kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

İçişleri Bakanlığı Kaymakam Adaylığı Sınav İlanı 2019

İçişleri Bakanlığı bünyesinde mülki idare amiri olarak görev yapacak olan 108. dönem adayların istihdamı için 2019 Kaymakamlık Sınavı ilanı yayımlandı. Detaylar yazımızda.

A+
A-

İçişleri Bakanlığı binlerce adayın beklediği 2019 Kaymakam Adaylığı Sınavı ilanını sonunda yayımladı. Her geçen yıl katılım sayısının arttığı, son düzenlemeler ile birlikte Hukuk Fakültesi ve İİBF/SBF mezunu adaylar dışında başka alanlardan mezun adayların da katılma imkanı elde edeceği 2019 Kaymakamlık Sınavına dair tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz. Kamu Haber

2019 Kaymakamlık Alımı

2019 yılında İçişleri Bakanlığı ilçelerde mülki idare amiri olarak görevlendirmek üzere 100 adet Kaymakam Adayı alacak. Bu alım ile birlikte meslekte 108. dönem meslek mensupları alınmış olacak.

2019 Kaymakamlık Sınavı’na Kimler Girebilir?

2019 Kaymakamlık Sınavı’nın yazılı bölümü önceki yıllarda olduğu gibi yine Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından gerçekleştirilecek. Ancak sınava girebilecek adaylar ile alakalı bu yıl geçtiğimiz sınavlardan farklı bir takım gelişmeler yaşandı.

29 Haziran 2019 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Kaymakam Adaylığı Yönetmeliği değişiklikleri ile birlikte Kaymakam Adaylığı yazılı sınavına katılabilecek olan adaylara dair önemli düzenlemeler yer almıştı. Bu düzenlemelere göre ilgili hüküm şu şekilde değiştirildi;

“Eğitim Şartı, Değerlendirme Kurulu, Sınav Hazırlık Komisyonu, Göreve Başlama

“(4) Kaymakam aday adaylarının, yurt içindeki üniversitelerin veya diploma denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından onaylanmış olmak kaydıyla yabancı üniversitelerin en az dört yıllık lisans eğitimi veren fakültelerinin uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, kamu yönetimi, iktisat, işletme, maliye ve finans, sosyoloji, halkla ilişkiler ve tanıtım, psikoloji bölümlerinden veya bu bölümlerden herhangi birinin müfredatında yer alan derslerin en az yüzde seksenine sahip olan diğer bölümlerden ya da hukuk fakültelerinden mezun olmaları veya üniversitelerin sosyal bilimler, mühendislik fakülteleri ile tarih bölümlerinde en az dört yıllık lisans eğitimi yapmış ve uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, kamu yönetimi, hukuk ve iktisat alanlarında lisansüstü eğitim yapmış olmaları gerekir. Yukarıda belirtilen bölümlerden mezun olmayan kaymakam aday adayları; mezun oldukları bölümlerin müfredatının bahse konu bölümlerin müfredatının yüzde seksenine sahip olduğuna ilişkin Yükseköğretim Kurulundan alacakları eşdeğerlik belgesini, lisansüstü eğitim yapan kaymakam aday adayları ise noter onaylı diploma suretlerini ya da mezun olduklarını gösterir resmi belgeleri mülakat sınavı için evrak teslimi esnasında diğer evraklarla birlikte İçişleri Bakanlığına ibraz etmek zorundadırlar.

Yapılan düzenleme ile birlikte tabi ki özellikle İktisadi ve İdari Bilimler, Siyasal Bilgiler, İşletme ve İktisat Fakültelerinde yer alan bazı bölümlere alım kapsamında yer verilmediği görüldü. Bu duruma dair adayların Bakanlık ile yapmış oldukları görüşmeler neticesinde nasıl bir yol izleyebileceklerine dair bir takım bilgiler ortaya çıktı. Bu noktada yukarıdaki hükümde açık bir şekilde anılmamış olan bölümlerden mezun adayların adayların YÖK ile yapması gereken bir dizi yazışma ve bölümüne dair alması gereken bir eşdeğerlik belgesi gereklilikleri belirdi.

Bu konuda detaylı bir şekilde bilgi verdiğimiz ve dilekçe örneğini de içeren yazımızı okuyabilir, gecikmeksizin siz de durumunuzu değerlendirebilirsiniz;

2019 Kaymakamlık Sınavı Başvuruları

2019 Kaymakamlık Sınavı başvuruları sınavı gerçekleştirecek olan ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemi üzerinden elektronik ortamda yapılacaktır. Bu başvuru sürecinde adayların Bakanlığa ibraz etmesi gereken ilave bir belge bulunmamaktadır. Ancak sözlü mülakata katılma safhasında adayların, sınava girebileceği belirtilen bölümler ile eşdeğerlik durumunu ispatlar belgeyi Bakanlığa sunmaları gerekmektedir.

