kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

2020 İdari Hakimlik ve Adli Hakimlik Sınavı Ne Zaman?

Adalet Bakanlığı Adli Yargı Hakimliği ve İdari Yargı Hakimliği sınavı 2020 yılında yapılacak mı? 2020 Hakimlik sınavı ne zaman yapılacak? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.

A+
A-

Adalet Bakanlığı’nın yayımlamış olduğu ilan ile duyurduğu ve ÖSYM ile yapılmış olan sınav protokolüne uygun biçimde gerçekleştirilmekte olan Hakimlik ve Savcılık sınavları 2020 yılında gerçekleştirilecek mi? 2020 İdari Yargı Hakimliği ve Adli Yargı Hakimliği sınavları ne zaman gerçekleştirilecek? 2020 Hakimlik Sınavı başvuru şartları neler? Başvuruları nasıl yapılmaktadır? 2020 Hakimlik sınavında evrak teslimi nasıl gerçekleştirilecek? 2020 yılında gerçekleştirilmesi muhtemel idari yargı hakimliği ve adli yargı hakimliği sınavına dair merak ettiğiniz hususları yazımızda bulabilirsiniz. Kamu Haber

Hakimlik Sınavı Nedir? Başvuruları Nasıl Yapılır? Kaç Çeşit Hakimlik Sınavı Var?

Hakimlik sınavı, Adalet Bakanlığı bünyesinde Hakim ve Savcı olarak görev yapmak isteyen Hukuk Fakültesi mezunu adaylar ile, idari yargı hakimliği için belirlenmiş olan diğer alanlardan mezun adayların yarıştığı yarışma sınavıdır. Bu sınav iki aşamalı olarak gerçekleştirilmektedir. Bu aşamalardan ilki Adalet Bakanlığı ile yapılan protokol esaslarınca gerçekleştirilen yazılı sınav, ikincisi ise yazılı sınavda başarılı olan adaylar için Adalet Bakanlığı’nca gerçekleştirilen sözlü mülakatlardır. Her iki aşamayı da başarı ile geride bırakan adaylar mesleğe Hakim Adayı olarak başlamaya hak kazanırlar.

Kaç Çeşit Hakimlik Sınavı Vardır?

Yazılı bölümü ÖSYM tarafından gerçekleştirilen hakimlik sınavı temelde iki tür hakimlik için gerçekleştirilmektedir. Bu alanlar Adli Yargı Hakimliği ve İdari Yargı Hakimliği sınavlarıdır. Adli ve İdari Hakimlik meslekleri birbirlerinden gerek uyguladıkları kanunlar bakımından gerekse usûl açısından ayrılmaktadırlar. Bu yüzden de iki ayrı hakimlik görevi için ayrı sınavlar düzenlenmekte ve bu sınavlar birbirinden farklı sınav konuları içermektedir.

Adli Yargı Hakimliği Sınavı

Adli Yargı Hakimliği sınavı aynı zamanda savcı olarak da görev yapmak isteyen adaylar için ortak olarak gerçekleştirilmektedir. Yani bu sınavın adına aynı zamanda Adli Yargı Hakimliği ve Savcılığı Sınavı adını da vermek doğru olacaktır. Adli Yargı Hakimliği sınavı kendi içerisinde iki ayrı grup için gerçekleştirilmektedir. Bu gruplar ve gerçekleştirilen sınavlar şu şekildedir;

-Adli Yargı Hakimliği Sınavı Mezun Grubu
-Adli Yargı Hakimliği Sınavı Avukatlık Mesleğinden Geçiş Grubu

İdari Yargı Hakimliği Sınavı

İdari Yargı Hakimliği sınavı Hukuk Fakültesinden mezun olan adayların yanı sıra üniversitelerin; İdari Bilimler, İktisat, Maliye ve Siyasal Bilgiler alanlarından mezun olan adayların da katılabildiği hakimlik sınavıdır. İdari yargı hakimliği sınavı da adli yargı hakimliği sınavı gibi iki grup için iki ayrı sınav şeklinde gerçekleştirilmektedir. Bu gruplar ve gerçekleştirilen sınavlar şu şekildedir;

-İdari Yargı Hakimliği Mezun Grubu
-İdari Yargı Hakimliği Sınavı Avukatlık Mesleğinden Geçiş Grubu

Yukarıda da belirttiğimiz gibi adli yargı hakimliği sınavlarının her ikisine ve idari yargı hakimliği sınavının avukatlık mesleğinden geçiş grubu sınavına yalnızca üniversitelerin hukuk fakültelerinden mezun olan adaylar katılabilecekken idari yargı hakimliği sınavının mezun grubu sınavına üniversitelerin İdari Bilimler, İktisat, Maliye ve Siyasal Bilgiler alanlarından mezun olan adaylar da katılabilmektedirler.

Hakimlik Sınavı Başvuruları Nasıl Yapılır? Hangi Belgeler Teslim Edilmelidir?

