kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Psikoloji Bölümü Nedir? Psikoloji Bölümü Tanıtımı, Hakkında Bilgi

Psikoloji bölümü nedir, niçin var, bölümün dezavantajları nelerdir, psikoloji bölümünün avantajları nelerdir, psikoloji iş imkanları nedir, psikoloji okurken yapılması gerekenler ve psikoloji tercih etmeyi düşünenler için gerekli nitelikler nelerdir gibi ve benzeri soruların cevaplarını yazımızda derlemeye çalıştık.

PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ NEDEN VAR? PSİKOLOJİ BÖLÜMÜNÜN AMACI NEDİR?

Psikoloji türkçe karşılık olarak ruh bilimi anlamına gelmektedir. Buradan da anlaşılacağı üzere (ruh kavramsal bir şey olduğu için) insanların zihinleri ve davranışları alanında araştırmalar, çalışmalar yapan bir bilim dalıdır psikoloji. İnsanların hem ilk bakışta gözlenebilen hem de anılarında, hayal dünyalarında gerçekleşen ve gözlenemeyen davranışları; yaşadıkları sonucu gerçekleşen zihinsel süreçleri gibi hareketler, tutumlar, tavırlar hepsi psikolojinin alanına girer.

İşte psikoloji bölümü de bu alanların hepsinde çalışmak, araştırma yapmak ve tanılar ortaya koymak, çözümler üretmek için ortaya çıkmış bilim dalının üniversitelerde eğitiminin verilmesi amacıyla varlık bulmuştur. Psikoloji diğer tüm sosyal bilim dalları gibi diğer bilim dallarından beslenerek ve onları besleyerek insanı, toplumu, evreni anlamaya yardımcı olmaktadır.

PSİKOLOJİ DERSLERİ

Psikoloji bölümü dersleri içinden başlıcaları saymak gerekirse: Psikolojiye giriş, gelişim psikolojisi, sosyal psikoloji, deneysel psikoloji, öğrenme psikolojisi, psikoloji tarihi, evrimsel psikoloji, fizyolojik psikoloji, klinik psikoloji gibi dersler bölümün psikoloji ile alakalı başlıca dersleridir denebilir. Ayrıca mantık, sosyoloji, felsefe, türk dili, inkılap tarihi gibi genel dersler de bulunmaktadır. Psikoloji dersleri ile ilgili daha detaylı bakış için Ankara Üniversitesi psikoloji bölümünün ders kataloğunu inceleyebilirsiniz.

► ANKARA ÜNİVERSİTESİ PSİKOLOJİ DERS KATALOĞU

PSİKOLOJİ BÖLÜMÜNDE OKUYACAK BİREY İÇİN GEREKLİ NİTELİKLER NELERDİR?

Bu oldukça çetin bir sorudur çünkü bölüm hem çok fazla alana yayılması bakımından, hem çalışma alanının merkezinde insan olması bakımından, hem de çok fazla şey öğrenilmesi ve bireyin kendisini iyi geliştirmesi gerekmesi bakımından buraya gerekli pek çok nitelik eklenebilir. Fakat genel bir özet geçmek gerekirse psikoloji bölümünde okumayı düşünen bireyin aşırı disiplinli, meraklı, analitik zekaya sahip, öğrenme becerisi gelişmiş, olayları birbirine bağlayabilen, analiz yapabilen, sabırlı ve çalışkan bir yapıda olması gerekir. Özellikle işin kaynağını dediğimiz gibi insan ve bunun üzerine gözlem oluşturduğu için analitik düşünme, analiz yapma becerisi, sabır ve disiplin bu bölümde okumak isteyen birey için olmazsa olmaz becerilerdir. Ayrıca diğer bilim dallarını (sosyoloji, felsefe, mantık) öğrenme kapasitesine de sahip olunmalıdır diyebiliriz.

PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ İŞ OLANAKLARI VE İŞ ALANLARI NELERDİR? PSİKOLOJİ MEZUNLARI NE İŞ YAPAR?

