kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Hıdırellez Nedir? Ne Demek? Nasıl Yazılır?

Hıdırellez Nedir? Ne Demek? Nasıl Yazılır? Hıdırellez baharın gelişinin kutlandığı bir bayramdır. Peki Hıdırellez'de neler yapılır? Hıdırellez'in önemi nedir?

A+
A-

Türkiye soğuk havaların etkisinden kurtulurken sıcak havaların etkisi altına giriyor. İşte tam da bu günlerde Hıdırellez kutlanmaktadır. Büyüklerin bile unutmaya başladığı Hıdırellez, Türk dünyasının en bilinen bayramlarından biridir. Binlerce kişi hıdırellez kelimesini duysa da tam olarak ne anlama geldiğini ve ne olduğunu bilmemektedir. Bu nedenle pek çok kişi hıdırellez ile ilgili sorular sormaktadır. Peki hıdırellez nedir? Hıdırellez ne demek? Hıdırellez ne zaman? Hıdırellez nasıl yazılır? Hıdırellezin önemi nedir? Hıdırellezde neler yapılır?

Hıdırellez Nedir? Ne Demek?

Dünyanın her yerinde ve her kültüründe sıcak havaların gelişinde şenlikler düzenlenir, bayram kutlamaları yapılır. Bu günler hemen hemen her coğrafyada kutsal ya da bayram ilan edilmiştir. Türk dünyasında sıcak havaların gelişini de Hıdırellez simgelemektedir.  Hıdırellez Türk dünyasında ve Türk ülkelerinde bayram olarak kutlanmaktadır. Bu anlamda “Hıdırellez nedir? Ne demek?” sorusuna Türk dünyasında yaşayan milyonlarca Türk tarafından kutlanan mevsimlik bayramlardan biri cevabı verilebilir.

Sıcak havaların gelmesi, çiçeklerin açması, baharın gelişi dünyanın her yerinde her tarihte çoşku ile karşılanmaktadır. İnsanlık tarihi kadar eski olan bu kutlamalardan biri olan Hıdırellez Hızır ile İlyas’ın buluşmasına ilişkin kutlanan bir bayramdır. İlyas Peygamber ile Hızır Aleyhisselam dünyada Hıdırellez günü buluşmuştur. Hicri takvimde ve Miladi takvimde farklı tarihlere denk gelen Hıdırellez milyonlarca kişi tarafından hatırlanmakta ve kutlanmaktadır.

Hıdırellez’in Önemi Nedir?

Hıdırellez Bayramı, Hızır ve İlyas ile ilgili bir hikayeye dayanmaktadır. Hızır ve İlyas’ın dünyada kavuştukları, buluştukları gün olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle de Hıdırellez günü bayram kabul edilmektedir.

İlyas Peygamber ve Hızır Aleyhisselamın buluştuğu gün olan Hıdırellez gününde insanların dikkat etmesi gerektiği bazı hususlar bulunmaktadır. Bu tarihte insanların kimsenin isteklerini reddetmemesi, yabancı insanlara, ihtiyaç sahiplerine kucak açması gerekmektedir. Ayrıca bu günde Hızır Aleyhiselamın farklı suretlerde ve şekillerde insanlara göründüğü rivayet edilmektedir.

Hıdırellez gününün asıl önemi ise insanların dileklerinin gerçekleştirileceği düşüncesine dayanmaktadır. Bu nedenle yüzlerce yıl insanlar farklı ritüeller yaparak, farklı şekillerde aşamaları yerine getirerek dilek dilemektedir. Bu ritüeller arasında çaput bağlamak, dileği kağıda yazıp bir ağaca bağlamak, gül fidanın, gül ağacının dibine dileği gömmek olarak gösterilebilir.

Hıdırellez Nasıl Yazılır?

Hıdırellez gibi kutlamalar hemen hemen her coğrafyada her ülkede ve her kültürde kutlanmaktadır. Türk ülkelerinde ve orta doğu coğrafyasında ise hıdırellez kutlanmaktadır. Hıdırellez, Türkiye’nin farklı bölgelerinde farklı isimlerle bilinmektedir. Örneğin Yörükler ve Türkmenler “mantıfar”, Balıkesir yöresinde “dağara yüzük atma”, Edirne yöresinde “niyet çıkarma” ve Erzurum yöresinde ise “mani çekme” adıyla bilinmektedir. Ayrıca Ordu yöresinde “hıdırel” ve “hıdellez” olarak da bilinmektedir. Ancak bayramn en bilinen adı “hıdırellez”dir.

hydyrellez nasil yazilir

Hıdırellez’de Neler Yapılır?

Hıdırellez bayramında dünyanın her yerinde farklı ritüeller yerine getirilmektedir. Örneğin Kütahya şehrinin Tavşanlı ilçesindeki köylerde hıdırellez ve sonrasındaki 2 gün boyunca sabah ezanı ile tan ağarmadan önceki zaman aralığında bitkilerin üzerindeki çiy taneleri toplanır. Bu çiy tanelerinden bir yıllık yoğurt mayası yapılır. Trabzon yöresinde ise maya kullanmadan yoğurt yapılır. Mayalama yapılacak zamanda kişiler besmele çekeren kabın içine tahta kaşık koyar. Bu ritüelle elde edilen maya 1 yıl kullanılır ve bir sonraki hıdırellez günü tekrar değiştirilir.

Hıdırellez’de doğadan elde edilen gıdaların yenmesi gelenektir. Örneğin bitkiler, kuzu eti, kuzu ciğeri gibi gıdalar yenir. Ayrıca baharın ilk kuzusunun yendiği bölgeler de bulunmaktadır. Kimileri de baharda açan çiçekleri, bitkileri toplayarak onları kaynatarak suyunu içer. Bu ritüelin hastalıklara iyi geleceği düşünülür. Ayrıca bugünlerde Hızır Aleyhisselamın bazı yerlere uğradığı ve bu yerlerde dokunduğu yerlere ve şeylere bereket verdiğine inanılır. Bu nedenle insanlar hıdırellez günü veya gecesi yiyeceklerin üstünü açık bırakır, ambalarların ve ahırların kapısı açık bırakılır. Para keseleri, cüzdanlar veya kasalar açık bırakılır.

Hıdırellez Bayramında en güçlü düşünce insanların dileklerinin gerçek olacağı şeklindedir. Bu nedenle ev, araba, mal-mülk, bağ, bahçe isteyen kişiler kağıtlara dileklerinin resmini veya modelini çizerler. Daha sonra da çizdikleri bu kağıdı kırmızı bir kurdaleye bağlayarak gül ağacına asarlar. Bazı kişiler de bu kağıtları gül ağacının dibine gömer veya gül ağacının veya fidesinin toprağına isteklerini çizerler. Bu ritüel sonrasında 1 yıl içinde dileklerin gerçek olacağına inanılır.

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

hidirellez gul

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.