nda başarılı olarak, sonrasında girmek istedikleri hukuk mesleğinin ana aşamalarına başvuruda bulunabilmeleri için en az 70 puan almaları gerekecek. Bu başarı koşulunu gerçekleştiremeyen Hukuk Fakültesi mezunlarının yukarıda yer verdiğimiz hukuk mesleklerine adım atma imkanı bulunmayacak.

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı Konuları Nelerdir?

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’nda adaylara aşağıda yer alan derslerden sorular yöneltilecek;

Kamu Hukuku Alanı;
-Anayasa Hukuku Dersi
-Anayasa Yargısı Dersi
-İdare Hukuku Dersi
-Ceza Hukuku Dersi
-İcra ve İflas Hukuku Dersi
-Vergi Hukuku

Özel Hukuk Alanı;
-Medeni Hukuk Dersi
-Borçlar Hukuku Dersi
-Ticaret Hukuku Dersi
-İş Hukuku Dersi

Usul Hukuku Alanı;
-İdari Yargılama Usul Hukuku Dersi
-Medeni Usul Hukuku Dersi
-Ceza Usul Hukuku Dersi
-Vergi Usul Hukuku Dersi

Diğer Alanlar;
-Avukatlık Hukuku Dersi
-Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi Dersi
-Türk Hukuk Tarihi Dersi

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’nda adaylara yukarıda yer alan toplam 17 alandan toplamda en az 100 adet çoktan seçmeli soru yöneltilecektir.

**Sınavın genel içeriği, başka alanların olup olmayacağı ve diğer esasları, Adalet Bakanlığı’nın ÖSYM ile yapacağı protokol ile netleşecektir. Mevcut bilgiler, yapılmaya başlanan düzenlemeler esas alınarak derlenmiştir. Protokol yapılması ya da öncesinde başka bir resmi kaynağın yayımlanması ile yazımız en güncel bilgiler ile düzenlenecektir.

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı Ne Zaman Gerçekleştirilecek?

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’nın Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yılda en az bir kez gerçekleştirilmesi öngörülmektedir. İhtiyaca göre yapılma sıklığı arttırılabilecek sınavın ilk olarak ne zaman gerçekleştirileceği ise adayların en çok merak ettiği konudur.

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’nın ne zaman gerçekleştirileceği bilgisi, hukuk mesleklerine girmeyi hedefleyen Hukuk Fakültesi mezunlarının hazırlık yapması açısından önem arz etmektedir.

Ancak Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’nın şu an mezun olan adaylara mı ilk olarak uygulanacağı, yoksa mevcut Hukuk Fakültesi öğrencilerinin mezuniyet dönemlerinin mi bekleneceği konusu henüz netlik kazanmış değil.

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’nın Ne Zaman yapılacağına dair daha detaylı bir değerlendirme yaptığımız yazımıza ulaşmak için;

Yazımızda yer alan bilgiler, şu ana kadar ortaya çıkmış bilgilere dayanılarak derlenmiştir. Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavına ve sınav tarihine dair daha net bilgiler ve resmi açıklamalar oldukça, Tercihiniyap.net adresinden sizlere duyurmaya devam edeceğiz.

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’na hazırlık sürecinde bilgiler almak, diğer adaylarla tartışmalara katılmak ve sınava dair sorularınızı yöneltmek için FORUM sayfamızı takip etmeyi Unutmayın!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.