Psikoloji iş imkanları oldukça çeşitlidir. Bölüm çok geniş bir alanda eğitim verdiği için ve her alanda psikoloji mezunlarına ihtiyaç duyulabildiği için çok fazla iş imkanı vardır. Örnek vermek gerekirse anaokullarından tutun da büyük şirketlerin departmanlarına kadar pek çok noktada çalışma fırsatı yakalayabilirler. Burada eğitim hayatında alınan derslerin ve kişinin kendisini geliştirdiği konuların etkisi büyüktür. Sıralamak gerekirse; devlete bağlı veya özel sektördeki hastaneler, ihtiyaç duyulan devlet kurumları, bakanlıklar (neredeyse hepsinde ihtiyaç vardır), anaokulları, özel şirketler, klinikler, danışmanlık şirketleri, reklam firmaları, rehabilitasyon merkezleri, formasyon alınması halinde PDR’ci olarak devlete bağlı veya özel okullar genel olarak psikoloji mezunlarının iş bulabileceği kurum ve kuruluşlardır. Ayrıca her lisans mezunu gibi bölümü bitirdikten sonra yüksek lisans ve doktora yaparak akademik alanda çalışmak da mümkündür.

Psikoloji mezunları en genel haliyle psikolog unvanı alırlar.

psikoloji bolumu is imkanlari

PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ HANGİ PUAN TÜRÜ İLE TERCİH EDİLEBİLİR VE KAÇ YILDIR?

Psikoloji bölümü yapılan son değişiklik ile birlikte (3 puan türünün tek puan türüne dönmesi değişikliği) eşit ağırlık (EA) puan türü ile tercih edilebilmektedir. Psikoloji bölümü bir lisans programı olarak 4 yıl eğitim ve öğretim süresine sahiptir. Hazırlık sınıfının bulunmasına bağlı olarak bu süre 5 yıla çıkabilmektedir.

TERCİHİNİ YAP EKİBİNİN YORUMU

Bu bölümde biz sizlere bir parça da olsa rehberlik edebilmek için kişisel yorumlarımızı vereceğiz. Psikoloji nasıl bir bölümdür, psikoloji okumak ne elde ettirir, avantajları ve dezavantajları nelerdir gibi soruların cevaplarını bulabileceğiniz bu kısımda bölümü daha iyi tanımanızı ve bu bölümü tercih edip etmeyeceğinizden emin olmanızı sağlamaya çabalayacağız.

PUANIM ŞURAYA YETMEDİ PSİKOLOJİ YAZAYIM SORUNSALI, HUKUK MU PSİKOLOJİ Mİ?

Ne yazık ki bu ülkemizde çok sıkça karşılaşılan ve çoğu bölüm için yaşanan bir olay. Hukuk istiyorum kazanamadım bari psikoloji yazayım, tıp istiyorum olmadı bari mühendislik yazayım gibi bir algı ülkenin şartları açısından normal görünse de aslında yanlış bir tavırdır. Çünkü hukuk okumak istemek ile psikoloji okumak istemek aynı şeyler değildir. Birinde sahip olmanız gereken beceri ve alacağınız eğitim ak iken diğerinde kara olmasa da başka renktir. Yani lütfen hazırlanmadan önce veya puanlar açıklanmadan önce araştırmalarınızı yapın ve hangi bölümü okumak istediğinize veya hangi bölüme becerilerinizin daha fazla olduğuna dair fikir sahibi olmaya çalışın.

Hukuk isterken psikoloji kazanıp daha başarılı olma ihtimali olan insanlar yok mudur, tabi ki vardır ama bu hayatınızın akışını şansa bırakmaktır. Becerilerinizin olduğu bir alana yönelirseniz daha kolay başarılı olacağınız ve daha kolay öğreneceğiniz için işinizi severek yapacağınız gerçeğini ve mutlu bir hayat yaşama olasılığınızın artacağını göz ardı etmeyin.

PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ OKUMAK, PSİKOLOG OLMAK

Adaylar psikoloji okumak nasıldır, nasıl psikolog olunur, psikolog olmak için ne yapmak gerek, psikolog olmak nasıldır gibi sorular sorabilmektedir. İşte bu noktada şu ana kadar yazdıklarımızı dikkatle okuduysanız kabaca bir cevap almışsınızdır diye tahmin ediyoruz.

Psikoloji okumak yorucu ama zevkli, kişinin kendisini yetiştirmesine fazlası ile olanak veren bir süreçtir. Bu sürecin sonunda unvan olarak psikolog olarak anılabilirsiniz fakat aynı şekilde psikolog olmak da zorludur. Özellikle iyi bir psikolog olmak istiyorsanız bakış açınızı genişletebildiğiniz kadar genişletmeniz gerektiğini sakın unutmayın. Yapacağınız iş insan ile ilgili, dünyada da bugün 7 milyara yakın insan var ise hepsinin ortak özellikleri olduğu gibi hepsinin çok bambaşka özellikleri olduğu da bir gerçek bu yüzden ne kadar kendinizi geliştirirseniz o kadar iyi bir psikolog olursunuz.

