kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Cumhurbaşkanlığı Maaşı Ne Kadar?

Devletin en yüksek mercisi aylık ne kadar kazanıyor? Cumhurbaşkanlığı maaşı ne kadar, nasıl belirleniyor, emekli olunca ne kadar maaş alıyorlar?

A+
A-

2018 Cumhurbaşkanı maaşı kaç TL?

Cumhurbaşkanı maaşı devlet memuru, bakan veya milletvekili maaşından hesaplama ve belirlenme açısından farklıdır. Her yıl TBMM tarafından çıkarılan bütçe kanunu ile o yıl Cumhurbaşkanlığı ödeneği ile yıllık olarak belirlenmektedir.

7066 sayılı 2018 yılı merkezi yönetim bütçe kanununda ise bir yıllık ödenek olarak 709.000 Türk Lirası belirlenmiştir. Bu rakam üzerinden herhangi bir kesinti yapılmamaktadır. Aylık olarak hesapladığımızda ise 59,083 TL gibi bir rakam ortaya çıkmaktadır. Yani 2018 Cumhurbaşkanlığı maaşı 59 bin TL’dir.

Yeni Bütçe Kanunu kapsamında ise Cumhurbaşkanı maaşı 2019 yılında 74 bin TL olarak belirlenmiştir. Bir çok çevre tarafından artış tepkiyle karşılanmış, buna karşın bir çok şirket genel müdürünün dahi bu miktardan fazla aldığını belirtip miktarın normal olduğunu belirtenler de vardır. kamu haber

Cumhurbaşkanı Emekli Maaşı Ne Kadardır?

Yasal mevzuata göre emekli Cumhurbaşkanı o yıl bütçe kanunu ile belirlenen maaşın yüzde 40’ı kadar Cumhurbaşkanlığı emekli maaşı alır.Yukarıda 59 bin TL olarak belirlediğimiz aylığın yüzde kırkı ise 23.633 TL 2018 Cumhurbaşkanı emekli maaşıdır yani eski Cumhurbaşkanlarının aldığı maaştır.

Diğer Ülkelerin Cumhurbaşkanı Maaşı Ne Kadar?

Hemen her ülkede liderin aldığı maaş tartışma konusu olmaktadır bilhassa gelişmiş ülkelerin vatandaşları bu konuda çok hassastır.

  • ABD Başkanı: 34.500 ABD Doları maaş almaktadır.
  • Alman Şansölyesi: 21.247 Avro maaş almaktadır.
  • Meksika Cumhurbaşkanı: 14.215 ABD Doları maaş almaktadır.
  • Çin Halk Cumhuriyeti Başkanı: 2.013 ABD Doları maaş almaktadır.
  • Kanda Cumhurbaşkanı: 21.003 ABD Doları maaş almaktadır.
  • Azerbaycan Cumhurbaşkanı: 21.000 ABD Doları maaş almaktadır.
  • Rusya Devlet Başkanı: 14.231 ABD Doları maaş almaktadır.

Elbette kurlar değiştikçe bu maaşların ABD Doları cinsinden değeri de değişmektedir ancak genel itibariyle bir fikir vermesi açısından yukarıdaki değerleri verdik. Ülkeler liderlerinin maaşlarının az veya çok olduğunu hesaplarken iki temel kriter kullanıyor: Birincisi kaç asgari ücrete karşılık geldiği, ikincisi milli gelirin altında veya üstünde olması.  Cumhurbaşkanı maaşı hakkında görüş belirtmek için aşağıda yer alan yorum kısmını üye olmadan kullanabilirsiniz.

Yorumlar

  1. fad Avatar fad dedi ki:

    Cumhurbaşkanı maaşı normal aslında rastgele adamlar alıyor 30-40 bin tl.