kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

İsrail Nüfusu 2021’de Ne Kadar Olmuştur? İsrail Şehirleri Nüfusu

İsrail Devletinin kuruluş temelleri 1917 yılında İngiliz Dış İşleri Bakanı Arthur James Balfour tarafından atılmıştır. İngilizlerin yaratmış oldukları diploması neticesinde 1948 yılında İsrail kurulmuştur. Ülkemiz açısından da hep sorun olan İsrail’i bu kadar güçlü kılan nedir? İsrail nüfusu 2021 yılında ne kadar olmuştur?

A+
A-

1948 yılında İsrail Devleti, tarihte Balfour Deklarasyonu olarak bilinen bir deklarasyonun yayımlanması neticesinde kurulmuştur. Kurulduğu tarihten günümüze İsrail’in kurulmuş olduğu coğrafyadaki problemler hep süregelmiştir. Filistin halkına yaşattığı zulümlerle sık sık gündeme gelen İsrail, tarihin en kanlı olaylarının başrolünde bulunmaktadır. Filistin’de yaşayan sivil halkı dahi katleden bir devlet konumunda olan İsrail, ülkemiz tarafından da birçok kez kınanmıştır. Sivil halkı katletmekten geri durmayan İsrail, gücünün dayanağını Amerika Birleşik Devletlerinden (ABD) almaktadır. ABD, İsrail ne yaparsa yapsın, uluslararası hukuk kurallarını ne kadar çiğnerse çiğnesin, bu devlete hep sahip çıkmaktadır. AB’nin şımarık çocuğu Yunanistan iken, ABD’nin şımarık çocuğu da İsrail’dir. Ülkemiz ile İsrail arasında yaşanan ve çok büyük siyasi krize sebep olan “ Mavi Marmara “ olayında dahi ABD ve Avrupa tarafından İsrail’e sert bir tutum gösterilmemiştir. İsrail’i bu derece güçlü kılan nedir? İsrail nüfusu 2021 yılında ne kadar olmuştur? İsrail’i güçlü kılan unsurlardan bir tanesi nüfus gücü müdür? İşte detaylar…

İsrail Nüfusu 2021’de Ne Kadar Olmuştur?

İsrail’in gücüne güç katan unsurlardan başında nüfus sayılmamaktadır. Nüfus sayısı olarak dünyanın 100. sırasında yer alan bir ülkedir. “ İsrail nüfusu 2021 yılı itibariyle 8,723,575 “ olarak tespit edilmiştir. 21.640 kilometrekarelik bir alanda kurulan İsrail devletinde yaşayan nüfusun yaş ortalaması 30,5 ‘tir. Kadınları sayısı erkeklerden daha fazladır. İsrail’de yaşayan erkek nüfusunun tüm nüfusa oranı %49,77 iken, kadın nüfusunun tüm nüfusa oranı ise %50,23 ‘tür. İsrail’de 100 yaşından fazla yaşayan kişi sayısı 11.500 ‘den fazladır.

İsrail Şehirleri Nüfusu 2021’de Ne Kadar Olmuştur?

İsrail nüfusunun çok fazla olmaması şehirlerinin de çok kalabalık olmadığı anlamına gelmektedir. Nüfusun şehirlere dağılımı oldukça dengelidir. Her ne kadar biz müslümanlar tarafından Küdüs şehri Filistin’in başkenti olarak kabul edilse de uluslararası resmi kuruluşlar, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak kabul etmektedir. Bu şehrin nüfusu 800 binin üzerindedir. Diğer şehirlerin nüfusu şöyledir:

  • Kudüs nüfusu 2021 : 816,215
  • Tel Aviv nüfusu 2021 : 440,652
  • Batı Kudüs nüfusu 2021 : 407,549
  • Haifa nüfusu 2021 : 270,754
  • Ashdod nüfusu 2021 : 227,856
  • Rishon Lezion nüfusu 2021 : 223,681
  • Petah Tigwa nüfusu 2021 : 202,832

İsrail ile Türkiye Arasındaki İlişkileri Ne Düzeydedir?

İsrail Devleti ile Türkiye arasındaki ilişkiler bir dönem iyi bir dönem kötü şeklinde devam etmiştir. Bu durum ülkemizin İsrail’i temsil seviyesinin bazı dönemler büyükelçi seviyesinde olmasına bazı dönemler ise İkinci katip düzeyine düşürülmesine neden olmuştur. Ülkemizin İsrail’i tanıması 28 Mart 1949 tarihinde yaşanan bir gelişmedir. Bu tanımada ABD ve Avrupa Devletlerinin çok ciddi etkisi olmuştur. Özellikle 2. Dünya Savaşının yaralarının sarılması noktasında ABD yardımlarından yararlanmak isteyen Türkiye’nin, İsrail’i tanımaması gibi bir durum kabul edilmemiştir. İsrail’in 1980 tarihinde Doğu Kudüs’ü ilhak etmesi, ülkemizden temsil seviyesinin ikinci katip seviyesine düşürülmesine sebep olmuştur. İsrail’in ülkemize son yıllarda yaşattığı en büyük olay ise Mavi Marmara olayıdır. Her ne kadar bu olaydan dolayı dönem başbakanı Netanyahu özür dilemiş olsa da yaşanan saldırının etkileri hafızalarımızdan hiçbir zaman silinmeyecektir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.