kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Hemşire Maaşları Ne Kadar?

Hemşire Maaşları Ne Kadar? Hemşire Ne İş Yapar? Hemşire Görevleri Hemşire Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri Devlette ve Özel Sektörde Hemşire Maaşı Ne Kadar? Hemşire İş İlanları, Personel Alımı ve İş Başvurusu

A+
A-

Ülkemiz de pandemi sürecinin olumsuz etkilerini yaşayan ülkelerden biridir. Bu olumsuz süreçte hemşireler ön sırlarda yerini almış ve canla başla çalışmışlardır. Peki fedakar hemşirelerin maaşları ne kadar gelin birlikte bakalım…

Yeni tip Koronavirüs salgını (COVİD-19) ile mücadelede sağlık çalışanları en ön safta görev aldı. Büyük fedakarlıklarla çalışan sağlık görevlilerinin önemi de anlaşılmış oldu. Ancak eksiklikler de ortaya çıktı. Bu nedenle  binlerce kişilik sağlık görevlisi için iş ilanı yayınlanacağı tahmin ediliyor. Bu nedenle hemşire maaşlarının ne kadar olduğu da merak edilmektedir. Peki devlette ve özel sektörde hemşire maaşları ne kadar?

Hemşire Nedir? Hemşire Nasıl Olunur?

Hemşire Nedir? Ne Demek? Hemşire Kimdir?

Farsça kökenl olan hemşire kelimesi sağlık alanında çalışan bir meslek grubuna verilen isimdir. Tarihin en eski mesleklerinden olan bu meslekte personeller şifa dağıtmaktadır. Devlette ve özel sektörde çalışabilen bu kişilerin pek çok görev ve sorumluluğu bulunur.

Hemşire Ne İş Yapar? Hemşire Görevleri

  • Meslek onuruna uygun hareket ederler.
  • Tarafsız, bağımsız ve yalnızca bilimi esas alarak çalışırlar.
  • Doktorlarla uyumlu çalışır ve onların talimatlarını uygularlar.
  • Hasta bakımı yapar, tedavi ve reçetelerle ilgilenirler.
  • İlaç dağıtımı yaparlar.
  • Hastaları ameliyata, tedaviye hazırlarlar.
  • Meslektaşlarını, hastaları ve hasta yakınlarını bilgilendirirler.
  • Görev bölgelerini düzenli, temiz tutarlar.
  • Acil durumlarda müdahale ederler.

Hemşire Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri

Hemşirelerin çalışma şartları son derece ağır ve zorludur. Özellikle pandemi dönemi bunun en iyi örneğidir. Sağlık çalışanları salgınla mücadele ederken kendi sağlıklarını tehlikeye atarlar. Ayrıca sağlık çalışanlarına şiddetin her gün yaşandığı bir ülkede sağlam bir psikoloji ile çalışmak son derece zordur.

Personelin çalışma saatleri son derece zorludur. Sağlık hizmetlerinin kesintisiz verilebilmesi için 7/24 hastaneler açıktır. Personel de bu nedenle vardiya veya nöbet sistemiyle çalışırlar. Personelin günlük çalışması gereken mesai 8 saattir. Ancak haftanın 6 günü, günde 8 saat çalışmak yerine 24 saatlik, 16 saatlik, 12 saatlik nöbetler ile çalışırlar. 24 saat çalışan bir görevli 48 saat izinli olur. Ayda 20-25 gün arasında çalışmakla mükelleflerdir.

Çalışanların gün içerisinde tuvalet, ihtiyaç, yemek mola hakları bulunur. Adil bir şekilde bu molaları alarak ruh sağlıklarını, fiziksel olarak enerjilerini korurlar. Çalıştıkları birimlere göre yoğunlukları, görev ve sorumlulukları değişebilir. Devlette çalışma şartları, çalışma saatleri daha iyidir. Özel sektörde şartlar, saatler daha ağırdır.

Devlette Hemşire Maaşları Ne Kadar?

Kamu kurum ve kuruluşları bünyesinde binlerce hemşire kadrosunda çalışan istihdam edilmektedir. Türkiye’nin 81 ilinde ve yüzlerce ilçesinde çalışan görevlilerin ne kadar aylık aldığı merak edilir. Öncelikle şunu söylemek gerekir ki personelin aldığı ücretleri etkileyen pek çok unsur bulunur. Bunlara örnek olarak derece ve kıdem, hizmet yılı, mezun olunan okul, aile ve çocuk durumu, döner sermaye, fazla mesai gösterilebilir. Devlette aylıklar özel sektöre kıyasla daha yüksek ve belirli bir düzeydedir.

Aylık elde edilen toplam gelir 26 bin TL’ye yakındır. Az deneyimli, çok deneyimli, farklı eğitim seviyelerine sahip tüm hemşirelerin fazla mesai ücretleri ve döner sermaye ücretleri aynıdır. Net ücretlerde ise önlisans ve lisans arasında 200 TL, ortaöğretimle lisans arasında 400 TL yaklaşık ücret bulunur.

Yeni başlayan hemşire maaşı 26 bin TL’ye yakındır. Deneyimli, derece ve kıdemi yüksek hemşire aylığı ise 29.500 bin TL’ye yakındır. Bu gelirlerin içinde döner sermaye ücretleri, fazla mesai ücretleri, aile yardımları bulunmaktadır.

Özel Sektörde Hemşire Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde hemşire maaşları son derece düşüktür. Devletteki gibi sosyal ve özlük hakları iyi değildir. Genelde çalışılan kurum ve şehir ücretler üzerinde belirleyicidir. Türkiye’de özel sektörde ortalama hemşire maaşı 20 bin TL ile 22 bin TL arasında değişir. Personele genelde asgari ücret net maaş verilir. Ek olarak yol, yemek ücretleri, nöbet ücretleri ödenmektedir. Bu nedenle özel sektördeki pek çok kişi devlete geçmeye çalışmaktadır.

Hemşirelik Mesleği Nedir

Hemşire İş İlanları, Personel Alımı ve İş Başvurusu

Devlette her yıl binlerce kişilik sağlık görevlisi alım ilanları yayınlanır. Bu ilanları haberler, sağlık bakanlığı internet sitesi ve resmi gazeteyi takip ederek öğrenebilirsiniz. Bu ilanlara başvurmak için adayların Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) puanı olması gerekmektedir. Özel sektörde ise alımlar farklı ortamlar üzerinden yayınlanır. Özel hastaneler kendi internet sitelerinden ve kariyer siteleri üzerinden personel alımı yapmaktadır. Ayrıca tanıdıklarınız üzerinden de bu ilanları, alımları duyabilirsiniz.

Hemşireler kaç gün çalışıyor?

Hemşirenin haftada çalışabileceği azami gün sayısı 6 dır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.