kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Hemşire Yardımcısı Maaşları Ne Kadar Oldu?

​​​​​​​Hemşire yardımcısı özel sektör ve devlette ne kadar kazanıyor? Hemşire yardımcısı maaşları net ve brüt ne kadar? hemşire yardımcısı maaşları ne kadar?

A+
A-

Hemşirelerin bir nevi sağ kolu olan hemşire yardımcılığını tercih etmek isteyen kişilerin aklına ilk olarak maaş bilgisi ne kadardır sorusu gelir. Maaş bilgisinin yanında hemşire yardımcısı hakkında merak edilen diğer soruları da bu yazımızda sizler için cevapladık.

Günümüzde gelişen teknoloji sayesinde insanların bilgiye ulaşması oldukça kolaylaştı. Kariyer planı yapmayı düşünen bir birey icra etmeyi düşündüğü mesleğin ne iş yaptığını, çalışma şartlarını, ne kadar kazandığını kolaylıkla öğrenebiliyor. İşte bu kolaylığa katkı sağlamak adına biz de sizlere meslekler hakkında pek çok konuda bilgi vermeye çalışıyoruz. Yazımızda hemşire yardımcısı maaşlarının ne kadar olduğuna dair bilgi bulabileceksiniz.

Hemşire Yardımcısı Maaşları Ne Kadar?

NASIL HEMŞİRE YARDIMCISI OLUNUR? HEMŞİRE YARDIMCILIĞI NEDİR? HEMŞİRE YARDIMCISI NE İŞ YAPAR?

Hemşire yardımcısı aslında adından da anlaşılacağı üzere hemşire olarak hizmet veren sağlık çalışanının yardımcısı olarak hizmet veren ve hemşire ile benzer işler yapan sağlık personelidir. Hemşire yardımcılığının ne olduğunu ve ne iş yaptığını görevlerini inceleyerek daha net bir biçimde anlamak mümkün olacaktır:

  • Hasta odasının düzenini ve temizliğinin yapılmasını sağlamak
  • Hastanın yatağını yapmak
  • Hasta güvenliğinin sağlanmasına yardım etmek
  • Hastanın tedavi planında yer alan ve hemşirenin uygun gördüğü oral ilaçları hastaya vermek
  • Hastanın kişisel bakım ve temizliği ile ilgili gereksinimlerinin karşılanmasına yardım etmek
  • Hastanın deri bütünlüğünü gözlemleyerek hemşireye bilgi vermek
  • Hastaların muayene, tetkik ve tedavi için hazırlanmasına, tıbbi işlem öncesinde elbiselerinin değiştirilmesine ve işlem sonrasında giyinmesine yardım etmek
  • Yatak yarasını önlemeye yönelik koruyucu işlemlerde hemşireye yardım etmek
  • Hastanın günlük yaşam aktivitelerinin yerine getirilmesine yardım etmek
  • Yataktan kalkamayan veya kalkması uygun görülmeyen hastanın boşaltımına yardımcı olmak varsa boşaltımla ilgili sorunlarını hemşireye bildirmek
  • Hastanın idrar torbasını boşaltmak veya değiştirmek
  • Hastadan steril olmayan idrar örneği ve dışkı örneği almak
  • Hastanın beslenme programına uygun olarak beslenmesine yardımcı olmak
  • Kilo takibi gereken hastalarda günlük kilo takibini yapmak
  • Hemşirenin uygun gördüğü durumlarda hastanın yürümesine ve hareket etmesine yardım etmek
  • Hareket kısıtlılığı olan hastalarda uygun görülen pozisyonu vermek
  • Hastanın başka bir kliniğe ya da birime transferine yardım ve refakat etmek
  • Hasta için planlanan egzersiz programının hastaya uygulanmasına yardım etmek
  • İlgilendiği hastaların genel durumunda fark ettiği değişiklikleri hemşireye bildirmek
  • Ölüm sonrası yapılması gereken bakımları uygulamak
  • Alınan kan, doku veya diğer örneklerin laboratuvara naklini sağlamak
  • Hasta bakımında kullanılan malzemelerin hazırlanmasına, temizliğine, dezenfeksiyonuna ve uygun şekilde saklanmasına yardım etmek

