kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Hatalı Sollamanın Cezası Ne Kadardır?

Trafik kurallarının en önemlilerinden bir tanesi hatalı sollama yapmamaktır. Karayolları Trafik Kanununa göre hatalı sollama yapmanın cezası ne kadardır? Haberimizde..

A+
A-

Trafik kurallarının en önemlilerinden bir tanesi de hatalı sollama yapmamaktır. Peki hatalı sollamanın cezası ne kadardır gelin birlikte bakalım…

Trafik Kanununa göre trafik kurallarına uymayan sürücülere uygulanan cezaların başında hatalı sollama yapmak gelmektedir. Peki, hatalı sollamanın cezası ne kadar olmuştur? Hatalı sollama cezası kaç TL olarak uygulanmaktadır?

Trafik kurallarına uymak kendimiz, yakınlarımız, yolculuk yaptığımız kişiler ve trafikteki diğer insanlar için çok önemlidir. Trafik kuralların başında da hatalı sollama yapmamak gelmektedir. Hatalı sollama yapmak trafik düzeninin dağılması, kazaların oluşması ve can ve mal kayıplarının yaşanmasına sebep olmaktadır. Bu kurala dikkat edilmesi durumunda şehir içi ve şehir dışı trafik düzeni kolaylıkla sağlanmakta ve oluşabilecek kazaların büyük bölümünün önüne geçilmesi sağlanmaktadır. Bu nedenle trafikte hatalı sollama yapılmaması şarttır. Hatalı sollama kurallarına uymayan sürücüler kendi araçlarını ve canlarını tehlikeye attıkları gibi, birlikte seyir halinde oldukları yakınlarının ve diğer sürücülerin de mallarını ve canlarını tehlike atmaktadır.

Karayolları Trafik Kanununa göre trafiğin gidiş – geliş olarak tek yönlü olarak düzenlendiği karayollarında, yoğun olduğu cadde ve sokaklarda, virajlarda, rampalarda ve yolun daraldığı yerlerde hatalı sollama yapılmamasına için bunu cezai müeyyideye bağlanmıştır. Hatalı sollama yaparak vakit kazandığını düşünen kişilerin çok fazla zaman kazanmadıkları da bilinen bir gerçektir. Bu nedenle hatalı sollama yapmanın kişilere kazandırdığı zaman çok uzun değildir. Trafikte asıl zaman kaybettiren şey kurallarına uymak değil kurallara uymamaktan kaynaklandığı akıldan çıkarılmamalıdır.

Hatalı Sollama Sayılan Durumlar Nelerdir?

13.10.1983 tarih ve 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanununu 54. maddesi 1. fıkrası b. bendinde hatalı sollamaya ilişkin durumlar geçmenin yasak olduğu yerler başlığı altında düzenlemiştir.

b) Geçmenin yasak olduğu yerler;

1. Geçmenin herhangi bir trafik işaretiyle yasaklandığı yerlerde,

2. Görüş yetersizliği olan tepelerde ve dönemeçlerde,

3. Yaya ve okul geçitleri yaklaşımında,

4. Kavşaklarda, demiryolu geçitlerinde ve bunların yaklaşımında,

5. Gidiş ve geliş için birer şeridi bulunan iki yönlü trafiğin kullanıldığı köprü ve tünellerde,

Sürücülerin önlerindeki bir aracı geçmeleri yasaktır.

Kamu otoriteleri kurallara uymamanın müeyyidesini kanunlarda açıkça düzenlemektedir. Bu düzenlemeler sayesinde kurallara uymayan kişiler cezalandırılmakta ve yeni oluşabilecek kabahat veya suçların önüne geçilmesi sağlanmaktadır. Trafik kurallarına uymamanın da tıpkı diğer kabahatler gibi yaptırımları bulunmaktadır. Kamu otoritesi trafik kurallarına uymayanlara bir ceza uygularken amacı kamu geliri elde etmek değildir. Trafik kanununa aykırı hareket edenlere idari yaptırım uygulanmasının asıl amacı yapılan hatalardan ders çıkarılmasını sağlamak ve bu hataların sürekli hala gelmesini önlemektir. Bu sayede toplumsal huzur, barış ve güven ortamı sağlanmaktadır. Ülkemizde trafikte yaşanan çok ufak bir kaza anında dahi hiç beklenmedik ve istenmedik şiddet olayları yaşanabilmektedir. Her şeyden önce de kendi canı ve malını düşünen insanların bunlara zarar gelmemesi için trafik kurallarına uymaları gerekmektedir. Bunların önüne geçmek için kamu otoritesi çıkarmış olduğu kanunda hatalı sollamanın cezai müeyyidesini belirlemiştir.

Hatalı Sollamanın Cezası Ne Kadardır?

13.10.1983 tarih ve 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanununu 54. maddesinin b bendine göre hatalı sollama cezası düzenlenmektedir. Hatalı sollamanın cezası belirlenen oranlara göre % 9.11 oranında artmıştır. Artan bu oranla birlikte hatalı sollama ihlali yapan kişiler bu cezayı geçen yılına göre % 9.11 zamlı olarak ödemektedirler.

Trafik Kanunu 54. maddesi 1/b’ye göre, Trafik içerisinde en çok yapılan ihlallerin başında gelen hatalı sollama cezası 314 Türk Lirası olarak belirlenmiştir. Hatalı sollama cezası geçen yılda 288 Türk Lirası iken bu cezaya  % 9.11 zam yapılmıştır.

Mobese sistemi tarafından tespit edilen hatalı sollama cezası da tıpkı trafik polislerinin yakaladığında olduğu gibi aynı miktarda cezaya tabii tutulmaktadır. Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) ya da mobese tarafından ihlal yaptığı belirlenen sürücülerin araçlarının plakaları ve ihlal görülecek şekilde görüntüleri mobese ve EDS kameraları tarafından alınıp gerekli polis yetkililerine iletilmektedir. Bu sayede araç plakasına Emniyet Müdürlükleri Trafik Şube Birimi ekiplerince 314 Türk Lirası hatalı sollama cezası uygulanmaktadır.

Hatalı sollama cezası erken ödeme ile ceza tebliğ edildikten sonraki on beş gün (15 GÜN) içerisinde ödenirse % 25 cezai indirim uygulanmaktadır. Böylece normal hali 314 Türk Lirası olan ceza % 25 indirimle 235.5 Türk Lirası olarak ödenmektedir. 15 günden sonra ödenen cezalarda herhangi bir indirim uygulanmamaktadır. Ceza gecikmeye girerse geciktiği her ay için %5 gecikme faizi uygulanmaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.