kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

İdare Hukuku Soru ve Cevapları 2

Üniversitelerin online yapacakları idare hukuku sınavı için sorulabilecek soru ve cevaplar hazırladık. İdare Hukuku genel teorisi içerisinden Hukuk, İİBF ve SBF bölümlerinde sorulabilecek sorular haberimizde…

Üniversitelerin hukuk fakülteleri, iktisadi ve idari bilimler fakülteleri (İİBF), siyasal bilgiler fakülteleri (SBF) ve benzeri diğer fakültelerinde idare hukuku dersi zorunlu ders olarak okutulmaktadır. Üniversitelerin büyük bölümü pandemi sürecinde online olarak sınavlar yapmaya devam edecektir. Üniversiteler tarafından yakın tarihte başlayacak online vize ve final sınavlarında sorulabilecek soru ve cevapları derlemeye devam ediyoruz. Bilindiği üzere idare hukuku dersini oluşturan temel konuların başında idare hukuku genel özellikleri gelmektedir. İdare hukuku sınavlarında da bu konudan yer alan sorulara sıklıkla başvurulmaktadır. Bizde bu sebeple idare hukuku soru ve cevaplarını paylaşarak başlamak istedik.

İdare Hukuku dersi için oluşturduğumuz soruların bir bölümünü bu içerik içerisinde bulabilecekken devamını diğer içeriklerimizde görebileceksiniz. İdare Hukuku vize sınavı ve final sınavında yüksek puan almayı hedefleyen arkadaşlarımız için işte sorular ve cevapları…

  1. Büyükşehir Belediye Başkanları hakkında soruşturma iznini hangi merci verir? İçişleri Bakanı.
  2. Büyükşehir  Belediye meclis üyeleri hakkında soruşturma iznini hangi merci verir? İçişleri Bakanı.
  3. Merkez ilçelerdeki belde belediye başkanı hakkında soruşturma iznini hangi merci verir? Vali.
  4. İçlerde belde belediye başkanı ve belde belediye meclis üyeleri hakkında soruşturma iznini hangi merci verir? Kaymakam.
  5. Köy ve mahalle muhtarları hakkında soruşturma iznini hangi merci verir? Kaymakam.
  6. İdare, 1982 Anayasasında hangi başlık altında yer alır? YÜRÜTME başlığı altında.
  1. İdare hukukunun özellikleri nelerdir? Genç, tedvin edilmemiş, içtihatlara dayanan, dinamik, bağımsız, statüsel, tek taraflı ve uyuşmazlıkların idari yargıda çözülen hukuk dalıdır.
  2. Diyanet İşleri Başkanlığı hangi tarihte kurulmuş ve ilk kez hangi anayasada yer almıştır? 1924 yılında kurulmuştur. 1961 Anayasasında düzenlenmiştir.
  3. Seçimlerde oy kullanmanın servet, vergi ve cinsiyet ayrımı olmaksızın herkes tarafından kullanılmasına ne denir? Genel Oy.
  4. Tek dereceli seçim sistemi ilk kez ne zaman kabul edilmiştir? 1946 seçimlerinde.
  5. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kaç yılında kurulmuştur? 1950 yılında kurulmuştur ve 1961 Anayasasında yer almıştır.
  6. YSK üye sayısı kaçtır, hangi merciler bu üyeleri seçer? YSK, 7 Asil ve 4 Yedek üyeden oluşur. Üyelerin 6’sı Yargıtay ve 5’i Danıştay genel kurullarında kendi üyeleri arasından üye tamsayısının gizli oyuyla seçilir.
  7. İdarenin bütünlüğü hangi araçlarla sağlanır? Hiyerarşi ve İdari Vesayet.
  1. İlçe Belediyesi ile Belde Belediyesi arasında idari vesayet ilişkisi var mıdır? Yoktur.
  2. Büyükşehir Belediyesi ile İlçe Belediyesi arasında idari vesayet ilişkisi var mıdır? Vardır.
  3. İdare adına irade açıklamasında bulunma ve karar alma yetkisi olmayan, resmi sıfatı bulunmayan kişilerin işlem tesis etmesine ne denir? YETKİ GASPI.
  4. İçişleri Bakanının başka bir bakanlığının alanına giren konularda işlem tesis etmesine ne denir? Ağır ve Bariz Yetki Tecavüzü.
  5. Memur olmayan bir kişinin herhangi bir memurun yapabileceği bir işlemi yerine getirmesinde hangi durum oluşur? YETKİ GASPI.
  6. İdari işlemlerde amaç unsuruna aykırılık durumunda ne oluşur? YETKİ SAPTIRMASI.
  7. Cumhurbaşakanı kararıyla yapılan atama işlemi nasıl işlemdir? BASİT İŞLEM.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.