kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Zabıt Katibi Ne İş Yapar?

Zabıt katibi nedir? Nasıl olunur? Ne iş yapar? Zabıt katibi görevleri nelerdir? Zabıt katibi nerelerde çalışır? Zabıt katibi olma şartları nelerdir? Zabıt katibi klavye sınavı nedir? Nasıl yapılır? Zabıt katibi sözlü sınavı nedir? Nasıl yapılır? Zabıt katibi mülakatları nasıl yapılır?

A+
A-

Zabıt Katibi Ne İş Yapar?

Zabıt Katibi; zamana karşı yarış halinde olan ve hızlı yazma becerisine sahip kişidir diyebiliriz. Zabıt katibi duruşmaların görüldüğü mahkemelerde hakimin ağzından çıkanları kaydeder.

Türkiye’deki en popüler meslekler ‘den biri de zabıt katipliği mesleğidir. Türkiye’de binlerce kişi zabıt katibi olmak istemektedir. Aileler çocuklarını zabit katibi olmaları yönünde yönlendirmektedir. Bunun nedeni ise oldukça açıktır. Türkiye’de adalet sistemi sürekli büyümeye devam etmektedir.

Özellikle de 81 ilde ve yüzlerce ilçede mahkemeler ve yargı sisteminin uzantıları bulunmaktadır. Bu nedenle Türkiye’nin dört bir yanında zabıt katipleri istihdam edilmektedir. Peki zabıt katibi nedir?

Zabıt katibi ne demek? Zabıt katibi ne iş yapar? Zabıt katibi görevleri nelerdir? Zabıt katibi nasıl olunur? Zabıt katibi olma şartları nelerdir? Zabıt katibi nerelerde çalışır?

Zabıt Katibi Nedir?

Zabıt katipliği mesleğini hemen hemen herkes duysa da zabıt katipleri hakkında pek az şey bilinmektedir. Bu nedenle “zabıt katibi nedir?” ve “zabıt katibi ne demek?” soruları sık sorulan sorular arasındadır. İlk olarak şunu söylemek gerekir ki Türk adalet sistemi içerisinde ve Adalet Bakanlığı bünyesinde görev yapar zabıt katipleri.

Hukuk alanına, hukuksal işlere, adalet sistemine ilgi duyan adaylar zabıt katipliği mesleğine yönelmektedir. Zabıt katibi adliyelerde, yerel mahkemelerde, bölge mahkemelerinde, seçim kurullarında, kalem işlerinde görev yapar. Hukuki yazışmalarda, kalem işlerinde ve dosyalama yapımında, duruşmalarda, tutanak tutma ve düzenlenmesinde, sekreter işlerinde görev alan zabıt katipleri adalet sistemi içerisinde oldukça önemli bir konumdadır.

Zabıt Katibi Nasıl Olunur?

Türkiye’de binlerce kişi zabıt katibi olmak istemektedir. Binlerce zabıt katibi adayı aylarca ders çalışmakta ve binlerce soru çözmektedir.  Ancak pek çok kişi nasıl zabıt katibi olacağını bilmemektedir. “Zabıt katibi nasıl olunur?” ve “Zabıt katibi olmak istiyorum ne yapmalıyım?” soruları bu noktada önem kazanmaktadır.

Zabıt katibi olmak için adayların bazı şartları taşımaları ve bazı isterleri yerine getirmeleri gerekmektedir.

Adalet Bakanlığı bünyesinde istihdam edilmek üzere hemen hemen her yıl zabıt katibi alımı yapılmaktadır. Zabıt katibi alımlarında ve ilanlarında adaylarda aranacak başvuru şartları belirtilir.

