kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Stajyer Avukat Nedir? Ne Yapar? Nasıl Olunur?

Türkiye’de binlerce kişinin hayali avukat olmaktır. Her yıl binlerce kişi hukuk fakültelerine girmekte ve hukuk fakültelerinden mezun olmaktadır. Avukat olmak isteyenlerin ise merak ettiği pek çok soru vardır. Stajyer avukat nedir? Stajyer avukatlık nedir? Stajyer avukat ne yapar? Stajyer avukat nasıl olunur? Avukatlık stajı ne kadar sürer?

A+
A-

Türkiye’de birçok gencin hayali avukat olmaktır. Bu uğurda her yıl binlerce kişi üniversiteye geçiş sınavına hazırlanır. Avukat olabilmek için aylarca hatta yıllarca hazırlanan gençler sınavda başarılı oldukları takdirde hukuk fakültelerinde okumak için hak kazanırlar. Şu anda geçerli olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile her yıl binlerce kişi Türkiye’nin çeşitli şehirlerindeki hukuk fakültelerine girmektedir. Devlet üniversitelerinde ve özel üniversitelerde hukuk eğitimi verilmektedir. Öğrenciler başarı sıralarına, aldıkları burslara ve maddi durumlarına göre eğitimlerine yönelik tercihlerde bulunarak özel veya devlet üniversitelerini tercih ederler. Özel üniversitelerde İngilizce hazırlık bölümü zorunlu olsa da devlet üniversitelerinde İngilizce hazırlık bölümü hukuk öğrencilerine zorunlu değildir. Hukuk fakültesi öğrencileri hazırlık eğitimi alıp almadıklarına göre 4 ya da 5 yıl eğitim alırlar.

Pek çok kişi hukuk fakültesinden mezun olmanın avukat olmak için yeterli olduğunu sanır. Ancak durum gerçekte böyle değildir. Avukat olmanın ilk şartı 4 yıllık hukuk eğitimi veren fakültelerde lisans eğitimi almaktır. Ancak ikinci şartı ise hukuk mezunlarının avukatlık stajı yapmasıdır.İşte bu noktada hukuk mezunları yeni bir unvanla karşı karşıya gelerek “stajyer avukat” olurlar. Peki stajyer avukat nedir? Stajyer avukatlık nedir? Stajyer avukat kime denir? Avukatlık stajının süresi ne kadar? Avukatlık stajı ne kadar sürer? Stajyer avukat ne giymeli? Stajyer avukat nasıl olunur? Stajyer avukat ne yapar? Stajyer avukat ne iş yapar? www.tercihiniyap.net ailesi olarak stajyer avukat ve stajyer avukatlık ile ilgili tüm sorularınızı cevapladık…

Stajyer Avukat Nedir?

Lisans eğitimini alan ve hukuk fakültelerinden mezun olan kişiler avukat olmazlar. Hukuk mezunları direkt olarak kamuya yönelmek istemez ve avukat olmak isterlerse avukat olabilmek için avukatlık stajı yapmaları gerekmektedir. Avukat olmak isteyen hukuk mezunlarının 1 yıl avukatlık stajı yapması zorunludur. 1 yıllık süre boyunca avukatlık stajı yapan kişiler “stajyer avukat” olarak adlandırılırlar. Stajyer avukatların stajı iki aşamalıdır. İlk olarak adliyede hakim ve savcıların yanında staj yaparak adliyenin işleyişini öğrenirler. Daha sonra ise bir avukatın yanında avukatlık mesleğinin inceliklerini öğrenirler.

Stajyer avukat oldukça zorlu 1 yıl ile karşı karşıyadır. Ne yazık ki ülkemizdeki hukuk fakülteleri farklı perspektiflerde öğrenciler yetiştirmektedir.Üniversiteler genel olarak teorik eğitim vererek öğrencilerini pratik konusunda eğitmezler. Bu bakımdan başta hukuk olmak üzere pek çok fakülte öğrencisi pratik bakımından yetersiz kalır. Stajyer avukatlarda pratik eğitimleri yetersiz olduğu için stajyer avukat olarak geçirdikleri 1 yıl boyunca pratik eksiklerini kapatırlar. Adliyede ne yapmaları gerektiğini öğrenirler.

Stajyer avukat çok fonksiyonlu bir kişidir. Hem adliyede işleyişi öğrenirken pek çok görevi ve sorumluluğu yerine getirir. Üstelik adliyede farklı konularda eğitim alır. Ayrıca avukatın yanında staj yaptığı ikinci 6 ay boyunca pek çok sorumluluk üstlenir. Hem avukatın sağ koludur hem sekreteridir hem de katibidir. Stajyer avukat 1 yıllık süre boyunca pek çok işi aynı anda yaparak kendisini geliştirir. NEDİR ?

Stajyer Avukatlık Nedir?