Nasıl olurum sorusunun cevabına gelince de sınavdan önce sınava çok iyi hazırlanarak bölüme girince de derslere çok çalışarak psikolog olabilirsiniz, bunun başka bir yolu olduğunu sanmıyoruz.

psikolog olmak

PSİKOLOJİ BÖLÜMÜNÜN AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI NELERDİR?

Bölümün avantajları aslında yine genel olarak yukarıda sıralanmış durumda ama özet geçmek gerekirse; bölümü okurken kendinizi bir hayli fazla geliştirecek olmanız bölüm ile ilgili olarak size sağlanacak en büyük avantaj desek yeridir. Bunun dışında toplumun genelinde hele ki eşit ağırlık okumuş bireylerdeki işsiz kalma endişesinin daha asgari düzeyde olması ve biraz kendinizi geliştirirseniz iş bulacağınız gerçeği bu anlamda da bölümün avantajlarından bir tanesi (ama lütfen sadece iş sahibi olmak için bu bölümü okumayın). Ayrıca bölüm teknolojinin gelişmesi ve hemen olmasa da bundan birkaç on yıl sonra yapay zekanın hayatımıza girmesi ile de kendini farklı bir yere evriltebileceği için ve bu bölümden iyi bir eğitimle çıkmış bireylerin kendilerini buna adapte edebilme imkanlarına sahip olması bakımından da avantaj sahibi. Yine bunlara ek olarak insan ile ilgili merakınız varsa bu bölüm bu konunun merkezlerinden birisi olduğu için de sizi tatmin etme potansiyeli taşımaktadır.

Dezavantaj noktasına geldiğimizde ise ilk olarak kendinizi çok iyi geliştirmek zorunda kalmanız ve bunun yorucu bir eylem olması gerçeği bölümü küçük bir parça da olsa dezavantaj sahibi yapıyor. Buna ek olarak her ile üniversite açma projeleri kapsamında çok alakasız yerlerde bu bölümün olması da gerek köklü üniversitelerde okuyanların değerinin düşmesi gerekse her ilde bu konuda yetkin hoca bulunamama ihtimali yüzünden bölümün Türkiye kapsamındaki dezavantajlarından bir tanesi. Bunlara ek olarak sürekli insan ile uğraşmak özellikle de soruna dönük olarak bu işle uğraşmak sizi uzun vadede yorabilecek ve kendi psikolojinizi de sarsabilecek bir şey olduğu için bölüm bu anlamda da kendi içinde bir sıkıntı taşıyor. Lütfen özellikle bu son söylediğimiz dezavantajı dikkate almadan bu bölümü tercih etmeyin ya da tekrar bir düşünün.

PSİKOLOJİ BÖLÜMÜNÜ TERCİH EDERKEN NELERE DİKKAT ETMENİZ GEREKİR?

Genelde en son söylediğimizi bu sefer ilk söyleyerek lafa başlayalım. Tercih etmeyi düşündüğünüz okulun tüm imkanlarını araştırdığınızdan emin olun. Üniversite okumak sadece derse girip çıkmak demek değildir. Sosyalleşme, farklı alanlarda gelişim sağlama, araştırma, hobileriniz ile uğraşma hepsi üniversite hayatınızda bolca yapmanız ve zaman sahibi olmanız açısından rahatlıkla yapabileceğiniz eylemlerdir. Bu yüzden de üniversite tercih etmeden önce okulun kampüsünü, topluluklarını, kütüphane imkanlarını, teknolojik altyapısını tercih etmeyi ihmal etmeyin. Buna ek olarak tercih edeceğiniz okulu gidin ve tercihten önce görün çünkü hayatınızın 4, 5 veya daha fazla yılını geçireceğiniz bir yeri görmeden tercih etmek en kibar söylem ile ahmaklık olacaktır.