2019 Kaymakamlık Sınavı başvuruları 19 Eylül 2019 tarihinde başlayacak 25 Eylül 2019 tarihinde ise sona erecektir. Başvurularda herhangi bir KPSS puan koşulu istenmemektedir.

Başvuruda bulunacak adayların 2019 yılının ilk günü itibariyle 35 yaşını doldurmamış olmaları gerekmektedir.

2019 Kaymakamlık Sınavı Geç Başvurusu

ÖSYM’nin artık olağan hale gelen ve sınavlara normal başvuru dönemlerini kaçıran adaylara sunduğu bir imkan olan Geç Başvuru uygulaması için tarih; 9 Ekim 2019 olarak belirlenmiştir. Geç başvuru yapmak durumunda kalan adaylardan ÖSYM daha yüksek bir sınav ücreti talep etmektedir. ÖSYM’nin bu uygulamasına dair detayları incelemek için;

2019 Kaymakamlık Sınav Ücreti Ne Kadar?

2019 Kaymakamlık Sınavı için adayların Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ÖSYM’ye yatırmaları gereken ücret 216 TL’dir. Geç başvuruda bulunacak olan adayların ödemesi gereken ücret ise; 324 TL olacaktır. Geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen sınavın ücreti 180 TL idi. ÖSYM’nin sınav ücretine 36 TL ilave yaparak tam %20 oranında zam uyguladığı görülmektedir.

2019 Kaymakamlık Yazılı Sınavı

2019 Kaymakamlık yazılı sınavı aşağıdaki konulardan ve soru sayılarından meydana gelecektir;

kaymakamlyk konu 3

Adaylara sınavda 34 tanesi Genel Kültür – Genel Yetenek konularından, 66 tanesi ise Alan Bilgisi konularından olmak üzere toplam 100 soru yöneltilecektir. Bu 100 soru çoktan seçmeli yani test usulünde olacaktır. Sınav sonuçları adayların 4 yanlış yanıtı, 1 doğru yanıtlarını eksiltecek biçimde değerlendirilecek ve adayların hesaplanan toplam netleri ham puanları olarak baz alınacaktır. Herhangi bir standart sapma ilavesi de yapılmayacak olan sınavda adayların başarılı sayılabilmeleri için en az 70 net yani 70 ham puan yapmaları gerekecektir.

Bu şekilde yapılan sıralamada mesleğe alınacak olan aday sayısının 4 katı kadar aday, yani en fazla 400 aday ikinci aşama olan sözlü mülakatlara katılmaya hak kazanacaktır.

2 Eylül 2018 Kaymakamlık Sınavı çıkmış sınav sorularını, FORUM sayfamızdaki adayların toparladıkları biçimde incelemek için;

2019 Kaymakamlık Sınavı Ne Zaman?

2019 Kaymakamlık Sınavı 9 Kasım 2019 Cumartesi günü Saat:10.15’te ÖSYM tarafından Ankara’de gerçekleştirilecektir. Geçtiğimiz yıl rekor başvuru alan Kaymakamlık Sınavı’nın bu yıl kaç kişi için gerçekleştirileceği ise büyük merak konusu.

15 dakika ikazy 1

15 Dakika Kuralına Dikkat!

ÖSYM’nin her sınavında uyguladığı 15 dakika kuralı 2019 Kaymakamlık Sınavı’nda da uygulanacak. Kaymakam adaylarının sınav binasına en geç Saat:10.00’da giriş yapmaları gerekecek. Aksi halde adaylar sınava alınmayacak ve belki de aylarca verilen emek heba olacak. Bu yüzden adayları sınav binalarına erkence gitmeye ve rahat rahat sınava girmeye hazır olmaya davet ediyoruz.

2018 Kaymakamlık Sınavı’nda 400 Başarılı Aday Çıkmadı!

Geçtiğimiz yıl ilk defa standart sapma ilavesi olmaksızın adayların puanları hesaplandı. Yapılan hesaplamada her ne kadar en başarılı 400 aday içerisinde yer alsa da 70 ham puana ulaşamadığı için başarısız sayılan adaylar oldu.

2019 Kaymakamlık Sınav Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin duyurmuş olduğu takvime göre sonuçlar 4 Aralık 2019 tarihinde ilan edilecek.

İlanın TAM METNİNİ görmek için Tıklayınız!

2019 Kaymakamlık Sınavı’na dair sorularınızı sormak, mesleğe dair bilgiler almak, hangi kaynaklar ile sınava hazırlanabileceğinize dair ayrıntılı bir şekilde istişare etmek için FORUM sayfamızı takip etmeyi Unutmayın!

Yorumlar

  1. Leyla gündüz Avatar Leyla gündüz dedi ki:

    Ya ben sinava daha giriş yaomadan site hata verdi giremedim