Stajyer avukatlık hukuk mezunlarının avukat olup mesleğe adım atmadan önce kendilerini mesleğe hazırladıkları bir dönemdir. “Avukatlık stajı ne kadar sürer?” “Stajyer avukatlığın süresi ne kadar?” sorularını soran binlerce hukuk mezunu ve hukuk öğrencisi bulunmaktadır.  Stajyer avukatlık süresi 1 yıldır. Stajyer avukatlık tam 1 yıl boyunca sürer. Stajyer avukatlığın ilk 6 ayı adliyelerde geçerken ikinci 6 ayı avukatların yanında geçer. Stajyer avukat 1 yıllık süre boyunca mesleki anlamda kendini geliştirerek mesleğe adım atmadan önce kendini olabildiğince hazırlar. Stajyer avukatlık süreci oldukça kritik bir süreçtir. Bu nedenle avukat adaylarının bu süreyi boşu boşuna geçirmemeleri önerilir.

Stajyer Avukat Nasıl Olunur?

Avukat olmanın ilk şartı hukuk eğitimi veren özel veya devlet üniversitelerinde lisans eğitimi almaktır. Lisans eğitimini tamamlayan hukuk mezunları avukat değildir. “Avukat olmak için ne yapmalıyım?” sorusunun cevabı hukuk fakültesinden mezun olmak değildir. Hukuk fakültesinden mezun olduktan sonra 1 yıl süren avukatlık stajını tamamlamanız gerekmektedir.Avukatlık stajını tamamlayan avukat adayları avukatlık ruhsatını alarak avukat olarak mesleğe girerler. Avukat olmak için avukatlık ruhsatı almak da yetmez.Ruhsatını alan her avukat adayı bir baroya kayıt olmalıdır. Türkiye’nin 81 ilinde Türkiye Barolar Birliğine bağlı olarak faaliyet yürüten barolar bulunmaktadır. Avukat adayları ruhsatlarını aldıktan sonra bir ildeki baroya kayıt olmalıdır. Avukatların mesleğini icra edebilmeleri için baroya kayıt olmaları gerekmektedir. Avukatların en önemli değeri bağımsız oluşlarıdır. Bu nedenle barolarda her avukat eşittir.

NOT: Kamu kurumları ve kuruluşlarında ve kamu iktisadi teşebbüslerinde avukat olarak görev yapanların barolara kayıt olma zorunluluğu yoktur. www.tercihiniyap.net ailesi olarak en doğru bilgilere ulaşmanızı istiyoruz. Bu nedenle bu istisnai durumların bilinmesi son derece önemlidir.

Stajyer Avukat Ne İş Yapar?

Stajyer avukatların avukat olabilmeleri için 1 yıl staj yapmaları gerekmektedir. Avukat adaylarının staj süresi olan 1 yıl tam olarak yeterli olmasa da oldukça önemli ve değerlidir. Avukatlık mesleğinin inceliklerini öğrenen avukat adayları pek çok konuda tecrübe kazanırlar.Stajyer avukatlar stajlarının ikinci ayında bir avukatın yanında staj yaparlar.Belki de avukat adayları için en kritik süreç bu 6 aylık zaman dilimidir. Stajyer avukatların bu 6 ayı boş geçirmemeleri, tembellik yapmamaları deyim yerindeyse “çarşaf staj” yapmamaları çok önemlidir. Pek çok kişi “çarşaf staj nedir?” sorusunu sormaktadır. Çarşaf staj, bir avukat yanındaki stajyerin staj yapmadığı halde yapmış gibi göstermesidir. Bu aslında stajyer avukat için oldukça kötü bir durumdur.

Stajyer avukat büro nasıl açılır, büro nasıl yönetilir,müvekkil kimdir, müvekkille nasıl konuşulur, dava nasıl açılır, nasıl kazanılır gibi sorulara en doğru cevapları staj yaparken verir. Ayrıca avukatlık mesleğinin değerlerini, inceliklerini öğrenir.

Stajyer avukat çok fonksiyonlu bir görev adamıdır. Mesleğin değerleri ile örtüşmese de çoğu zaman yanında staj yaptığı avukatın sekreteri hatta hizmetçisi bile olabilir. Stajyer avukat yanında staj yaptığı avukatın faturalarını öder, gazını veya suyunu alır, ayak işlerini yapar. Stajyer avukat çay demler hatta çay servisi yapar. Pek çok kişi bu işleri reddetse de hala Türkiye’de binlerce stajyer avukat bu şekilde staj yapmaktadır. Stajyer avukatlar avukatların çantalarını bile taşır.

Stajyer avukat staj süresi boyunca bir avukatın yaptığı her şeyi öğrenmelidir. Özellikle de dilekçe yazmayı, müvekkil bağlamayı, müvekkille iletişim kurmayı, müvekkilden vekalet ücreti almayı, yeni müvekkil kazanmayı öğrenmelidir. Bu şekilde bir avukat olarak mesleğe başladığında rakiplerinden 1 hatta 2 adım önde olacaktır.

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Yorumlar

  1. Seda Bayar Avatar Seda Bayar dedi ki:

    Kaliteli ve güzel bir yazı olmuş. Sitenizde bulunan bu tarz makaleler sayesinde tercih fikirlerimi çok iyi yönetebiliyorum. Bu yüzden sizlere çok teşekkür ederim.