kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Bilgisayar Mühendisi Maaşları Ne Kadar Oldu?

​​​​​​​Bilgisayar mühendisi maaşları ne kadar oldu? Özel sektörde bilgisayar mühendisi maaşları ne kadar? Devlette bilgisayar mühendisi maaşları ne kadar?

A+
A-

Günümüz teknoloji çağında hemen hemen her evde bir bilgisayar bulunmaktadır. Gençler artık tüm işlerini bilgisayar üzerinden halletmektedirler. Ayrıca isterlerse ilgi duydukları bu alanda eğitim alarak bilgisayar mühendisi olabilirler.

Kamuoyunda her meslek mensubunun maaş bilgisi oldukça merak edilmektedir. Bu merakın kaynağında insanların ne kadar kazandığı, hangi meslekte daha çok para olduğu, o mesleğin yapılmaya değer olup olmadığı gibi durumlar bulunmaktadır.

Ayrıca bir mesleği yapmayı düşünen, bir mesleğe başlamak üzere olan meslek adayları da o mesleğin ne kadar maaş ile çalıştığını araştırmaktadırlar. Özellikle bu tip kariyerleri ile ilgili olarak araştırma yapan okurlarımızın merakını gidermek için farklı unvanların maaş bilgilerini derleyerek yayımlamaya çalışıyoruz. Yazımızda bilgisayar mühendisi maaşları hakkında bilgi bulabileceksiniz.

Bilgisayar Programcılığı Mezunları DGS İle Hangi Bölümlere Girebilir?

BİLGİSAYAR MÜHENDİSİ KİMDİR? NASIL OLUNUR? BİLGİSAYAR MÜHENDİSİ NE İŞ YAPAR?

Maaş bilgisinden önce bilgisayar mühendisi kimdir ve ne iş yapar sorusunu yüzeysel olarak cevaplamak gerekirse bilgisayar mühendisi bilgisayar ile ilgili her konuda (donanım, algoritma, yazılım, bilgisayar ağı, veri tabanı, güvenlik gibi) çalışmalar, araştırmalar yürüten, projeler üreten mühendis grubudur.

Yaptıkları işleri görevleri üzerinden incelemek gerekirse bilgisayar mühendisi görevleri en genel haliyle, kabaca şu şekildedir:

  • Bulunan teknolojik araçları ve test araçlarını kullanarak değerlendirme yapmak ve bu araçların geliştirilmesini sağlamak
  • Gelişen araçların eskiler ile uyumlu çalışmasını sağlamak, buna yönelik araç geliştirmek
  • Düzenli olarak bakım, onarım, güncelleme faaliyetlerini gerçekleştirmek
  • Bulunduğu kurum ve kuruluştaki personele teknik destek sağlamak
  • Siber güvenlik oluşturmak
  • Donanımsal veya yazılımsal olarak ihtiyaçları saptamak ve gerekli olan malzemelerin, yazılımların tedarik edilmesini sağlamak
  • Kendi alanında, şirketin, kurum veya kuruluşun isteklerine bağlı olarak proje geliştirmek
  • Mobil üzerine çalışılıyorsa uygulama geliştirmek
  • Kendisine bağlı çalışan personelin organizasyonunu, denetimini ve koordinesini sağlamak

Bilgisayar mühendisi olmak isteyen bir aday özel sektörde mi kamuda mı çalışacağına karar verdikten sonra farklı yollar izlemelidir. Öncelikli olarak iki durumda da bilgisayar mühendisi olmak isteyen bireylerin bilgisayar mühendisliği veya türevi bir bölüm mezunu olması gerektiğini söylemek gerekir. Bunun akabinde özel sektörde çalışmayı düşünen bireylerin özel sektördeki kurum ve kuruluşların, şirketlerin, firmaların açtığı ilanları takip etmesi ve o ilanlardaki yeterliliğe sahip olarak işe alınmayı beklemesi gerekmektedir. Kamuda mühendis veya bilgisayar mühendisi olmayı düşünen bireyler ise KPSS adını taşıyan sınava girerek yeterli bir puan elde etmeli ve açıktan alım ilanlarına veya merkezi atama kadrolarına başvurmalıdırlar.

Daha kapsamlı oluşturduğumuz meslek tanıtım yazımıza da göz atabilirsiniz:

 

bilgisayar muhendisi ne is yapar 1

BİLGİSAYAR MÜHENDİSİ MAAŞLARI DEVLET KADROLARINDA NE KADAR?

Bilgisayar mühendisi maaşlarını da kamuda ve özel sektörde diye ayırmak yerinde olacaktır. Özellikle başlangıç seviyesinde kamu daha iyi gelirler vadederken ilerleyen yıllarda kişinin kendini geliştirme seviyesine bağlı olarak özel sektörde kamuda olduğundan daha iyi paralar kazanılmaktadır.

Kamudaki mühendis maaşları genel hatlarıyla şu şekildedir:

Yeni başlayan Bilgisayar Mühendisi Maaşı: 16500-21750 Türk Lirası

Burada iki noktaya değinmekte yarar var. Birincisi genelde piyasada bilgisayar mühendisi veya mühendis maaşlarını paylaşanlar bunlardan daha yüksek rakamlar aldıklarını yazmaktadırlar. Bu hem doğru hem yanlıştır. Piyasada dolaşan görsellerde genellikle mühendislerin brüt maaşları paylaşılmaktadır. Brüt maaş içinden emeklilik için, sağlık için devlete primler ve gelir vergisi ödenmektedir. Yazımızda yer alan rakamlar bunlar (yaklaşık olarak 1000-1500 TL arasında bir rakam) düştükten sonraki net maaş rakamlarıdır.

Diğer nokta ise buradaki rakamları aralık olarak vermemizin nedeni AGİ gibi, aile ve çocuk yardımı gibi, çalışılan kurumdaki ek ödenekler gibi diğer değişkenlere bağlı olarak maaşlarda oynaklık olabilmesidir. Genel hatlarıyla mühendis maaşları bu şekildedir ve yeni başlayan bir bilgisayar mühendisi kamuda 16500-21700 TL maaş almaktadır diyebiliriz.

Temmuz zamlı bilgisayar mühendisi maaşları ocaktakine benzer veya yakın bir zam yapılması halinde brütte daha fazla artış gösterecektir fakat gelir vergisi oranı artacağı için yine ocaktaki yani verdiğimiz rakamdaki gibi, ona yakın kalacaktır.

 

BİLGİSAYAR MÜHENDİSİ MAAŞLARI ÖZEL SEKTÖR KADROLARINDA NE KADAR?

Ne yazık ki mühendis, bilgisayar mühendisi maaşları yeni başlayan seviyesinde özel sektörde çok da iç açıcı durumda değildir. Genellikle asgari ücret veya bu seviyeye yakın seviyelerde maaşlar ile işe başlanmaktadır. Asgari ücret8 506TL olarak belirlenmiştir ve özel sektörde yeni başlayan bir bilgisayar mühendisi bu kadar veya 10.000 TL civarlarında maaş ile başlamaktadır (ortalama olarak bu rakamlardadır fakat özellikle bilgisayar mühendisliğinde mezun olunan okul, var olan beceriler bu rakamı yukarı çekebilmektedir). Yukarıda da dediğimiz gibi kamudan farklı olarak özel sektörde tecrübe kazandıkça veya donanım, yeterlilik arttıkça alınan maaş daha fazla yükselmektedir.

Bilgisayar mühendisi yazılım bilir mi?

Bilgisayar mühendisliği temel olarak yazılım, programlama ve algoritma ile ilgilenir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.