kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Gelir Uzman Yardımcılığı GUY Alımlarında İl Tercihi ve Puan Türü Konularında Değişiklik Yapıldı!

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen Gelir Uzman Yardımcılığı başvuru şartları değiştirildi. Kaç il tercihi yapılabilecek? Sistem nasıl olacak? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.

A+
A-

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan yönetmelik değişikliği ile birlikte Gelir Uzman Yardımcılığı alım şekline dair düzenlemeler getirildi. Yapılan değişikliğe göre Gelir Uzman Yardımcılığı alımlarında kaç il tercihi yapılabilecek? Gelir Uzman Yardımcılığı alımlarına başvuru şartları neler olacak? Adaylar Gelir Uzman Yardımcılığı İl Tercihlerini Nasıl yapacaklar? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.

Gelir Uzman Yardımcılığı Nedir? 

Gelir Uzman Yardımcılığı mesleği, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın taşra teşkilatında yer alan vergi dairesi başkanlıkları ve müdürlüklerinde kamu gelirine dair ya da kısaca vergilendirmeye dair iş ve işlemlerin yürütümünden sorumlu kariyer meslek grubudur. Gelir Uzman Yardımcılığı mesleğine giriş için adayların KPSS A Grubu oturumlarına katılarak Kurum tarafından talep edilen şartları karşılıyor olmaları gerekmektedir.

Bu şartlarda 5 Mayıs 2020 tarihli ve 31118 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan bazı değişiklikler yapıldı. Bu değişikliklere haberimizde detaylı bir biçimde değineceğiz.

Gelir Uzman Yardımcılığı GUY Alımı Başvuru Şartları Nelerdir?

Gelir Uzman Yardımcılığı mesleğine başvuruda bulunmak isteyen adayların öncelikli olarak devlet memuru adayı olmalarından dolayı devlet memurları kanununda yer alan memuriyet genel şartlarını haiz olmaları gerekmektedir. Bunun yanında adayların Gelir Uzman Yardımcılığı sınavının yazılı kısmının yapılacağı senenin birinci günü itibariyle otuz beş yaşlarını doldurmamış olmaları gerekmektedir. Ayrıca adayların Kurum tarafından talep edilen bölümlerin birisinden mezun olmaları gerekmektedir.

Gelir Uzman Yardımcılığı GUY alımlarına başvurmak isteyen adayların aşağıda yer alan mezun grupları içerisinde yer almaları gerekmektedir;

>Hukuk Fakültesi ile İİBF/SBF/İşletme veya İktisat Fakülteleri’nin birisinden mezun adaylar
>Üniversitelerin mühendislik fakültesi bölümlerinden mezun adaylar,
>Üniversitelerin İstatistik veya Matematik bölümlerinden mezun adaylar,

Bu üç grup için Gelir Uzman Yarıdmcılığı alımı her zaman bir arada açılmamaktadır. Başkanlık dilerse gruplardan birisi için, ikisi için ya da hepsi için alıma çıkabilir. Üç grubun başvuruları kendi arasında değerlendirilmektedir ve adaylar kendi aralarında yarışmaktadır.

Gelir Uzman Yardımcılığı GUY Alımlarında Puan Türleri Artıyor Mu?

Gelir Uzman Yardımcılığı GUY alımına dair yönetmelikte gerçekleştirilen 5 Mayıs 2020 tarihli değişiklik hükmünde, yönetmeliğin puan türlerine dair olan kısmına “…veya türlerinden” ibaresi ilave edilmiştir. Bu ilaveden sonra yönetmeliğin ilgili hükmü şu şekilde değişmiştir;

“Giriş sınavı duyurusunda, mezun olunan fakültelere, bölümlere ve KPSS (A) puan türlerine ilişkin belirleme yapılmışsa, sadece belirlenen fakülteler ve bölümlerden mezun olan ve istenen puan türünden veya türlerinden yeterli puanı alan adaylar başvuru yapabilirler.”

Son gerçekleştirilen Gelir Uzman Yardımcılığı alımlarında adaylardan gruplarına göre KPSS P48 veya KPSS P3 puan türleri talep edildi. Birinci grup P48 türü ile başvurularını gerçekleştirirken ikinci ve üçüncü grupta yer alan adaylar P3 ile başvurularını gerçekleştirmekteydi.

Bugüne dek de Gelir İdaresi Başkanlığı Gelir Uzman Yardımcılığı alımlarında tek puan türü tercih etmiştir. Ancak yapılan bu değişiklik ve beraberinde gelen diğer yenilikler ilave bir puan türü olabileceğinin sinyali olarak değerlendirilebilir.

Gelir Uzman Yardımcılığı GUY Alımı Başvurularında İl Tercih Sistemi Değiştirildi!

