kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

İslam İşbirliği Teşkilatı (İTT) Nedir? Üyeleri Kimlerdir?

İslam İşbirliği Teşkilatı (İTT) İslam Dünyasındaki nadir uluslararası örgütlerden bir tanesidir. Bünyesinde 57 üye ülke barındıran İTT milyarlarca Müslüman için faaliyet yürütmektedir. Peki İslam İşbirliği Teşkilatı (İTT) nedir? İTT üye ülkeleri hangileridir?

A+
A-

Dünyada pek çok uluslararası örgüt bulunmaktadır. Farklı alanlarda, farklı amaçlarda, farklı kitleleri temsil eden bu örgütler pek çok faaliyet yürütür. Uluslararası örgütlerin genelde merkezi batı dünyasıdır ve batı dünyasının çıkarları esas alınır. Ancak dünyada yalnızca batı dünyasına ait örgütler yoktur. İslam İşbirliği Teşkilatı (İTT) uluslararası faaliyet gösteren bir ögüttür. İslam İşbirliği Teşkilatı milyarlarca insanı temsil eden İslam Dünyasının haklarını ve çıkarlarını koruyan bir örgüttür. Örgüt, üye devletler arasındaki işbirliğini, dayanışmayı ve yardımlaşmayı güçlendirecek adımlar atar. Peki İslam İşbiirliği Teşkilatı (İİT) nedir? İslam İşbirliği Teşkilatı (İTT) üye olan ülkeler hangileridir? İşte İTT ile ilgili tüm merak edilenler

İslam İşbirliği Teşkilatı (İTT) Nedir?

İslam İşbirliği Teşkilatı (İTT) adından da anlaşılacağı üzere İslam Dünyasını esas alan uluslararası bir örgüttür. Örgüt milyarlarca Müslüman için faaliyet gösterir. İTT 25 Eylül 1969 tarihinde kurulmuştur. Örgütün merkezi Suudi Arabistan’ın Cidde kentidir. İslam İşbirliği Teşkilatının (İTT) Genel Sekreteri Dr. Yousef bin Ahmad Al-Othaimeen’dir. İslam İşbirliği Teşkilatına 57 üye ülke bulunmaktadır.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İTT) Tarihçesi

Örgütün kuruluşu 21 Ağustos 1969 tarihine yani İsrail’in işgali altındaki Kudüste’ki Al-Aksa Mescidinin yakılmasına dayanmaktadır. İslam Dünyası bu vahim saldırı sonucunda büyük bir tepki göstermiş ve Eylül 1969 tarihinde Rabat’ta İslam Zirvesi Konferansı düzenlemiştir. Bu konferansta alınan kararla kurulan İslam İşbirliği Teşkilatı 2011 yılının Haziran ayında İslam İşbirliği Teşkilatı (İTT) ismini almıştır.

İslam İşbirliği Teşkilatı Üye Ülkeleri

İslam İşbirliği Teşkilatı bünyesinde 57 üye ülke bulunmaktadır. Müslüman nüfusa sahip olan bu ülkelerin dışında gözlemci ülkeler bulunmaktadır. Peki örgüte üye olan ülkeler hangileridir?

Afganistan, Azerbaycan, Arnavutluk, Benin, Bangladeş, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Brunei, Cezayir, Burkina-Faso, cibuti, Çad, Fas, Endonezya, Fildişi Sahili,  Filistin, Gambiya, Gabon, Gine Bissau, Gine,  Guyana, İran, Irak, Katar, Kazakistan, Kamerun, Komorlar, Kuveyt, Kırgızistan, Libya, Kuveyt, Lübnan,  Mali, Maldivler, Malezya,  Moritanya, Mozambik, Mısır, Nijerya, Özbekistan, Nijer, Sierra Leone, Senegal, Pakistan, Özbekistan, Surinam, Sudan, Somali, Suudi Arabistan, Tacikistan, Suriye, Yemen, Ürdün, Umman, Tunus, Türkiye, Togo, Türkmenistan,  Uganda…

Ancak Suriye’nin üyeliği 14 Ağustos ve 15 Ağustos tarihlerinde düzenlenen 3. Olağanüstü İTT Zirvesinde ortak kararla askıya alınmıştır. Ayrıca İTT içerisinde gözlemci ülkeler bulunmaktadır. Orta Afrika Cumhuriyeti, Bosna Hersek, Rusya, Tayland, KKTC örgütteki gözlemci ülkelerdir. NEDİR ?

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.