kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Düzenleyici ve Denetleyici Üst Kurullar Nelerdir? Özellikleri Nelerdir?Düzenleyici ve denetleyici kurumlar idari vesayete tabi mi?Düzenleyici ve Denetleyici Üst Kurullar Nelerdir? Özellikleri Nelerdir?

Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlar nelerdir? Üst kurul ne demektir? Düzenleyici ve Denetleyici üst kurulların özellikleri nelerdir? Görevleri nelerdir? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.

A+
A-

Düzenleyici ve Denetleyici kurum nedir? Ne demektir? Düzenleyici ve denetleyici üst kurullar ne iş yaparlar? Kaç tane düzenleyici ve denetleyici üst kurul bulunuyor? Düzenleyici ve denetleyici kurumların özellikleri nelerdir? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.

Düzenleyici ve Denetleyici Üst Kurulların Personel Alımları Nelerdir?

Düzenleyici ve Denetleyici Kurum Nedir? Ne Demektir?

Bir ülkede devletin doğrudan gerçekleştirmekten çekildiği, kısmen ya da tamamen özel sektörün tasarrufuna bıraktığı alanların düzenlenmesi ve bu alanlarda konulan kaidelere uyulup uyulmadığının denetlenmesi için kurulmuş olan bağımsız idari otoriteler düzenleyici ve denetleyici kurumlar olarak nitelenmektedir. 

Düzenleyici ve denetleyici kurumlar ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri’nde oluşturulmuştur. Ülkemizde de belirli alanlarda piyasanın düzenlenmesini tesis etmek adına kurulmuş olan bu tip kurumlar ve kurullar bulunmaktadır. Düzenleyici ve denetleyici kurumların bütçeleri 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun ekli cetvellerinden III sayılı olanda düzenlenmektedir. 

Düzenleyici ve Denetleyici Kurumların Özellikleri Nelerdir?

Düzenleyici ve denetleyici kurumları diğer devlet kurumlarından ayıran bazı özellikleri bulunmaktadır. Bunların başında elbette devlet tüzel kişiliğinden ayrı bir kamu tüzel kişiliğine sahip olmaları gelmektedir. Bağımsız bir şekilde piyasa regülasyonu yapabilmeleri için hiçbir baskı ve tesir olmaksızın denetim gerçekleştirmesi gereken bu kurumların bağımsız oluşları en fazla öne çıkan özellikleridir. Her ne kadar kamu tüzel kişiliğine sahip bağımsız idari otoriteler olsalar da düzenleyici ve denetleyici kurumlar idarenin vesayet denetimi altındadırlar. Yani ilişkilendirildikleri kurumlar tarafından çalışmaları gözetim altında tutulmaktadır. 

Bunun yanında düzenleyici ve denetleyici kurumların kendi bütçeleri bulunmaktadır. 

Düzenleyici ve denetleyici kurumların başkanlarını ve üyelerini Cumhurbaşkanı atamaktadır. Bunun istisnası Radyo Televizyon Üst Kurulu ve Kişisel Verileri Koruma Kurumu’nun başkanları ile Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından seçilen üyeleridir. 

Düzenleyici ve denetleyici kurumların bir diğer ayırıcı özelliği de düzenleme ve denetleme gerçekleştirdikleri alanlarda ceza ve yaptırımlar uygulama yetkileri olmasıdır. Kamu Haber

ust kurul1

Türkiye’de Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlar Nelerdir? Kaç Tanedir?

Ülkemizde kurulu 11 adet düzenleyici ve denetleyici üst kurul bulunmaktadır. 2020 yılı itibariyle ülkemizde bulunan düzenleyici ve denetleyici kurumlar şunlardır;

  1. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK)
  2. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK)
  3. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK)
  4. Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK)
  5. Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK)
  6. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)
  7. Rekabet Kurumu (RK)
  8. Nükleer Düzenleme Kurumu (NDK)
  9. Kamu İhale Kurumu (KİK)
  10. Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK)
  11. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düz. ve Den. Kur. (SEDDK)

Bu kurumlardan son kurulanı Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’dur. Kurum Hazine ve Maliye Bakanlığı ile ilişkili olarak yapılandırılmaktadır. Öncesinde Hazine Müsteşarlığı’nda, sonrasında Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda bulunan sigorta denetleme kurulu ayrılarak ayrı bir üst kurul olarak yapılandırılmaktadır. 

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na dair daha fazla detaya aşağıda yer alan yönlendirme yardımıyla erişebileceğiniz çalışmamızda göz atabilirsiniz;

Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlar Nelerdir, Özellikleri Nelerdir, Yeni Kurulan Üst Kurumlar Nelerdir?

Ülkemizde bulunan Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlara dair sorularınızı sormak ve daha detaylı bilgiler almak için FORUM sayfamızı ziyaret edebilirsiniz!

Düzenleyici ve denetleyici kurumlar idari vesayete tabi mi?

Düzenleyici ve Denetleyici Kurulların idari vesayet denetimine tabi olup ola- mayacaklarının tespiti gerekmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.