kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Mühendis Maaşları 2023 Ne Kadar?

Mühendis Maaşları 2023 Ne Kadar? Mühendis Nedir? Kimdir? Mühendis Ne İş Yapar? Görevleri Nelerdir? Mühendis Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri 2023 nasıl? Devlette ve özel sektörde mühendis maaşı 2023 ne kadar oldu?

A+
A-

Dünyadaki en eski ve en önemli mesleklerden biri de mühendislik mesleğidir. İnsanoğlu dünden bugüne sürekli bir şeyler inşa etmiştir. İlk başta küçük ve basit aletler daha sonra ise büyük ve karmaşık yapılar tasarlanmıştır. Evler, köprüler, çitler, setler, surlar, duvarlar bunlara örnek olarak gösterilebilir. İnsanlık tarihi kadar eski ve değerini hiç yitirmemiş olan bu mesleği icra edenlerin sayısı ise gün geçtikçe artmaktadır. Mühendislik mesleğini icra eden kişilere mühendis denir. Mühendisler hem özel sektörde hem de devlette istihdam edilebilir. Türkiye gibi inşaat sektörünün en büyük sektör olduğu ülkelerde mühendislere duyulan önem de bir o kadar fazladır. Üstelik günümüzde inşa edilen mega yapılar da mühendislere verilen değeri ikiye katlamıştır. Türkiye’de binlerce kişi mühendis olmak istemektedir. Bu nedenle mesleğe dair her başlık merak konusu olmaktadır. Peki mühendis nedir? Kimdir? Mühendis ne iş yapar? Mühendis çalışma şartları ve çalışma saatleri nasıl? Devlette ve özel sektörde mühendis maaşları 2023 ne kadar?

Elektrik Elektronik Mühendisi Maaşları Ne Kadar?

 

Mühendis Nedir? Kimdir?

Mühendis Arapça kökenli bir sözcüktür. İnsanların her ihtiyacını karşılamak üzere yapı, gıda, fen, teknik ve sosyal alanlarda uzmanlaşmış kişiye denir. Toplum, gıda, fizik, inşaat gibi alanlarda uzmanlaşan personeller kendi alanlarında iyi eğitim görürler. Mühendisler tarım, bina, köprü yol, yapı, gıda, kimya, biyoloji, elektrik, uçak, araba, motor, toplum gibi alanlarda çalışabilir. İnsanların kullanması, hayata geçirilmesi için projeler yürütür. Personeller sistem analizi yapabildiği gibi sahalarda da bizzat görev alır. Mühendislik biliminin pek çok alt dalı bulunmaktadır. Bu dallara örnek olarak fizik, biyoloji, kimya, gıda, atom, elektrik, elektronik, makine, endüstri, inşaat, toplum mühendisleri gösterilebilir. Bu alanda pek çok kadın ve erkek personel çalışmaktadır. Türkiye bu alanda dünyada oldukça popülerdir. Rusya’da, Ortadoğu’da ve Afrika’da pek çok Türk mühendisi başarıyla görev yapmaktadır.

 

Mühendis Ne İş Yapar? Görevleri Nelerdir?

Mühendis belirli bir alanda veya alanlarda eğitim alarak uzmanlaşan kişilerdir. Bu alanlar yapı, gıda, fen ve sosyal olabilir.

Personeller projeler üretir, projeler geliştirir ve projeleri hayata geçirir. Örneğin bir baraj inşa etmeden önce projesini çizer, hayata geçirilmesi için gerekenleri hesaplar ve daha sonra inşa sürecini başlatır ve yönetir.

Söz konusu projenin maliyeti, sürdürebilirliği bu personellerin sorumluluğundadır. Ayrıca projenin güvenli bir şekilde sonuçlandırılması da çok önemlidir.

Personeller sahadaki işçi, mühendis, mimar ve diğer personeller ile patronlar ve yöneticiler arasında bağ kurar.

Mühendisler dünyadaki yeniliklerden geri kalmamalı güncel gelişmeleri takip etmelidir.

Personeller projeleri en az maliyetle, en iyi şekilde ve en kısa sürede başarıyla sonuçlandırmalıdır. Hayata geçen projeler, projelerin kaç yıl kullanıldığı, başarısı ve dayanıklılığı mühendisin özgeçmişidir.

