kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Üniversitede Ders Çakışması Nedir? Çakışan Dersler Nasıl Düzeltilir?

Üniversitede Ders Çakışması Nedir? Çakışan Dersler Nasıl Düzeltilir? Üniversitede Ders Çakışması Ne Demek? Üniversitede Ders Çakışırsa Ne Yapılır? Nasıl Düzeltilir?

”Üniversitede ders çakışması nedir ve çakışan dersler nasıl düzeltilir?” sorusunu merak eden binlerce öğrencinin bu merakını gidermek için hazırladığımız bu yazımıza gelin birlikte bakalım…

Yeni tip Koronavirüs salgını, aşılamanın yaygınlaşmasıyla birlikte etkinliğini kaybetmeye başladı. Üniversitelerde yüz yüze eğitimin başlaması ile birlikte tekrar eğitimle ilgili konular gündeme gelmeye başladı. Özellikle de üniversitelerde ders programları, sınavlar, belge işlemleri ile ilgili binlerce soru soruluyor. En çok sorulan soruların başında ise “üniversitelerde derslerin çakışması nasıl düzeltilir?” geliyor. Peki üniversitede dersler çakışır mı? Neden çakışır? Üniversitelerde ders çalışması nasıl düzeltilir? Nasıl düzenlenir?

Üniversitede Ders Çakışması Nedir? Ne Demek?

Üniversitelerin başlamasıyla birlikte 81 ildeki üniversitelerde ve fakültelerde ders programları oluşmaya başladı. Üniversiteye kayıt yaptıran, sınıf geçen öğrenciler de ders seçimi yaparak programlarını oluşturuyor. Bu esnada özellikle üst sınıflardaki öğrencilerin, geçen yıldan dersi kalması durumunda bazı sorunlar yaşanabiliyor. Bunun başında da geçen seneden alınan ders ile bu yıl sorumlu olduğun dersin saatlerinin üst üste gelmesi geliyor. Bu duruma derslerin çakışması denmektedir. Ders kayıt işlemleri sırasında sorumlu olunan iki dersin çakışması ise öğrenciyi zorlamaktadır. Çünkü pek çok derste devam zorunluluğu vardır ancak öğrenci aynı anda iki derste birden olamaz.

Üniversitede Ders Çakışması Nedir? Çakışan Dersler Nasıl Düzeltilir?

Üniversitede ders çakışmasına bir örnek verelim. Örneğin Pazartesi günü saat 10.00 ile 13.00 arasında bu yıl sorumlu olduğunuz Medya Hukuku dersiniz var. Ancak geçen yıl veremediğiniz Roma Hukuku dersi de yine pazartesi günü saat 10.30 ile 12.30 arasında. Bu durumda dersler üst üste gelmektedir. Aynı anda iki yerde olamayacağınız için bu duruma bir çözüm arasanız iyi olabilir. Bu durumda ders ekleme işlemi sırasında aynı dersin farklı bir hoca tarafından farklı bir tarihte verilip verilmediğine bakabilirsiniz. Böyle bir imkan varsa derslerin çakışmamasını sağlamak faydalı olacaktır. 

Bir diğer seçenekse geçmiş yıllarda aldığınız ve veremediğiniz dersi takip etmemek olabilir. Alttan alınan derslerde devam zorunluluğu bulunmamaktadır. Bu ders yerine bu yıl sorumlu olduğunuz dersi takip edebilir, alttan aldığınız dersin yalnızca vize ve final sınavlarına girebilirsiniz. Böylece sadece sınavlara katılarak bu sorunu çözmeye çalışmış olursunuz.

Son olarak alınan derslerin hocaları ile iletişime geçerek durumu anlatabilirsiniz. İzin vermesi durumunda dersleri takip etmeye çalışabilirsiniz. Örneğin ikinci öğretim öğrencisi iseniz bu dersin farklı saatlerini takip etmeye çalışabilirsiniz. Burada amaç soruna çözüm üretmektir. Bu nedenle sorun yaşamaktansa çözmeye çalışmak akıllıca olacaktır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.