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen Gelir Uzman Yardımcılığı alımlarında bugüne dek adayların en ciddi mağduriyet yaşadığı husus hiç şüphesiz il tercih sistemi olmuştur. Bu sistemin değişmesi gerektiğini uzun yıllardır dile getiriyorduk. Sistemin değişeceğine dair öngörülerimizi de aşağıda yer alan haberimizde Kasım 2019 döneminde dile getirmiştik.

guy il 1

10 Kasım 2019 tarihinde öngördüğümüz düzenleme nihayet 5 Mayıs 2020 tarihinde hayata geçirilmiştir. 5 Mayıs 2020 tarihinde yapılan düzenleme ile getirilen hüküm aynen şu şekildedir;

“(3) Giriş sınavı bir il veya birden fazla il için açılabilir. Sınav duyurusunda birden çok il belirlenmişse, adaylar başvuru sırasında öncelik sırasına göre en fazla 5 (beş) ili tercih edebilirler. İl içinde atama yapılacak birden fazla yer belirlenmişse, adaylar belirlenen bu yerlerin tamamını, tercih ettikleri her il için ayrı ayrı olmak üzere öncelik sırasına göre başvurularında belirtmek zorundadırlar. Adaylar daha sonra bu tercihlerinden vazgeçemezler.”

“(4) Adayların, tercih ettikleri illerden hangi ilin yazılı sınavına gireceği, KPSS (A) puanı esas alınarak yapılan başarı sıralamasına göre tespit edilir ve o il için belirlenen kadro sayısının en fazla yirmi katına kadar aday giriş sınavı yazılı bölümüne çağrılır.”

Bu hüküm gereği adaylar Gelir Uzman Yardımcılığı alımlarının birden fazla il için gerçekleştirileceği durumda 5 ve daha fazla il için açılan alımlarda bu beş ili sıralayarak bir başvuru gerçekleştirebileceklerdir. Adayların yapacakları başvurular neticesinde her il için, o ile alınacağı ilan edilen aday sayısının en fazla yirmi katına kadar aday yazılı sınava katılma hakkı elde edebilecektir. Bu sayı azami sayıyı ifade etmektedir. Kurum önceden olduğu gibi 5 kat ve 10 kat olarak uygulayabilir ya da farklı bir oran belirleyebilir. Sözlü mülakatlara katılabilecek aday sayısı konusunda ise herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. Yine her il için, o ile alınacak aday sayısının iki katı kadarı sözlü mülakatlara katılma hakkı elde edebilecektir.

Sistem Nasıl İşleyecek?

Diyelim ki bir il için alınacak aday sayısı 5 olsun. Eski sistemdeki gibi beş katı kadar adayın yazılı sınava çağrılması durumunda yazılı sınava hak kazanacak olan aday sayısı 25 olacaktır. O ili ilk sırada tercih eden en yüksek puanlı aday öncelikli olarak bu il için sınava girmeye hak kazanacaktır. Ancak 25 tane birinci sıraya yazan aday olmadığını düşünelim. İlk tercihine yerleşememiş olan ve bu ile ikinci tercihinde yer vermiş olan en yüksek puanlı aday bu il için sınava girmeye hak kazanacaktır.

*İlçeler o il altında önceliğe göre sıralanacak. İlçeler 5 il tercihindeki hakkı etkilemeyecek. Toplam 5 adet il seçilebilecek.

Bu şekilde gerçekleşecek kaymalar ile birlikte adayların sınava girme şansı daha çok artacaktır. Ancak bunun bir neticesi olarak eğer kurum eskisi gibi beş kata kadar adayın yazılı sınava girmesi şeklinde ilan verirse, yine eskiden olduğu gibi 70 puana kadar inen iller görmek zorlaşacaktır. Çünkü tek il sisteminde 81 ile kapanan bir il olduğunda o ile başvuruda bulunmuş 80,99 puandan baraj puanına kadar onlarca aday sistemin dışında kalıyordu. Bu sistemde ise bu şekilde düşük olmayan puanlara sahip adaylar 2. ve sonraki tercihlerine yerleşme imkanı bulduğundan sistem içerisinde kalmaya devam edeceklerdir. Şansları da daha fazla olacaktır.

Gelir Uzman Yardımcılığı nedir? Gelir Uzman Yardımcıları Ne İş Yapar? Maaşları ne kadar? Detaylı bilgilere meslek tanıtım yazımızda erişmek için aşağıdaki yönlendirmeden faydalanabilirsiniz;

Gelir Uzman Yardımcılığı GUY alımlarına dair düzenlemeleri bir arada incelemek adına mevzuat değişikliğinin TAM METNİNE erişmek için Tıklayınız!

2020 Gelir Uzman Yardımcılığı sınavına dair detaylı bilgiler almak ve yeni sistem üzerine diğer adaylarla istişare etmek için FORUM sayfamıza Tıklayınız!

Yorumlar

  1. İibfci Avatar İibfci dedi ki:

    2020 kpss puanları ile başvuru yapabilecek miyiz?