kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

İş ve Uğraşı Terapisti

​​​​​​​Ergoterapist nedir, ergoterapist ne iş yapar, ergoterapist görevleri nelerdir, kimler ergoterapist olabilir, nasıl olunur, iş ve uğraşı terapisti çalışma saatleri ve şartları nasıldır gibi soruların cevapları yazımızın içinde yer almaktadır.

A+
A-

İş ve Uğraşı Terapisti

İş ve uğraşı terapisti bir diğer adıyla ergoterapist sizlerin daha kaliteli bir yaşam sürmenizi sağlayan meslek dalıdır. Ergoterapistler yaşamda bağımsız ve daha sağlıklı olmanıza hizmet eden kişilerdir diyebiliriz.

Bir mesleği ve o mesleği yapmayı sağlayacak bir üniversite bölümünü tercih etmeden evvel adaylar o meslek hakkında bilgi toplamaya çalışırlar, toplamalıdırlar.

Bu adayın planını kurduğu geleceğe dair bazı fikirler vereceği için önemli bir eylemdir. Buradan yola çıkarak bizler okurlarımıza toplayabildiğimiz kadar bilgiyi toplayarak meslekler hakkında bilgi içeren yazılar hazırlamaya çalışıyoruz. Bu yazımızda ergoterapist mesleği hakkında bilgiler vermeye çalıştık.

ERGOTERAPİST, İŞ VE UĞRAŞI TERAPİSTİ NEDİR?

Ergoterapi yani iş ve uğraşı terapisi bozulmuş olan sağlığı iyileştirmek, var olan hasarları gidermek veya azaltmak maksadıyla aktiviteler veya görevler ile uyumu ve üretkenliği arttırmayı hedefleyen bir terapi yöntemidir. Bu terapi yöntemini uygulayan kişilere de ergoterapist, iş ve uğraşı terapisti denmektedir. Ergoterapistin ne olduğunu daha iyi anlamak için ne iş yaptığına ve görevlerine bakabiliriz.

ERGOTERAPİST NE İŞ YAPAR? İŞ VE UĞRAŞI TERAPİSTİ GÖREVLERİ NELERDİR?

İş ve uğraşı terapistleri yukarıda söylediğimiz beceri kayıplarının giderilmesi amacıyla aktivite ve görevler düzenlerler. En temelde yaptıkları bu iş olan ergoterapistlerin ne iş yaptıklarını görevleri üzerinden anlamaya çalışabiliriz. Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı yönetmeliğe göre ergoterapist görevleri şu şekilde sıralanmıştır:

  • Kişinim ev, iş ve okul ortamlarında fonksiyonel potansiyelini değerlendirerek performansını en üst düzeye çıkarmak ve çevre ile uyumlu olmasını sağlamak için önerilerde bulunmak
  • Kişilerin hastalık ve engellilik sonucu ortaya çıkan fonksiyonel sınırlılıklarını değerlendirmek
  • Bireylerin günlük faaliyetlerini ve mesleklerini sürdürecek uygulamaları yapmak
  • Hastaların psikososyal, duygusal, gelişimsel ve fiziksel yeterliliklerini ilgili ölçüm ve testleri kullanarak değerlendirmek
  • Günlük yaşam aktivitelerinde bağımsızlığı sağlamaya yönelik yöntemler ile araç-gereçleri belirlemek ve kullanımını öğretmek
  • Kişisel ve grup olarak mesleki, sosyal, sanatsal ve eğitim aktivitelerinin kullanımıyla ilgili rehabilitasyon programları yapmak ve bunları uygulamak
  • Duyu algı motor bütünleşme eğitimini yapmak ve bu alanlarda iş ve uğraşı terapisi uygulamak
  • Kişilerin topluma katılımını etkileyen bireysel, çevresel ve aktivite performansına ait engelleri ortaya çıkarmak için değerlendirmeler yapmak
  • Toplum veya grup tarafından dışlanmış bireylerin topluma kazandırılması için gerekli değerlendirme ve rehabilitasyon işlemlerini yürütmek

ergoterapist ne is yapar

NASIL ERGOTERAPİST OLUNUR? KİMLER İŞ VE UĞRAŞI TERAPİSTİ OLARAK ÇALIŞABİLİRLER?

Meslek olarak ergoterapist olmayı planlayan bireyler her meslekte olduğu gibi bu alanda da ilgili bir lisans programı bitirmelidirler. İş ve uğraşı terapisti olmak için adayların mezun olması gereken lisans programı ise Ergoterapi bölümüdür.

Bundan farklı olarak sistemin izin verdiği ölçüde bu alanda lisansüstü eğitim almak da ergoterapist olarak görev yapmayı sağlayabilmektedir.

Özel sektörde iş ve uğraşı terapisti olmak isteyen bireyler eğitimsel anlamda yeterliliklerini sağladıktan sonra bu alanda çalışabilecekleri kurum ve kuruluşlara başvuru yapmalıdır. Kamuda çalışmak isteyenler ise gerekli program mezunu olduktan sonra KPSS’ye girerek atamalarda yeterli olacak puanı almalıdırlar.

ERGOTERİST ÇALIŞMA ŞARTLARI VE SAATLERİ NASILDIR?

Ergoterapistler çalışma şartları olarak çok iyi durumda olmasalar da çok da kötü durumda değillerdir. Mesleğin yoruculuğu çalışılan hastaların durumundan gelmek ile birlikte koşturmacası az olduğundan biraz daha (sağlık meslek grupları içinde olması göz önünde bulundurularak) rahat bir meslektir.

Ergoterapistlerin çalışma saatlerine baktığımızda ise kamuda haftalık 40 saat minimum çalışma saatleri olduğu görülmektedir.

Bu kamuda çalışan her bireyin minimum çalışma saatidir fakat sağlık alanında çalışan hemen hemen her bireyde olduğu gibi iş ve uğraşı terapistlerinde de ek mesailer ve nöbetler ile bu süre uzayabilmektedir. Özel sektör çalışma saatlerine baktığımızda ise bundan daha fazla mesailer olduğu görülmektedir.

İDEAL BİR ERGOTERAPİST NASIL OLMALI?

Sağlık meslek mensubu olan her bireye hatırlattığımız gibi ergoterapistlere de hatırlatmakta fayda var ki insan sağlığı ile çalışılan bir meslekte çalışıldığı, insan ile çalışıldığı unutulmamalıdır.

Bu hatırlatmanın sebebi bu meslek gruplarında çalışacak bireylerin sabırlı, anlayışlı, hoş görü sahibi ve insanı seven bir yapıda olması gerekliliğidir.

Aksi taktirde hem hizmet alanlar hem de mesleği icra edenler mutsuz olabilmektedir. Buna ek olarak ergoterapistler de yine her meslek grubunda olduğu gibi kendilerini alanlarında yetiştirmeli, alanındaki son gelişmeleri ve tedavi yöntemlerini takip etmeli ve bunları uygulamalı, dikkatli, titiz vs. olmalıdırlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.