kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

2020 Kaymakamlık Sınavında 1 Soru İptal Edildi, Bazı Adaylar Yeniden Mülakata Çağrıldı

ÖSYM tarafından 18 Ekim 2020 tarihinde uygulanan İçişleri Bakanlığı Kaymakam Adaylığı Sınav sonuçları yaklaşık bir ay sonra açıklanmış ve mülakat sınavı da 2021 yılının Ocak ayı sonunda tamamlanmıştı. 3 Şubat 2021 tarihinde ise sınavda 1 sorunun iptal edildiği açıklandı. Bazı adaylar yeniden mülakata çağrıldı.

A+
A-

ÖSYM tarafından 18 Ekim 2020 tarihinde gerçekleştirilen Kaymakam Adaylığı sınavı 18 Kasım 2020 tarihi itibariyle açıklanmıştı. Dört sorunun tartışmaya konu olduğu ve adaylar tarafından bu sorulara itirazların yapıldığı sınavda sonuçlar bir aylık beklemenin ardından açıklanmıştı. ÖSYM takviminde sonuç tarihi olarak 18 Kasım 2020 tarihi olarak belirlenen sonuçların açıklanması merakla beklenirken, günü gününe açıklama yapıldı. İlk sonuçlara göre 2020 Kaymakam Adaylığı yazılı sınav taban puanı 72,75 puanda kalırken, dört sorunun iptal edilmemesi sınavda kritik puan (70-72,5) aralığında olan adaylar için mahkeme yoluna başvurmaktan başka çare bırakmamıştı. Bütün bu yaşananlara rağmen ilk 416 kişinin mülakatı İçişleri Bakanlığı tarafından 2021 yılı Ocak ayı içerisinde tamamlandı.

Sınava katılan ve mülakat sınavını da geride bırakan adaylar, sonuçları beklemeye koyulmuşken beklenmedik bir gelişme yaşandı. 2020 Kaymakamlık sınavında mahkeme kararıyla bir soru iptal edildi. İptal edilen sorunun makro iktisat sorusu olduğu ortaya çıktı ve iptal edilen bu sorunun ardından puanlar yeniden değerlendirildi. ÖSYM tarafından 3 Şubat 2021 tarihinde “2020 İçişleri Bakanlığı Kaymakam Adaylığı Giriş Sınavı Yeni Değerleme Sonuçları” yayımlandı. Adaylar sisteme yeniden giriş yaptıklarında puanlarında bir düşme veya artma ile karşılaştı. İlk yapılan sonuç açıklamasına göre kritik puana sahip 71,75 puan ve üstünde puan alan adayların bazılarına yeniden mülakata katılma yolu açıldı. İlk yapılan belirlemede 18 aday yeniden mülakat sınavına dahil edildi. Yeniden değerlendirme sonuçlarına göre mülakata katılmaya hak kazanan adaylara ÖSYM tarafından bilgi mesajı gönderildi. Bu bilgi mesajında mülakata katılmaya hak kazandıkları belirtildi. Sınavda 72,5 puan alan ve başarı sıralaması 417 olan adaylar içerisinde iptal edilen iktisat sorusundan sonra sıralaması 350’lere kadar gerileyen adaylar olduğu bilgisi açıklandı.

2020 Kaymakamlık Sınavında Şimdi Ne Olacak?

2020 Kaymakamlık sınavı mülakatları 2021 Ocak ayının son günleri itibariyle tamamlanmıştı. Yazılı sınavda 72,75 puan ve bu puanın üstünde alan toplam 416 aday mülakat sınavına katılmıştı. İptal edilen bu soru nedeniyle bu 416 kişi içerisinde de mülakata hak kazanamayacak sıralamalara gerileyenler oldu. Örneğin, sınavın ilk açıklandığı anda 397. sırada yer alan bir aday bugün yapılan yeniden değerlendirme sonuçlarına göre 450. sıralamaya kadar geriledi. 400 kişinin mülakata katılması gerektiğini düşünecek olursak normal şartlarda bu kişi mülakat sınavına hak kazanamayacaktı. Ancak hukuksal olarak bu durumun yaşanması söz konusu değildir. “Kazanılmış hak” kavramı gereğince bundan önce işletilen süreç geçerli kabul edilecektir. Her ne kadar yargının iptal kararları, idarenin yapmış olduğu işlem ve eylemleri geçmişe dönük ortadan kaldırsa da bu durum ÖSYM sınavlarında kişilerin kazandıkları hukuki değeri korumak adına, haklarının elinden alınması sonucunu doğurmamakta ve kazanılmış hak olarak varlığını sürdürmeye devam etmektedir. kamu haber

Sonuç olarak 2021 Ocak ayında Kaymakam Adaylığı mülakat sınavına katılan 416 adayın mülakatları geçerli kabul edilecektir. Yeniden değerlendirme sonucuna göre 72,75 puanın üstüne çıkan adaylar içinde mülakat sınavı yapılacaktır. Yeniden değerlendirme sonucuna göre 72,75 puan üstüne çıkan aday sayısının 18 kişi olduğu bildirilmiştir. ÖSYM tarafından bu adayların mülakat sınavına katılmaya hak kazandıkları da SMS yoluyla bildirilmiştir. Bu adayların mülakatlarının ne zaman yapılacağı İçişleri Bakanlığı tarafından ilerleyen tarihlerde duyurulacaktır.

Yorumlar

  1. Hüseyin Talayhan Avatar Hüseyin Talayhan dedi ki:

    Peki vekalet ücreti herhalde veriliyor mu