kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Röntgen Teknikerliği

​​​​​​​Röntgen teknikeri nedir, röntgen teknikeri ne iş yapar, tıbbi görüntüleme teknikeri nasıl olunur, radyoloji teknikeri görevleri nelerdir, röntgen teknikeri çalışma saatleri ve şartları nasıldır gibi soruların cevaplarını yazımızda derledik.

A+
A-

Röntgen Teknikerliği

Röntgen teknikerliği; hepinizin de bildiği gibi röntgen tedavide tanı aşamasında kullanılan bir araçtır. Bu konuda eğitim almış kişilerin uzman gözetiminde kullandığı röntgen teknikerliği sağlık alanının en çok tercih edilen mesleğidir.

Bir mesleği ve öncesinde o mesleği icra etmeyi sağlayacak bir üniversite bölümünü tercih etmeden önce adaylar o meslek hakkında bilgi toplamak isterler, toplamalıdırlar. Bu adayın kurmayı düşündüğü hayata dair bazı fikirler vereceği için önemli bir eylemdir. Bu bakış açısıyla bizler okurlarımıza derleyebildiğimiz kadar bilgiyi derleyerek meslekler hakkında bilgi içeren yazılar yazmaya çalışıyoruz. Bu yazımızda röntgen teknikeri mesleği hakkında bilgiler bulabileceksiniz.

RÖNTGEN TEKNİKERLİĞİ NEDİR?

Tıbbi görüntüleme teknikerliği de neredeyse tüm sağlık meslek mensubu teknikerler gibi uzmanın yanında destek personel olarak çalışan bir meslek grubudur. Tıbbi görüntüleme ya da diğer anılan isimleri ile röntgen veya radyoloji teknikeri görevleri bu mesleğin tam olarak ne olduğunu anlamanıza yardımcı olabilir.

RÖNTGEN TEKNİKERİ NE İŞ YAPAR? GÖREVLERİ NELERDİR?

Yukarıda da dediğimiz gibi hem mesleğin tanımını hem de ne iş yaptığını daha net anlamak için röntgen teknikeri görevlerine bakmak faydalı olacaktır. Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan sağlık meslek mensupları ile sağlık hizmetlerinde çalışan diğer meslek mensuplarının iş ve görev tanımlarına dair yönetmelikte yer alan görev tanımına göre tıbbi görüntüleme teknikeri görevleri şu şekildedir:

  • Hasta ve çalışana yönelik radyasyon güvenlik önlemlerini uygulamak
  • Tıbbi görüntüleme cihazını ve ortamı radyografik incelemeye hazır hale getirmek
  • Cihazların kalibrasyonunu kontrol etmek, bakım ve tamirinin zamanında yapılması için ilgili birimlere bilgi vermek
  • Radyografik inceleme öncesinde hastayı hazırlamak ve hastaya bilgi vermek
  • Doğrudan ya da radyoopaklı radyografi, bilgisayarlı tomografi ve kemik mineral dansitometresi çekimleri ile manyetik rezonans ve anjiyografi görüntülemesi yapmak
  • Film banyo/baskı işlemleri ve görüntülerin elektronik kayıt işlemlerini yapmak
  • Radyoaktif atıkların muhafazasında ve imha edilmesinde görev almak
  • Uzman eşliğinde radyonüklid görüntüleme ve floroskopi yapmak
  • Doktor eşliğinde radyoopak madde enjeksiyonu yapmak

rontgen teknikeri ne is yapar

NASIL TIBBİ GÖRÜNTÜLEME TEKNİKERİ OLUNUR? 

Tekniker olabilmek için 2 yıllık önlisans bölümü mezunu olmak gerekmektedir ve her bir teknikerlik unvanı için özel bölüm şartları aranmaktadır. Röntgen teknikeri için mezun olma şartı aranan bölümlerde şunlardır:

  • Radyoloji
  • Tıbbi Görüntüleme Teknikeri

Bu bölümlerden mezun olan bir birey eğer devlette tıbbi görüntüleme teknikeri olmak istiyor ise KPSS yani Kamu Personeli Seçme Sınavı’na girmeli ve yeterli puanı aldıktan sonra devletin alım yapmasını beklemelidir. Özel sektörde röntgen teknikerliği yapmak isteyen bir bireyin kendini alanında yetiştirmiş olması ve bu alanda personel arayan kurum ve kuruluşlara başvurarak işe alım sürecinin gerçekleşmesini beklemesi gerekmektedir.

TIBBİ GÖRÜNTÜLEME TEKNİKERİ ÇALIŞMA ŞARTLARI VE SAATLERİ NASILDIR?

Sağlık alanında çalışan teknikerlerin iş şartları, iş saatleri pek çok meslek grubuna göre yorucudur ve zorlayıcıdır. Hastalarla, aynı zorluğu taşıyan meslektaşlar ile iletişimde olmak, tıbbi cihazlar ve malzemelerle, uzun ve yorucu mesai saatleri ile çalışmak gerçekten kolay değildir ve bu zorluklardan nasibini almıştır.

Tıbbi görüntülenme teknikeri çalışma şartları ve saatleri radyoterapi teknikerine benzediği için onu şu şekilde belirtebiliriz:

Kapalı ve karanlık ortamlarda çalışan radyoterapi teknikerleri sürekli X ışınına maruz kalabilmektedir ve bu zaten mesleği başlı başlına zorlayıcı kılmaktadır. Bunun dışında çalışılan hastaların durumu da mesleğin zorluğu üzerine eklenebilmektedir. Ayrıca çalışılan uzman doktorların veya hastanenin durumuna bağlı olarak meslek daha zor veya kolay hale gelebilmektedir. Bu dediğimiz tamamen çalışılacak kurum ile ilgili olarak şansınıza bağlı sayılabilen bir faktördür.

Çalışma saatleri konusuna geldiğimizde ise radyoloji alanında çalışan personel ile ilgili şöyle bir durum karşımıza çıkmaktadır. Normal şartlar altında kamuda çalışan bir memurun çalışma saati haftalık 40’tır fakat sağlık alanında genelde nöbetler ve mesailer olduğu için bu süre uzasa da radyoloji alanındaki personel için haftalık çalışma saati 35 olarak belirlenmiştir. Bunun temel nedeni çalışılan aletlerin sağlığa vereceği zarar olarak görülmektedir. Fakat bazı kurum ve durumlarda biraz daha üzerine çıkılabilen bir mesai saati olabilmekte zaman zaman da nöbet bulunabilmektedir.

İDEAL BİR RÖNTGEN TEKNİKERİ NASIL OLMALI?

Röntgen teknikerinde aranan özellikleri genel olarak sıralarsak bir tıbbi görüntüleme teknikerinin; fen bilimleri alanındaki derslere özellikle fizik ve biyolojiye yatkın ve bu alanlarda bilgi sahibi, el göz koordinasyonunun iyi, dikkatli, disiplinli ve özenli, sabırlı, bedenen de güçlü bir yapıda olması gerekmektedir.

Bunlara ek olarak sağlık alanında çalışacak her kişide olması gerektiği gibi insan sağlığı ile ilgili bir iş yapıldığının ve buna uygun davranılması gerektiğinin farkında olunması gerekmektedir. Lütfen sağlık alanında çalışacağınızı unutmayın.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.