İlk olarak zabıt katibi olmak isteyen adayların KPSS’ye girerek puan almaları gerekmektedir. 2010-2012-2014 gibi çift yıllarda yapılan KPSS’ye giren adayların lisans P3, önlisans P93 veya ortaöğretim P94 puanlarını almaları gerekmektedir. İlgili puan türlerinde yüksek puan alan adaylar zabıt katibi ilanlarına başvuru yapabilir. Adayların KPSS’den aldıkları puanların olabildiğince yüksek olması gerekir.

Sıralama usulüyle en yüksek puan alan adaydan aşağıya doğru sıralama yapılır ve sıralamaya girenler klavye sınavına çağrılır. Klavye sınavında başarılı olan adaylar mülakatta ter döker. Ardından da başarılı olanlar göreve başlar.

zabit katibi

Zabıt Katibi Ne İş Yapar Görevleri Nelerdir?

Binlerce kişi zabıt katibi olmak için aylarca çalışmalar yürütmektedir. Ancak zabıt katiplerinin görevleri ve ne iş yaptıkları pek bilinmez. Zabıt katipleri Türk Adalet sisteminde oldukça kritik bir rol üstlenir. Hukuksal iş ve işlemlerin sağlıklı yürümesi için zabıt katipleri vazgeçilmezdir. Peki zabıt katibi ne iş yapar? Zabıt katibi görevleri nelerdir?

Zabıt katibi mahkemelerde görev yapabilir. Genelde duruşma salonlarında hakim kürsüsünün önünde oturan ve hakimin söylediklerini tutanak olarak tutan kişidir. Filmlerde hakimleri “yaz kızım” ve ” yaz oğlum” replikleri yöneltilen kişiler zabıt katibi olarak görev yapan kişilerdir.

Zabıt katibi mahkemelerde tutanak tutmak gibi kritik bir rol üstlenir.

Zabıt katibi mahkeme kalemi yazı işleri müdürü altında görev yapar.

Zabıt katiplerinin pek çok görevi bulunmaktadır. Bunlardan başlıcaları mahkeme tutanağı hazırlamak, hakimlerin istediği talimatları yerine getirmek, gerekçeli kararı yazmak,  resmi yazışmaları yürütmektedir.

Zabıt katibi resmi yazışmaları yürütür. Bu kapsamda mahkeme adına UYAP üzerinden yazışma yapabilir.

Zabıt katipleri genel olarak yazı işleri ile meşgul olurlar. Bu nedenle klavye hızları, Türkçe bilgileri, yazım kurallarına hakim olmaları çok önemlidir.

Zabıt katipleri görev aldıkları kurumlarda kısa sürelerde uzun metinler ile karşı karşıya gelebilir.

Zabıt katipleri mahkemelerde klavye kullanım hızları artana kadar kalemde görev yaparlar. Yazışmalar, dava dosyaları, tebligat yazımı ve evrak işlerinden sorumlu olurlar.

Zabıt katipleri bazı durumlarda hakimlerle birlikte olay yerine giderek keşif yapar ve tutanak tutarlar.

Zabıt katipleri savcılık kaleminde de görev yapabilir. Savcılık kaleminde çalışan zabıt katipleri tebligat çıkartır, dosyaları kaydeder, yazı işleriyle ilgilenir, ifade alınırken tutanak tutulur. Ayrıca savcılarla birlikte saha görevlerine de gidebilir. Örneğin savcı ile birlikte otopsilere katılabilir.

Zabıt katipleri icra müdürlüklerinde de çalışabilir. İcra müdürlüklerinde çalışan zabıt katipleri mahkemelerdeki görevlerini icra etmezler. İcra müdürlüklerinde zabıt katipleri genel olarak haciz işlemlerini yapmak üzere saha görevine giderler.

Zabıt katipleri cezaevlerinde de görev yapabilir. Cezaevlerinde görev yapan zabıt katipleri kurumlar arası ve personeller arası yazışmalarla ilgilenir.

Zabıt Katibi Nerelerde Çalışır?

