kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Protez ve Ortez Teknikeri Maaşları Ne Kadar? Ortopedi Teknikeri Maaşı

​​​​​​​Ortopedi teknikeri maaşları ne kadar olacak, protez ve ortez teknikerliğinin görevleri nelerdir, ortopedi teknikeri nasıl olunur, ortopedi teknikeri nedir, çalışma şartları nasıldır, özel sektör ortopedi teknikeri maaşları ne kadar oldu gibi soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

A+
A-

Protez ve ortez teknikeri maaşları ne kadar ya da bir diğer adıyla ortopedi teknikeri olan bu meslek hakkında sizlere en iyi bilgileri derledik. Bu yazımızda kamu veya özel de alınan maaşlar, görevler ve daha birçok konuya sizler için değindik.

Mesleklerin maaşlarını, görevlerini, çalışma şartlarını anlattığımız yazı dizilerimize devam ediyoruz. Sizlere fikir vermesi amacıyla hazırladığımız bu yazıda ise ortopedi teknikeri maaşları ve görevleri, çalışma şartları gibi konulara değineceğiz.

Ortopedi Teknikeri Maaşları 2023 Ne Kadar? Protez ve Ortez Teknikeri Maaşı 2023

ORTOPEDİ TEKNİKERLİĞİ NEDİR? ORTOPEDİ TEKNİKERİNİN GÖREVLERİ

Tüm sağlık alanında çalışan teknikerler gibi ortopedi ya da diğer adıyla protez ve ortez veya tıbbı protez ve ortez teknikerleri de uzman doktorların (bu branş için genelde ortopedist) yanında destek personel olarak görev yapan bir sağlık meslek unvanıdır. Mesleği daha net anlayabilmek için ortopedi teknikeri görevleri sıralanacak olursa:

a) Tıbbi protez ve ortezin imalatında ve hastadan ölçü alımında görev almak, alçı modeli hazırlamak, protezi ve ortezi imal etmek, provasında görev almak. Hastaya protez ve ortezin işleyişi, bakımı ile ilgili bilgi vermek.

b) Tıbbi protez ve ortezin bakımı, tamiri ve kontrolünde görev almak. Yapı parçalarını birleştirmek, sökmek ve yenilemek.

c) Hazır mamulleri ve meme protezini hasta üzerine uygulamak, yarı hazır mamulleri hasta üzerine uyarlamak, yardımcı cihazları hastaların kullanımına uygun hale getirmek.

ç) Hekim eşliğinde dışarıdan stabilizasyon için ön hazırlığı yapmak, yumuşak ve alçı sargı yapmak, pozisyonlama yapmak, dışarıdan yapılan stabilizasyonu çıkarmak. Olası yan etkileri kontrol etmek ve hastayı bilgilendirmek.

d) Tıbbi protez ve ortez yapım ve uygulama hizmetlerinin yürütülmesinde atölye sarf ve demirbaş malzemeleri temin etmek, bakımı ve onarımını yaptırmak, uygulanacak protez ve ortezin hijyenini sağlamak.

NASIL ORTOPEDİ TEKNİKERİ OLUNUR?

Sağlık alanında veya başka alanda fark etmeksizin adayların tekniker olabilmesi için 2 yıllık bir önlisans programı bitirmesi gerekmektedir. Tabi ki her 2 yıllık önlisans programı ile istenilen her teknikerlik yapılamamaktadır. Ortopedi teknikeri olmak için de belli bölüm şartı aranmaktadır. Bu bölümler şunlardır:

Protez ve Ortez

Ortopedik Protez ve Ortez

 

ORTOPEDİ TEKNİKERİ ÇALIŞMA SAATLERİ NE KADARDIR? PROTEZ VE ORTEZ TEKNİKERİ ÇALIŞMA ŞARTLARI NASILDIR?

Sağlık teknikeri olmak zorludur ve ortopedi teknikeri de kendince bu zorluktan payını almıştır. Uğraşılan alanın ince işçilik istemesi, dikkat istemesi mesleği zorlayıcı kılarken aynı zamanda uğraşılacak hasta tipi de meslek mensubunun psikolojisine etki etmektedir.

Bunun dışında protez ve ortez teknikerleri genellikle kapalı atölye ortamında çalışmaktadırlar ve kokulu maddeler ile işlem yapmaktadırlar, çoğunlukla ayakta çalışmaktadırlar. Bu da çalışma şartlarını kendince zorlamaktadır.

Kamuda çalışan personellerin çalışma saatleri genel haliyle haftada 40 saattir fakat protez ve ortez teknikerliğinde bu rakam minimum olarak görülmelidir. Acil durumlarda nöbete çağırılma, ek mesaiye kalma, rutin nöbetler vs. nedeni ile 40 saati fazlasıyla geçen çalışma saatlerine sahip olunabilmektedir.

ORTOPEDİ TEKNİKERİ MAAŞLARI NE KADAR?

Bu tabloda genel olarak sağlık alanında çalışan teknikerlerin ocak ayında aldıkları zamdan sonra maaşları görülmektedir. Yeni başlayacak ortopedi teknikerleri de bu zamdan sonra 17-19 bin TL civarında bir maaş alacaklardır. Bu rakam ortalama bir rakamdır ve kurumdan kuruma ek ödemelerin, ek mesailerin farklılaşması nedeni ile 100-200 TL bir oynama olabilmektedir.

Diş Protez Teknolojisi

ÖZEL SEKTÖR PORTEZ VE ORTEZ TEKNİKERİ MAAŞLARI NE KADARDIR?

Özel sektörde maaş konusu kurumdan kuruma oldukça farklılık gösterebilmektedir ama asgari ücrete yapılan zam sonrası ortopedi teknikeri maaşlarının özel sektörde ortalama olarak 13-15 bin TL arasında olacağını söyleyebiliriz. Dediğimiz gibi bu ortalama genel bir rakamdır çünkü bazı hastaneler, kuruluşlar asgari ücret ile personel çalıştırırken kimi hastaneler daha fazla maaş verebilmektedir.

Ortopedi Teknisyeni kaç yıllık?

Sağlık meslek liselerinde verilen öğretim süresi 4 yıldır. Eğitim süresince teknik derslerin yanı sıra atölye uygulamaları da yapılır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.