kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Kamuda Avukat Maaşları 2023 Ne Kadar?

Kamuda Avukat Maaşları 2023 Ne Kadar? Kamuda Avukat Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri 2023 Kamuda Avukatlar Ne İş Yapar? Avukatların Vekalet Ücreti 2023 Kamuda Avukat Maaşları 2023 Ne Kadar?

A+
A-

Türkiye’de kamu kurum ve kuruluşlarında yani devlette farklı kadro ve pozisyonlarda binlerce personel istihdam edilmektedir. Özellikle de kurum ve kuruluşların hukuki iş ve işlemlerini takip etmek ve gerçekleştirmek üzere çok sayıda avukat kamuda çalışmaktadır. Genelde serbest olarak görev yapmalarına alışık olunan avukatlar devlette de pek çok kadroda görev yapmaktadır. Üstelik hukuk fakültelerinde eğitim alan öğrenciler, avukat olmak isteyenler, avukatlar da devlette çalışmayı düşünmektedir. Bu nedenle kamuda çalışan avukatların ne kadar maaş aldıkları sorulmaktadır. Peki kamuda avukat maaşları 2023 ne kadar? Kamuda avukat çalışma şartları ve çalışma saatleri 2023 nasıl?

Devlette Avukat Maaşları Ne Kadar?

 

Kamuda Avukat Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri 2023

Kamuda çalışan avukatların çalışma şartları iyidir. Hukuk Müşavirliği biriminde görev yaparlar. Kendilerine ait odaları, masaları bulunur. Bilgisayar, telefon, yazıcı vb. teknolojik aletlere erişimleri bulunur. Çalıştıkları kurumda saygı görürler. İş yoğunlukları çalıştıkları kuruma ve hukuki işlere göre değişiklik gösterebilir. 

Devlette görev yapan avukatlar tıpkı diğer memurlar gibi sabah 08.00 akşam 17.00 saatleri arasında görev yaparlar. Ancak dava, duruşma gibi işlere bağlı olarak işleri erken ya da geç bitebilir. Çalışma saatleri çok sıkı değildir. Cumartesi ve pazar olmak üzere hafta sonu 2 gün haftalık izin yaparlar. 

 

Kamuda Avukatlar Ne İş Yapar?

Avukatlar hukuk sisteminin merkezinde yer alan personellerdir. Dava açmak, duruşmalara katılmak, hak aramak, hukukun işlemesi gibi önemli görevleri bulunur. Kamu avukatlarıda kurumları ve kurum çalışanları adına bu işlemleri yürütür. İşte kamu avukatlarının görevleri;

Kurumlarını davalarda, duruşmalarda temsil ederler.

Kurumun, kurum personellerinin hukuki iş ve işlemleriyle ilgilenirler.

Kuruma, kurum çalışanlarına açılan davalar hakkında çalışırlar.

Kurumun açacağı dava işlemlerini yürütürler. 

 

Avukatların Vekalet Ücreti 2023

Personellerin maaşlarını artıran en önemli unsur vekalet ücretidir. Kurumlarının lehine sonuçlanan davalarla ve tahsil edilen ücretlerle ilgili olarak toplanan vekalet ücretinden 20 bin gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile çarpımı sonucunda çıkan tutarın 12 katına kadar yıllık vekalet ücreti alınabilmektedir. Başka bir ifadeyle 2023 yılının ilk 6 ayında avukatlar yıllık en çok 35 bin TL brüt vekalet ücreti alabilir. Ancak her kurumda vekalet ücreti, bu ücretten faydalanacak kişi sayısı değişir. Bu nedenle kurumdan kuruma personellerin alacakları vekalet ücreti de değişiklik gösterebilir. Yine de genel olarak kamuda avukatlar yılda ortalama 25 bin TL civarında vekalet ücreti almaktadır.

 

Kamuda Avukat Maaşları 2023 Ne Kadar?

Konuyla ilgili en çok merak edilen başlık kamuda avukat maaşlarının ne kadar olduğudur. Kamuda avukat maaşlarını etkileyen pek çok unsur bulunmaktadır. Personellin medeni durumu, eşin çalışıp çalışmaması, çocuk durumu, eğitim durumu, çalışılan kurum, hizmet yılı, derece ve kıdem, vekalet ücreti, ek tazminat, sigorta ve BES kesintisi gibi durumlara bağlı olarak aylıklar değişebilmektedir. Örneğin sigorta/BES kesintisini nedeniyle maaşlar 100-200 TL düşerken vekalet ücreti ile maaşlar bin TL ile 3 bin TL arasında artabilmektedir. Bu kapsamda kamudaki avukatların maaşları 2023 yılında şu şekildedir;

9/3 derecesinde mesleğe yeni başlayan kamuda avukat maaşı 2023 20 bin 500 TL seviyesindedir.

NOT: Yukarıda yer alan ücretler pek çok ek ödemeden ayrı olarak avukatların net ücretlerine ilişkindir. Ek gelirlerde eklendiğinde bu ücretlerin artabileceği unutulmamalıdır.

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET7

Banka Avukatı Maaşları Ne Kadar?

Avukatlar kaç yaşına kadar çalışabilir?

Avukat olmak için bir yaş sınırı yoktur. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.