Zabıt katipleri Adalet Bakanlığı bünyesinde görev yaparlar. Türk Adalet Sistemi içerisinde pek çok zorlu görevi üstlenirler. Zabıt katipleri Adalet Bakanlığı tarafından yapılan alımlarlar kapsamında istiham edildir. Ancak genelde zabıt katipleri bakanlık dışında görev yaparlar.

Zabıt katipleri nerede çalışır?” sorusuna cezaevleri, mahkemeler, adliyeler, icra müdürlükleri cevap olarak verilebilir. Ayrıca zabıt katipleri ceza ve infaz kurumlarında, noterlerde, bankalarda çalışabilir. Zabıt katipleri kurum ve kuruluşların hukuk müşavirliği departmanlarında da görev yapabilir.

Ayrıca Cumhuriyet Başsavcılıkları, avukat bürolarında da zabıt katipleri çalışabilir. Zabıt katipleri bunlar dışında sigorta şirketlerinde, özel şirketlerin hukuk bürolarında, avukatların yanlarında, bankalarda, cezaevlerinde, Yüksek Seçim Kurulunda görev yapabilir.

Zabıt Katibi Olma Şartları

Zabıt katibi olmak için adayların pek çok şartı yerine getirmesi gerekmektedir. Bu nedenle adayların bazı şartları taşımaları gerekir. Üstelik zabıt katibi olarak görev yapan kişilerinde belirli bir çerçeve içerisinde çalışması oldukça önemlidir. “Zabıt katibi olma şartları nelerdir?” “Zabıt katipleri nasıl olmalı?” sorularına pek çok cevap verilebilir. İşte zabıt katibi olma şarları..

Zabıt katibi olmak isteyne adayların Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekmektedir.

Adayların en az lise mezunu olması gerekmektedir. Eğitim seviyeleri ne kadar yüksekse o kadar iyi görev yapabilirler.

Zabıt katibi adayları Kamu Personeli Seçme Sınavına (KPSS) girerek puan almaları zorunludur. Zabt katibi adaylarının KPSS’den olabildiğince yüksek puan alması gerekir ancak almaları gereken en az puan 70 olarak öne çıkar. Adayların eğitim durumlarına göre P3, P93 ve P94 puan türlerinden en az 70 puan almaları gerekir.

Zabıt katibi alımlarında yaş şartı bulunmaktadır. Adayların sınav tarihi itibari ile 35 yaşını doldurmamaları gerekmektedir.

Zabıt katibi olmak isteyen erkek adayların askerlikle ilişiğinin olmaması veya tecilli olması gerekmektedir.

Adayların mesleği yapmalarını engelleyecek sağlık sorununun bulunmaması gerekmektedir.

Adayların Devlet Memurları Kanununda belirtilen suçlardan mahkum olmaması ve kamu haklarından mahrum bırakılmaması gerekmektedir.

Adayların çok iyi derecede klavye ve bilgisayar bilgisine sahip olması gerekmektdir. 10 parmak yazı yazabilen kişilerin zabıt katibi olma şansı oldukça yüksektir.

Zabıt katibi adaylarının bilgisayar, datiolgrafi, klavye eğitimi aldığını ve başarıyla tamamladığını ispatlamaları gerekmektedir. Bu noktada adayların resmi olarak Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilen sertifikaları sunmaları gerekmektedir.

Ayrıca Adalet, Ticaret Meslek Lisesi, Bilgisayar ile ilgili bölümlerde eğitim alan ve mezun olan adayların sertifika sunmasına gerek duymayacağını hatırlatmak gerekir.

zabit katibi klavye sinavi

Zabıt Katibi Klavye Sınavı Nedir? Nasıl Yapılır?

Zabıt katibi alımlarında KPSS puanları ile sıralamaya girenler “klavye sınavı“na çağrılmaktadır. Zabıt katibi olmak isteyenler “zabıt katibi klavye sınavı nedir?” sorusunu sormaktadır. Zabıt katipleri iş hayatlarında genel olarak yazı işleri ile boğuşmaktadır. Bu nedenle zabıt katiplerinin yazma yeteneklerinin üst düzey olması gerekmektedir. Klavye sınavı uygulaması sınavı olarak gerçekleştirilir.