Hemşire yardımcısı olabilmek için hemşire yardımcılığı adaylarının sağlık meslek liselerindeki hemşire yardımcılığı veya benzeri bir bölümü bitirmiş olmaları gerekmektedir. Mezuniyet sonrası özel sektörde çalışmayı düşünen adayların sağlık kurumlarının açtığı ilanları takip etmesi ve bu ilanlara başvuru yaparak işe alınmayı beklemesi gerekmektedir. Kamuda görev yapmak isteyen bir birey ise genellikle KPSS’ye girmeli ve yeterli puan elde etmeye çalışmalı ve sonrasında da yine kamuya ait sağlık kurum ve kuruluşlarının ilanlarını takip etmeli ve bu ilanlara başvuru yaparak atanmayı beklemesi gerekmektedir. Hemşire yardımcısı unvanı ile kamuya çoğu sağlık unvanına kıyasla daha az alım olduğunu da söylemek doğru olacaktır.

Bu başlığı daha geniş bir biçimde işlediğimiz içeriğimize aşağıdan ulaşabilirsiniz:

 

hemsire yardimcisi ne is yapar

KAMU PERSONELİ OLAN HEMŞİRE YARDIMCILARI NE KADAR MAAŞ ALMAKTADIR?

Ortaöğretim mezunu sağlık personelleri genellikle teknisyen kadrolarına atanmaktadır. Hemşire yardımcıları da aynı şekilde sağlık teknisyeni statüsünde veya benzer bir biçimde işe başlayabilmektedir. Kamudaki sağlık teknisyenlerinin maaşlarını şu şekilde listeleyebiliriz.

Sağlık teknisyeni dengi kadroya atanmış yeni başlayan hemşire yardımcısı 12-14 bin TL dolaylarında bir maaş ile işe başlayacaktır. Tabi ki bu rakam çalışılan kurumdan gelebilecek ek ödeneklere, aile yardımına, AGİ’ye vb. diğer etkenlere bağlı olarak aşağı veya yukarı yönlü küçük oynamalar gösterebilecektir.

Buna ek olarak bazen işkur üzerinden veya farklı kanallar aracılığıyla da hemşire yardımcısı alımı yapılabilmektedir. Teknisyen statüsünde gibi atanılmaması halinde maaşlar 14.000 TL dolaylarında olabilmektedir.

Yine bir konuya daha açıklık getirmek gerekir ki burada yazan rakamlar sağlık teknisyenlerinin veya hemşire yardımcılarının net maaşlarını kapsamaktadır. Brüt maaş içinden gelir vergisi, emeklilik ve sağlık primleri gibi kesintiler yapılmaktadır ve bu kesintiler yaklaşık olarak 1000-1200 TL dolaylarındadır.

Zamlı hemşire yardımcısı maaşları ise yaklaşık olarak 300 TL civarlarında artacaktır fakat gelir vergisi oranı değişeceği için net maaşa yansıması 100 TL dolaylarında olacaktır ve maaşlar 100 TL civarlarında artış gösterecektir.

ÖZEL SEKTÖRDE HEMŞİRE YARDIMCISI MAAŞLARI NE KADAR OLDU?

Özel sektörde genel olarak her meslek grubunda rakamlar pek tatmin edici değildir. Çoğu meslekte olduğu gibi hemşire yardımcıları da 12.000 TL -14.500 TL maaş ile işe başlamaktadırlar. 

Hemşire Yardımcısı Nedir? Ne İş Yapar?

Hemşire yardımcısı kan alır mı?

Hastanın başka bir kliniğe ya da birime transferini sağlar. Hasta için planlanan egzersiz programının hastaya uygulanmasına yardım eder. Alınan kan, doku veya diğer örneklerin laboratuvara naklini sağlar.

Yorumlar

  1. Ömer Osman karaoğlan Avatar Ömer Osman karaoğlan dedi ki:

    İş Bulmna İmkanı Var mI Peki 3200 tl diyolar ama İngilzce felan iş yapıyormu bilmiyorum ama yabancı dilerin çoğu var