 

Mühendis Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri 2023

Personellerin çalışma şartları değişiklik gösterebilmektedir. Mühendisler hem ofis, büro, şirket, plaza, kurum gibi yerlerde çalışabilirler hem de arazide sahada çalışabilirler. Ancak genellikle personellerin masa başında ve bilgisayarda çalıştıklarını söylemek gerekir. Personellerin bir ofise, bilgisayara, masaya, sandalyeye teknik ve teknolojik aletlere erişimi bulunur. Özellikle devlette sabah 8 akşam 5 saatleri arasında diğer devlet memurları gibi çalışrlar. Öğle yemekleri ve servis imkanları da bulunmaktadır. Mühendislerin uzman oldukları alanlara göre çalışma şartları ve çalışma saatleri de değişebilir. Örneğin bilgisayar mühendisleri gece vardiyasına kalabilir. Fizik, kimya biyoloji mühendisleri deney ve inceleme süreçlerinde fazla mesai yapabilir. Personeller farklı kadro ve pozisyondaki çalışma arkadaşlarıyla bir ekip olarak çalışabildikleri gibi tek başlarına da görev yapabilir. Ayrıca gerektiğinde sahaya inerek projelerin hayata geçirilmesini koordine edebilirler. Devlette mühendis çalışma şartları daha rahatken özel sektörde bu süreç daha zorlu olabilir. Çünkü iş neredeyse oraya gönderilebilirler. Örneğin şehir dışında, arazide hatta ülke dışında görev yapmanız istenebilir.

 

Endüstri Mühendisi Maaşları Ne Kadar Oldu?

Mühendis Maaşları 2023 Ne Kadar?

Meslekle ilgili en merak edilen konu personellerin devlette ve özel sektörde ne kadar maaş aldıklarıyla ilgilidir. Devlette ve özel sektörde binlerce mühendis istihdam edilmektedir. Bu kişilerin maaşları sektörden sektöre, şirketten şirkete ve kurumdan kuruma farklılık gösterebilir. Devlette mühendis maaşları standart bir seviyededir. Kişi emekli olana kadar aldığı ücretler çok değişmez. Ancak özel sektörde ve serbest çalışan mühendisler deneyim kazandıkça büyük paralar da kazanabilmektedir. Devlette mühendisler 2023 yılında ortalama 16 bin TL maaş alırken, özel sektörde bu miktar 13 bin TL ile 20 bin TL arasında değişmektedir. Serbest çalışan, özel projelere imza atan mühendisler ise en az 15 bin TL kazanırken kazandıkları maksimum ücretin bir sınırı bulunmamaktadır.

 

Devlette Mühendis Maaşları 2023

Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan mühendislerin maaşları toplu sözleşme kapsamında her yılın Ocak ve Temmuz aylarında artmaktadır. 2023 yılında devlet memurlarının aldığı ücretler %4 + %4 oranında artacak. Ayrıca 2023’un ikinci yarısında enflasyon artış oranı %5’den fazla çıkarsa fark maaşlara yansıtılacak. Bu kapsamda mühendis maaşları da önemli ölçü de artacak. Ayrıca 2020 yılı asgari ücret doğrultusunda maaşlara eklenecek Asgari Geçim İndirimi de aylıkları etkileyecek. Bunun yanı sıra personelin evli olup olmadığı, eşinin çalışıp çalışmadığı ve çocuk sahibi olup olmadığı gibi durumlar bağlı olarak verilen aile yardımını da unutmamak gerekiyor. Bu kapsamda devlette mühendis maaşları 2023 en düşük 15 bin 700 en yüksek ise 16 bin 600 seviyelerindedir.

Devlette 8/1 derecesinde mesleğe yeni başlamış mühendis 2023 yılında 15 bin 700 TL civarında maaş alır.

NOT: Asgari geçim indirimi, aile yardımı, çocuk yardımı, ek tazminat ücretleri, döner sermaye ödemeleri, ikramiyeler, eğitim ve yabancı dil bilgisi durumuna göre alınan ek ücretlerle mühendis maaşları daha da yükselebilmektedir.

Özel Sektör Mühendis Maaşları 2023

Özel sektör oldukça acımasızdır. Her meslekte deneyimsiz personeller gereğinden fazla ve az paraya çalıştırılır. 2023 yılında özel sektörde en düşük mühendis maaşları 13 bin TL seviyesindedir. Ayrıca arazi, proje tazminatı gibi ek gelirler de alabilmektedir. Yemek kartı, yol masrafı ve ek ücretlerle personel maaşları1 4 bin TL’ye kadar yükselebilmektedir. Sektörde deneyim kazanan başarılı mühendislerin maaşları kısa sürede yükselebilmektedir. Mesleğinde başarılı olan mühendisler deneyim kazandıkça 20 bin TL ortalama maaş alabilir. Türkiye’de personeller şirketten şirkete farklı miktarda maaş alabilmektedir. Asgari ücretin biraz üstüne bile personel çalıştıran firmalar olduğu gibi personellerine yüksek maaş veren kurumsal firmalar da bulunur. Ancak çok para kazanmak isteyen, emeklerinin karşılığını almak isteyen personeller kendilerini geliştirerek uluslararası firmalara yönelmektedir.

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

En iyi mühendislik bölümü hangisi?

Kimya mühendisliği, günümüzde kariyer olanakları en geniş ve en iyi mühendislik bölümleri arasındadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.