kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Devlet Memurlarının Atama ve Tayinde Göreve Başlama Süresi Kaç Gündür?

Devlet memurluğuna ilk kez atananlar ile devlet memuru olup başka bir ile ya da göreve nakil olanlar görevlerine kaç gün içinde başlamalıdır? Göreve başlamazlarsa ne olur? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.

A+
A-

Kamu Personeli Seçme Sınavı süreçlerinin sonunda atanmaya hak kazanan veya bir görev yerinden başka bir görev yerine nakil olan devlet memurları göreve kaç gün içinde başlamalıdır? Görev yerine kaç gün içerisinde gitmesi gerekmektedir? Devlet memurları kaç gün içinde iş başı yapmalıdırlar? Detayları haberimizde bulabilirsiniz. Kamu Haber

Sözleşmeli Memurluk Hakkında Her Şey

Devlet Memurluğu Nedir? Nasıl Devlet Memuru Olunur?

Devlet memurluğu kamu kurum ve kuruluşlarında bulunan kadrolarında, devlet adına iş ve işlem yürütülen tüm unvan ve kadroların genel adıdır. Farklı statülerde olan devlet memurluğu kadroları temelde a grubu ve b grubu kadrolar olarak ikili bir ayrıma tabi tutulabilir. Bunlardan A Grubu kadrolar kamu kurum ve kuruluşlarında bulunan kariyer meslek kadrolarını ifade ederken, B Grubu kadrolar genel itibariyle düz memurluk kadrolarının karşılığıdır. B Grubu kadrolara girmek isteyen adayların Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin düzenlediği kamu personeli seçme sınavının b grubu oturumlarına katılması genel itibariyle yeterliyken, a grubu kadrolara katılacak olan adayların yine ÖSYM tarafından düzenlenen a grubu oturumlarına katılmaları, sonrasında ise kurum yazılı/sözlü sınavlarına katılarak başarılı olmaları gerekmektedir. 

Gerçekleştirilen merkezi sınavlarda ya da kurum sınavlarında başarılı olan adayların devlet memurluğu kadrolarına girmeleri mümkün olmaktadır. Devlet memurluğuna girişte adayların karşı karşıya oldukları ilk süreç aday memurluk süreci olmaktadır. Aday memur olarak atanan adayların bu adaylık süreçleri 1 ilâ 2 yıl sürebilmektedir. Aday memurluktan sonra atanmaya hak kazandıkları kadrolara asaleten atamaları gerçekleştirilen adaylar gerçek manada bu noktada bir devlet memurunun sahip olduğu tüm haklara sahip olması mümkün olmaktadır.

Devlet Memurluğu’na Atanma Süreci Nasıl Olmaktadır?

Devlet memurluğuna atanmaya, sınavlarda başarılı olarak hak kazanan adayların atamaları ilgili Kurumun personel ve atama birimlerince gerçekleştirilmektedir. Bu atama neticesinde adaylara yazılı olarak veya başka vasıtalar ile durum tebliğ edilmektedir. Bir kurumun merkez teşkilatında bir göreve atanan adaylar doğrudan merkezde bu tebliğe istinaden iş başı yaparken, taşra teşkilatında bir göreve atanmış olan adaylar ise görevlendirildikleri yere giderek göreve başlamak durumundadırlar. 

Bu göreve başlama süreçleri ise Devlet Memurları Kanunu’nda net şekilde hükme bağlanmış ve açık şekilde sınırlandırılmıştır. Bunlara çalışmamızın devamında değineceğiz.

Devlet Memurluğuna Atananlar ya da Nakil Olanlar Göreve Kaç Gün İçerisinde Başlamalıdırlar?

Devlet memurluğunda göreve başlama süreleri devlet memurluğuna ilk kez atama ya da nakil/yer değiştirme ile göreve gelme durumlarında görev yerleri ile bulundukları yerin konumuna göre farklılaşmaktadır. Bu farklılaşmayı aşağıda yer alan tablomuzda inceleyebilirsiniz;

Durumu Süresi
Farklı ilde yer alan görev yeri için Tebliğ tarihinden itibaren 15 günü izleyen iş günü 
Aynı il içerisindeki görev yeri için Tebliğ gününü izleyen iş günü

Devlet memurunun göreve başlama süresi savaş durumunda ve olağanüstü hallerin varlığı halinde Cumhurbaşkanı kararı ile kısaltılabilmektedir. 

Sürelerin kullanımı mevcut devlet memurlarının kanunu izin haklarını kullandıkları sürenin bitiminden, geçici görevlendirme süresi içerisinde iseler, geçici görevlendirmelerinin bitiminden, başka bir kurumda görev yapıyorlarsa ve kurum değişikliği söz konusu ise eski görevlerini sürdürmeleri mevcut kurumlarınca kendilerine tebliğ edilmiş ise, yerlerine birinin atanmasını ya da yeni görev yerlerine Kurumlarınca hareket etmelerine verilen iznin tebliğinden itibaren başlamaktadır.

Devlet Memuru Görevine Süresinde Başlamazsa Ne Olur?

Devlet memurları bir göreve ilk kez ya da naklen atanmaları durumunda Devlet Memurları Kanunu’nda belirtilen süre içerisinde görevlerine başlamalıdırlar. Bu süre içerisinde göreve başlamayan devlet memurları için bazı yaptırımlar yine Kanunda öngörülmüştür. Bu yaptırımları detaylı bir biçimde inceleyebileceğiniz çalışmamıza aşağıda yer alan yönlendirme yardımıyla erişebilirsiniz;

Merkezi Atama Dışında Girilebilecek Memurluklar

Devlet Memurluğu hakkında ve göreve başlama hususunda aklınıza takılan sorularınızı sormak ve bilgiler almak için FORUM sayfamızı ziyaret etmeyi Unutmayınız!

Mehil müddeti göreve başladıktan sonra kullanılabilir mi?

eski görevlerinden ayrılış ve yeni görevlerine başlayış tarihleri arasında aylık verilmemek şartı ile 10 günlük bir süre daha verilebilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.