kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Hidrojeoloji Mühendisliği

​​​​​​​Hidrojeoloji mühendisi nedir? Görevleri nelerdir? Çalışma saatleri ve şartları nasıldır? Kimler nasıl hidrojeoloji mühendisi olabilir? Ne iş yaparlar?

A+
A-

Hidrojeoloji Mühendisliği

Hidroloji mühendisliği, mühendisliğin zor olan alanlarından biridir. Sizlere yazımızda hem hidroloji mühendisi kimdir hem de kimler hidroloji mühendisi olarak çalışabilir ondan bahsettik.

Hangi meslek olursa olsun o mesleği icra etmeyi düşünen bireyler o meslek hakkında merak ettiklerini araştırırlar.

Özellikle merak ettikleri bazı şeyler o mesleğin ne iş yaptığı, iş koşullarının ne şekilde olduğu ve nasıl o mesleğin yapılabileceğidir. Buradan hareketle bizler sitemizde meslekler üzerine bu tip genel konularda meslek tanıtımı yazıları hazırlıyoruz. Okuduğunuz yazımızda ise hidrojeoloji mühendisi hakkında bilgiler derlemeye çalıştık.

HİDROJEOLOJİ MÜHENDİSİ NEDİR, KİMDİR?

Hidrojeoloji mühendisi içmede ve kullanmada, sulamada, hidrolik ve jeotermal enerji üretiminde kullanılacak yeraltı ve yerüstü sularının aranması, bulunması ve kullanılmasına dair araştırmalar yapan, bu anlamda projeler üreten ve bu alanda kullanılan ekipmanların geliştirilmesine kakı sağlayan mühendis türüdür.

HİDROJEOLOJİ MÜHENDİSİ OLARAK KİMLER ÇALIŞABİLİRLER?

Bir mesleği yapmak için öncelikle o alanda eğitim alınmış olması gerekmektedir. Bu bazı mesleklerde 2 yıllık bir eğitim ile bazılarında usta çırak ilişkisi ile bazı mesleklerde ise lisans veya lisansüstü eğitim ile mümkün olmaktadır. Hidrojeoloji mühendisi olabilmek için de en az ilgili bir lisans programı bitirmek gerekmektedir. İlgili lisans programı hidrojeoloji mühendisi olmak için hidrojeoloji mühendisliği veya benzeri bir bölümdür.

Ayrıca bu alanda lisansüstü eğitim alma şansını elde edebileceğiniz bir lisans programı bitirdiyseniz de lisansüstü öğrenim görerek de hidrojeoloji mühendisi olma şansını özel sektörde firmalara bağlı olarak elde edebilirsiniz.

Alınan eğitim tabi ki sadece bu işin ilk basamağıdır ve hidrojeoloji mühendisi olarak çalışmak isteyen bir birey için izlenmesi gereken bazı yollar bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi kamuda çalışmak için KPSS’ye yani kamu personeli sınavına girerek ilanları takip etmek, ilanlara başvuru yapmaya veya merkezi atama ile atanmayı sağlayacak yeterlilikte puan almaktır.

Diğeri ise özel sektörde bu alanda hizmet veren firmalara başvuruda bulunmaktır. Bu başvurular kimi zaman açılan ilan sonrasında kimi zaman da ilan olmasa bile bu alanda hizmet veren firmalara cv bırakmak suretiyle yapılmaktadır. Tabi ki tahmin edeceğiniz üzere özel sektörde hidrojeoloji mühendisi olabilmek için bir şirketin sizden beklediği donanıma sahip olmalısınız.

HİDROJEOLOJİ MÜHENDİSİ GÖREVLERİ NELERDİR? 

Hidrojeoloji mühendisleri bahsettiğimiz üzere türlü amaçlar ile yeryüzünden veya yeraltından çıkarılacak suyun doğaya zarar vermeden, suların kalitesini ve temizliğini bozmadan kalite, ölçü ve standartlara uygun olarak kullanıma sunulması için emek verirler. Hidrojeoloji mühendisi görevlerini sıralamak gerekirse:

  • Kirlenmiş, kullanılamaz durumdaki yeraltı su kaynaklarının temizlenmesini ve kullanıma uygun hale getirilmesini sağlamak
  • Sulama ile ilgili faaliyetlerin düzenlenmesine katkıda bulunmak
  • Yeraltı sularının oluşumu hakkında ve bu kaynakların korunmasına yönelik çalışma yapmak
  • Yeraltındaki su miktarını incelemek, rapor tutmak ve bu suların kontrollerini yapmak
  • Su kalitesini artırmak amacıyla faaliyet yürütmek
  • Yeraltı sularının hidrolik açıdan incelemek, özelliklerini ortaya çıkarmak
  • Yeraltı sularına dair işletme politikaları önerilerinde bulunmak
  • Bağlı olunan kurum veya kuruluşun talepleri doğrultusunda proje üretmek ve bu projelerin doğru biçimde faaliyete geçirilip geçirilmediğini, işlerin zamanında yapılıp yapılmadığını denetlemek ve bu süreçleri yönetmek
  • Kendisine bağlı olarak çalışan destek personelin organize edilmesini, koordine olmasını ve denetlenmesini sağlamak

hidrojeoloji muhendisi ne is yapar

HİDROJEOLOJİ MÜHENDİSİ ÇALIŞMA ŞARTLARI VE ÇALIŞMA SAATLERİ NASILDIR?

Hem sahada hem de ofis ortamında çalışabilen hidrojeoloji mühendislerinin çalışma şartlarının bu anlamda zorlaşabildiği veya kolaylaşabildiği görülmektedir. Çalışma ortamları değişkenlik gösterebilen hidrojeoloji mühendisleri mesleğe yeni başladıklarında özel sektörde çalışmaları halinde zorlayıcı, yıpratıcı ve düşük maaş ile çalışma şartlarına sahip olabilmektedirler.

Kamuda yeni olarak mesleğini icra etmeye başlayan hidrojeoloji mühendisleri için durum biraz daha iç açıcıdır. En azından başlangıç seviyesine göre iyi bir maaş ile ve özel sektöre kıyasla daha rahat bir çalışma ortamıyla işe başlarlar. Tabi ki bu durum kamuda ve özel sektörde yıllar geçip deneyim ve donanım kazandıkça ters bir şekilde ilerlemektedir.

Çalışma saatleri noktasında hidrojeoloji mühendisliği için net bir şey söylemek güçtür çünkü saha da görev yapabilen hidrojeoloji mühendisleri yürütülen projenin durumuna göre çok uzun veya kısa-normal mesai saatlerinde çalışabilirler. Ofis ortamında, proje üretimi aşamasında ise kamuda çalışan bir hidrojeoloji mühendisi yaklaşık olarak haftada 40 saat çalışırken özel sektörde ise bu süre 50-60 saatleri bulabilmektedir.

Eğitim, kariyer planlama, meslekler, alımlar ve benzeri tüm konularda bilgi almak, soru sormak ve paylaşımlarda bulunmak için forum sayfalarımızı ziyaret edebilirsiniz. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.