Zabıt katibi adaylarının klavye becerisini değerlendirilir. Klavye sınavında zabıt katibi adaylarının yazı yazma hızları ölçülmektedir. Adaylar klavye sınavına girmeden önce hangi klavye türünden (Q veya F) değerlendirmeye tutulacaklarını seçmelidir. Zabıt katibi klavye sınavında zamana karşı yarışır.

Zabıt katibi 3 dakikalık bir süre içerisinde belirlenen sınav metninden eksiksiz ve yanışsız bir şekilde en az 90 kelime yazmak ile sorumludur. Adayların bu klavye sınavlarında 90 kelimenin üzerine çıktığı bir gerçektir. Bu nedenle adaylar ne kadar fazla kelime yazabilirse o kadar şanslıdır.

Zabit katibi klavye sınavlarında geçerli olacak metinler sınav öncesinde internet üzerinden adayların erişimine açılır. Adayların bu metinlere iyi bir şekilde çalışması ve sınav esnasında yanlış ve eksik yapmaması oldukça önemlidir. Zabıt katibi adayları klavye sınavında genellikle 120 kelimenin üzerinde kelime yazar. Zabıt katibi adaylarının mülat aşamasına geçebilmek için 120 kelimenin üzerine çıkması hatta 150 kelimeye yaklaşması gerekmektedir.

Adayların olabildiğince yüksek kelimeler yazması gerekir. Çünkü doğru bir şekilde 100 kelime bile yazan adaylar mülakata çağrılmayabilir. Bu nedenle adayların klavye sınavında doğru bir şekilde olabildiğince yükse kelimeyi yazması oldukça önemlidir.

Zabıt Katibi Sözlü Sınavı (Mülakat) Nedir? Nasıl Yapılır?

Zabıt katibi alımlarında sözlü sınav aşamasına veya mülakata alım yapılacak sayının 3 katı kadar aday çağrılmaktadır. Örneğin X adliyesine 50 Zabıt Katibi alımı yapılacaksa 150 kiş mülakata çağrılmaktadır. Mülakata çağrılacak adayların klavye sınavında en başarılı isimler arasından seçileceği unutulmamalıdır. Sözlü sınavda adaylar belli başlı konulardan sorumlu olmaktadır. Bu konular ise bir sır değildir. Zabıt katibi alımı sözlü sınavında hangi konulardan soru sorulacaktır?

Zabıt katibi adaylarının atanacağı kadro ile ilgili resmi bilgiler soru olarak sorulabilr. Bu noktada kurumun veya kuruluşun mevzuatı da önemlidir. Bu konu 40 puan üzerinden değerlendirilir.

Atatürk İlke e İnkılapları sözlü sınavda adayların sorumlu olduğu konular arasındadır. Bu konu 20 puan değerindedir.

Adayların genel kültürü de değerlendirilir. Genel kültür soruları 20 puan olarak değerlendirilir.

Adaların konuyu kavrama ve kendini ifade etme yeteneği de oldukça önemlidir. Bu konuda 20 puan üzerinden değerlendirilir.

Yorumlar

  1. Octavia Avatar Octavia dedi ki:

    Zabit katibi olmak için ne yapmam gerekir? Kpss den nasıl 70 alacağım? 2018 de 55 aldım:(

  2. Octavia Avatar Octavia dedi ki:

    Zabit katibi olmak için ne yapmam gerekir? Kpss den nasıl 70 alacağım? 2018 de 55 aldım:(

  3. Octavia Avatar Octavia dedi ki:

    Zabit katibi olmak için ne yapmam gerekir? Kpss den nasıl 70 alacağım? 2018 de 55 aldım:(