Hakimlik sınavlarına katılmak isteyen adaylardan adli yargı hakimliği mezun grubu sınavına katılacak olan adaylar ile idari yargı hakimliği mezun grubu sınavına başvuruda bulunacak hukuk fakültesi mezunu adaylar dışında kalanların, sınava başvuru safhasında bazı belgeleri başvuru süresi içerisinde Adalet Bakanlığı’na elden teslim etmesi ya da posta yoluyla ulaştırmaları gerekmektedir. Hangi adayların hangi belgeleri, ne şekilde Bakanlığa ulaştırması gerektiğine dair detaylı bilgileri bulabileceğiniz yazımıza aşağıda yer alan yönlendirme yardımı ile ulaşabilirsiniz;

2020 Hakimlik Sınavı Konuları Nelerdir? 

Hakimlik sınavı konuları, adli yargı hakimliği için kendi grupları arasında, idari yargı hakimliği sınavı içinse yine kendi grupları arasında ortaktır. Ancak Adli Hakimlik ve İdari Hakimlik sınav konuları farklılaşmaktadır. Gerek Adli Yargı Hakimliği’nin gerekse İdari Yargı Hakimliği’nin sınav konularını ayrı ayrı detaylı bir biçimde incelemek isterseniz aşağıda yer verdiğimiz yönlendirmelerden faydalanarak ders ders düzenlenmiş sınav konularına ulaşabilirsiniz;

2020 Hakimlik Sınavlarına Başvuruda Ön Eleme Sınava Katılma Şartı Var mı?

2019 yılında gerçekleştirilen yargı reformu neticesinde Hukuk Mesleklerine girmek isteyen adayların, bu mesleklerdeki aşamalara başvurabilmeleri için Adalet Bakanlığı’nın belirlediği koşullarda ÖSYM tarafından gerçekleştirilecek ön eleme sınavlarında başarılı olma şartı getirilmiştir. Bu sınavlar Adli Yargı Hakimliği mesleği ve İdari Yargı Hakimliği mesleğine başvuracak Hukuk Fakültesi mezunları için, Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı, İdari Yargı Hakimliği mesleğine Hukuk Fakültesi dışında fakültelerden mezun olup da girmek isteyen adaylar içinse; İdari Yargı Ön Sınavı‘dır. 2020 Hakimlik sınavlarında adayları bu ön eleme sınavları etkilemeyecektir. Her iki ön eleme sınavı hakkında da detaylı bilgiler alabilmek için sınav adlarının üzerine tıklayarak detaylı yazılara ulaşabilirsiniz.

2020 Hakimlik Sınavları Uygulanması Nasıl Olacak?

Gerek adli yargı hakimliği sınavları gerekse idari yargı hakimliği sınavları aynı anda 4 grup aday için de aynı gün içerisinde gerçekleştirilebilmektedir. Bu gibi durumlarda özellikle birden fazla sınava başvuru hakkı olan ve katılmak isteyen adaylar, sınav oturumları konusunda kafa karışıklığı yaşamaktadırlar. Bu kafa karışıklığının ortadan kalkabilmesi için hazırladığımız Hakimlik sınavı uygulanması şemamızı inceleyebilirsiniz;

(Şema 2019 Hakimlik Sınavları’na göre hazırlanmıştır. Adli Yargı Hakimliği mezun grubu, İdari Yargı Hakimliği mezun grubu ve Adli Yargı hakimliği avukatlıktan geçiş grubunu içermektedir)

2019 hakimlik synavy oturumlary 1

2020 Adli Yargı Hakimliği ve İdari Yargı Hakimliği Sınavı Ne Zaman? Sınav Yapılacak mı?

Adalet Bakanlığı hemen hemen her yılın sonunda Hakimlik sınavı gerçekleştirmiştir. Bu alışkanlığını çok nadiren bırakan Bakanlığın 2020 yılında da Hakimlik sınavı gerçekleştirmesini bekliyoruz. Sınav dönemi olarak da yine 2020 yılı Aralık ayının seçilmesi muhtemel olacaktır. Ancak Bakanlık nadiren de olsa İlkbahar dönemlerinde de sınav gerçekleştirebilmektedir. Daha evvel Mayıs ayında sınav yaptığı görülen bakanlığın böyle bir süreci tercih etme ihtimali de elbette bulunmaktadır. Ancak alım süreçlerinin eskisi kadar hızlı tamamlanamıyor olması, 2020 sınavının da yine yılın sonuna sarkması ihtimalini kuvvetlendirmektedir.

Hangi gruplar için sınav olacağı konusunun ise bir standardı malesef bulunmamaktadır. Bakanlık hemen hemen her şartta Adli Yargı Hakimliği grubu/grupları için alım gerçekleştirirken, ihtiyacın nispeten daha az olduğu İdari Yargı Hakimliği alımlarını dönem dönem es geçebilmektedir. 2020 yılında uygulamanın nasıl olacağı ise zaman içerisinde gelecek olan haberler, duyumlar ve açıklamalara göre şekillenecektir. Yazımız bu bilgiler, haberler ve duyumlar geldikçe güncellenecek ve size güncel bilgi aktarımını sağlamaya devam edecektir.

Adalet Bakanı Abdulhamit GÜL tarafından kendi sosyal medya hesabı üzerinden yapılan açıklamalara göre bu yıl 1100 adet Adli Yargı Hakimi mezun grubundan, 100 adet Adli Yargı Hakimi avukatlıktan geçiş yoluyla, 100 adet ise İdari Yargı Hakimi mezun grubundan alım yapılacaktır. 2020 Adli ve İdari Hakimlik Sınavları 21 Kasım 2020 ve 22 Kasım 2020 tarihlerinde düzenlenecektir.

Yorumlar

  1. hsk Avatar hsk dedi ki:

    haberinizi kaldırın cevabı olmayan soruyu başlık yapmışsınız insanları kandırmak için haber 24 saat içinde kaldırılacak