Bölüm özelinde dikkat edilmesi gereken noktalara gelecek olursak öncelikli olarak bölümün hocalarını hangi okula gidecekseniz öncesinde araştırın ve alanında yetkin hocaların olduğu okulları tercih etmeye çalışın. Bununla beraber psikoloji hem teoride hem de pratikte iş yapan, pratiğe de ihtiyaç duyulan bir alan olduğu için okulun verdiği eğitimin sizi ne yönde ne kadar ilerleteceğini hesap etmeden tercih yapmamaya çalışın.

Tercih yapmadan önce mümkünse psikoloji derslerine girin ve bundan keyif alıp almadığınızdan emin olun ayrıca psikoloji bölümünden veya yazmayı düşündüğünüz üniversiteden mezun olmuş insanlara ulaşmaya şu an neler yaptıklarına ve üniversite hayatlarında neleri doğru neleri yanlış yapmış olduklarını öğrenmeye çalışın.

Bölümün eğitim dili konusuna gelince bugün dünyada en yaygın bilim dalı İngilizce olduğu için isterseniz İngilizce olan bir bölümü yazabilirsiniz fakat psikoloji gibi zaten zorlayıcı bir alanda kendinizi bu kadar yormak istemezseniz bu da normal olacaktır ama dil bilmek zorunda olduğunuz için bunu en geç üniversite hayatının bitimine doğru halletmeye çalışın.

psikoloji tercih ederken dikkat etmeniz gerekenler

PSİKOLOJİ OKURKEN YAPILABİLECEKLER VE YÖNELEBİLECEĞİNİZ ALANLAR NELERDİR?

Öncelikli olarak son söylediğimiz gibi İngilizce veya yabancı dil öğrenmek sizin için büyük bir avantaj olacaktır. Bölümü okurken de mezun olduktan sonra da bunun ne kadar önemli olduğunu anlayacaksınız fakat yapmazsanız da pişmanlığını içten içe hep duyacaksınız.

Bunlar dışında psikoloji dediğimiz alan derya deniz bir alan olduğu için çok çalışma disiplinini içinizde sürekli barındırarak bol bol okumalı, araştırma yapmalısınız. Erken sınıflarda yapacağınız bu araştırmalar ve okumalar sizin yöneleceğiniz alanı/alanları daha erken seçmenize olanak tanıyacaktır ve uzmanlaşma yolunda hızlı adımlar atmanızı sağlayacaktır. Evet buradan da anlaşılacağı üzere psikoloji de uzmanlaşacağınız alanlar olacaktır örneğin; klinik psikoloji veya eğitim psikolojisi. İşte bu konuda ne kadar erken karar verir bunun için erkenden odaklanırsanız o kadar fazla yol alırsınız.

Ek olarak hem işiniz insanlar ile ilgili olacağı için bol bol sosyalleşin ve insanlar ile iç içe olun, ayrıca staj yapmaya özen gösterin çünkü bu size örneğin ben şu alanda çalışacağım dediğiniz bir alanı yerinde tanıma fırsatı vereceği için kararlarınızı kesinleştirecektir. Hocalarınızdan da her daim fikir almak için çabalayın çünkü onlar nihayetinde yıllardır sizin gibi bir sürü insanı gördüler.

Aklınızda Bulunsun

Kendinizi iyi tanıyın ve psikoloji bölümü veya başka bölüm, iş fark etmez bunu istediğinizden emin olun çünkü daha 18-20 yaşlarınızda verdiğiniz bu kararlar ömrünüzü kalıcı olarak etkileyecek bu yüzden de kendinizi tanımanız çok önemlidir.

Bölümü kesinlikle istediğinizden emin olun çünkü bölümün avantajları ve dezavantajları kısmında belirttiğimiz gibi yorucu bir meslek, zamanla insanı yıpratabilen bir meslek sahibi olacaksınız. Bunun kararını uzun uzun düşünmeden vermeyin çünkü mutlu ve huzurlu olmayan bir hayatta ne başarılı ne de rahat olabilirsiniz.

Ve şunu bilin ki herkes üniversite okumak zorunda değil. Ülkemizde bu anlamda yanlış bir kanı olsa da gerçekten zorunda değil. İnsan ne ile mutluysa onu yapabilmeli. Dileriz ki her şey hak ettiğiniz gibi olsun.

Psikoloji bölümü, üniversite bölümleri, tercihler veya eğitim ile ilgili olarak Aklınıza takılan her şey için:

► FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Yorumlar

  1. Fatma Avatar Fatma dedi ki:

    Sayfa kendini yenileyip duruyo