kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

İnşaat Mühendisi

​​​​​​​İnşaat mühendisi çalışma saatleri kaç saattir? Çalışma şartları nasıldır? Nasıl inşaat mühendisi olunur? İnşaat mühendisi kimdir? Nedir? Ne iş yapar, görevleri nelerdir?

A+
A-

İnşaat Mühendisi

İnşaat Mühendisi; alanında gerekli eğitimleri almış ve mühendis olabilmiş kimselerin yaptığı bir meslektir. İnşaat mühendisliği zor olduğu kadar proje tasarımlarıyla eğlenceli hale de gelebilen bir alandır.

İster üniversite tercih sürecinde olsun ister bir mesleği yapmaya karar vermeden önce olsun adaylar gelecekte yapacakları mesleğe dair bazı konuları merak ederler ve bunları araştırırlar.

Araştırılan konuların başında o meslekte ne iş yapıldığı, çalışma koşullarının ve saatlerinin nasıl olduğu, nasıl o mesleği yapmaya yeterlilik kazanıldığı gibi şeyler gelmektedir.

Biz üniversite bölümü veya meslek adaylarının bu meraklarını gidermek maksadıyla bu tip soru işaretlerinin cevaplarını derlemeye çalıştığımız meslek tanıtımı yazıları hazırlamaya devam ediyoruz. Bu yazımızda inşaat mühendisi hakkında bu tip konulara değinmeye çalıştık.

İNŞAAT MÜHENDİSİ KİMDİR? İNŞAAT MÜHENDİSİ NEDİR?

Binadan demiryoluna, tünelden baraja kadar inşa edilecek her yapıyı alanının mühendislik teknikleri ile tasarlayan, projelerini üreten, yapım çalışmalarını yürüten, denetleyen mühendis grubuna inşaat mühendisi denir.

İNŞAAT MÜHENDİSİ GÖREVLERİ NELERDİR? NE İŞ YAPAR?

İnşaat mühendisleri her türlü yapının tasarımından inşasına kadar türlü aşamalarda çalışırlar. İnşaat mühendisleri ne iş yapar sorusunun cevabını inşaat mühendisi görevleri üzerinden alacak olursak:

  • İnşaat arazisinin yapıya uygun olup olmadığını incelemek, uygun hesaplamaları yapmak ve bunlara dair projeler hazırlayarak gerekli araç gereçleri talep ederek temin edilmesini sağlamak
  • Çalışılan kurum veya kuruluşun talepleri doğrultusunda proje hazırlamak, projelerin yürümesi sürecini yönetmek ve denetlemek ve gerektiğinde projede değişiklik yapmak
  • İnşaat ile ilgili konularda bilirkişi unvanı ile görev yapmak
  • Şantiye ve çalışacak kişilerin seçimini yapmak ve onların yönetim, organizasyon ve denetim sorumluluğunu almak
  • Şantiye kurulum sürecinde görev almak ve şantiyenin kalite standartlarına uygun olmasını sağlamak
  • İnşaat mühendisliği alanındaki yeni teknolojileri takip etmek ve bunların kullanımına dair görevli personellere eğitim vermek

gibi görevlerinin bulunduğunu görürüz.

insaat muhendisi ne is yapar

KİMLER İNŞAAT MÜHENDİSİ OLABİLİR? İNŞAAT MÜHENDİSİ NASIL OLUNUR?

Kimler, nasıl inşaat mühendisi olabilir sorusuna cevap vermek gerekirse öncelikli olarak inşaat mühendisi olmak isteyen adayların ilgili bir lisans programı mezunu olması gerektiğini belirtelim. İnşaat mühendisi olmak isteyen bir adayın mezun olması gereken ilgili lisans programı ise inşaat mühendisliği veya benzeri bir programdır.

Yine inşaat mühendisi olmak isteyen adayların diğer izleyebileceği yol ise inşaat mühendisliği alanında lisansüstü eğitim alarak bu mesleği yapabilme şansı elde etmektir. Yalnız belirtmek gerekir ki her lisans programı mezunu dilediği her alanda lisansüstü eğitim alamaz, üniversitelerin lisansüstü öğrenci alımında programa kabul ettiği bölümlerden birinden mezun olmak gerekir. Ayrıca da bu yol ile mühendis gibi çalışabilmek için de özel sektördeki firmaların böyle alım yapması gerekmektedir.

Kamuda inşaat mühendisi olabilmek için tabi ki mezuniyet şartının dışında KPSS’den yeterli bir puan almış olmak da gerekmektedir. Alınan puana bağlı olarak merkezi atamalarda tercih yapılabilir veya açıktan ilan ile alım yapan kurumlara başvuru yaparak inşaat mühendisi olmaya çalışılabilir.

Özel sektörde ise inşaat mühendisi pozisyonunda çalışmak için meslek adayının özel firmalara başvuru yapması ve aranılan şartları taşıması gerekmektedir. Bu şartlar genellikle alana hakimiyetin yanı sıra iyi seviyede dil bilmek, alan deneyimine sahip olmak gibi şartlardır.

İNŞAAT MÜHENDİSİ ÇALIŞMA SAATLERİ NASILDIR? ÇALIŞMA ŞARTLARI NASILDIR?

İnşaat mühendisleri proje üretim süreci dışında şantiyelerde çalışmaları halinde gürültülü, tozlu, kirli denebilecek bir ortamda çalışmaktadırlar. Yani bu açıdan inşaat mühendisliğinin kolay bir meslek olduğu söylenemez. Proje üretimine yönelik olarak çalışıldığında ise inşaat mühendisleri ofis ortamında çalışılmaktadır.

Maddi olanakların da özellikle özel sektör için başlangıç seviyesinde harika olmadığını söyleyebiliriz. Bu noktada inşaat mühendisi çalışma şartlarının çalışılan birime göre biraz daha hafif veya ağır olacağı, maddi ve manevi tatmin açısından da normal olabileceği söylenebilir.

Çalışma saatleri noktasında ise inşaat mühendisleri yoğun olunan dönemlere bağlı olarak uzun mesailer, ek mesailer yapabilirler. Genel olarak inşaat mühendisliği alanında çalışanlarının özel sektördeki herhangi bir mühendislikteki gibi günlük 9-10 saati bulan haftalık 6 günü bulan mesaileri olduğu görülmektedir. Kamuda ise işler biraz daha iyidir. Hem çalışma şartları hem mesai saatleri yine özellikle başlangıç seviyesinde fena değildir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.