kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Gelir Uzmanlarının Becayiş Talepleri Karşılandı

Gelir İdaresi Başkanlığı, Gelir Uzmanı ve Gelir Uzman Yardımcılarının becayiş taleplerini kabul etti. Becayiş uygulaması ile birlikte 174 uzmanın becayiş sorunu çözüme kavuşmuş oldu. Bir çok kamu kurum ve kuruluşun becayiş ile ilgili hiç bir düzenleme yapmadığı bu süreçte, Gelir İdaresi Başkanlığının becayiş taleplerini karşılayacağını bildirmesi takdir topladı.

A+
A-

Kamu kurum ve kuruluşları tarafından hiç bir dönem gündeme getirilmeyen bir uygulamayı Gelir İdaresi Başkanlığı doğru şekilde uygulamaya devam ediyor. Başkanlık, 2019 yılında da 174 Gelir Uzmanı ve Gelir Uzman Yardımcısının becayiş talebini uygun bularak, bu kişilere becayiş yapma hakkı tanınacağını duyurdu. Kamu Haber

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 73. maddesine göre: Kamu kurum ve kuruluşların başka yerlerde bulunan aynı sınıftaki memurlarının, karşılıklı olarak yer değiştirebileceğini belirtmiş ancak becayiş için kurumun onayını zorunlu hale getirmiştir. Bu nedenle bir çok kamu kurum ve kuruluşu memurlarının becayiş yapması konusunda isteksiz davranmaktadır. Çalışan memurlarına becayiş yapma hakkı tanıyan kamu kurum ve kuruluşu yok denilecek kadar azdır.

DMK Madde 73: Aynı kurumun başka başka yerlerde bulunan aynı sınıftaki memurları, karşılıklı olarak yer değiştirme suretiyle atanmalarını isteyebilirler. Bu isteğin yerine getirilmesi atamaya yetkili amirlerince uygun bulunmasına bağlıdır” Kanun bu maddede bir çok memurun kendi arasında becayiş yapılabileceğini ifade etmektedir. Ancak, kamu idareleri memurların lehine olan bu kararı uygulamaya çok sıcak bakmamaktadır. Özellikle rotasyona tabi personel çalıştıran kurumlarda becayiş yapılması imkansızdır. Ticaret Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı gibi bakanlıklarda becayiş uygulamasından yararlanmak imkansızdır.

Becayiş, memurlara istedikleri yerde çalışma imkanı tanınmasını kolaylaştıran bir uygulamadır. Karşılıklı olarak yer değiştirme suretiyle yapıldığı içinde idarenin herhangi bir zarar veya personel açığına yol açmamaktadır. Her iki memurunda istedikleri yerde çalışmasını sağlayan bu uygulama, memurların motivasyonlarının artması ve iş yerinde daha fazla performans göstermesi açısından da önemli bir işleve sahiptir. Becayiş uygulamasında iki memurun aynı kadroda çalışıyor olması ve karşılıklı olarak yer değiştirmek istediklerini beyan etmeleri gerekmektedir.

Becayiş uygulamasını en iyi şekilde uygulayan kurumlardan bir tanesi, Gelir İdaresi Başkanlığıdır. Başkanlık, bu yıl da 174 gelir uzman ve gelir uzman yardımcısının becayiş yapmalarının uygun olduğunu ve bu hakkı kendilerine tanıyacaklarını duyurmuştur. Gelir İdaresi Başkanlığını aldıkları bu karardan ötürü tebrik ediyoruz. GİB’te becayiş yapma hakkından yararlanmak için aranan kriterlerden biri de; memurların mesleğe başladıktan sonra en az 1 yılı tamamlamaları şartıdır. Gelir Uzman Yardımcısı olarak becayiş hakkından yararlanmak isteyen adayların mesleğe başladıktan sonra en az 1 yılı doldurmaları gerekmektedir.

Gelir İdaresi Başkanlığı dışında Sosyal Güvenlik Kurumunda da becayiş uygulaması mevcuttur. Memurluk düzeyinde olan kişilere becayiş yapma hakkını SGK’da tanımaktadır. Becayiş yapılabilen kurumlardan bir diğeri Kredi Yurtlar Kurumudur. KYK’da yurt yönetim personeli olarak çalışanlar kendi aralarında becayiş yapma hakkından yararlanabilmektedir. Diğer kamu kurum ve kuruluşlarında da becayiş hakkı verilmesinin önünün açılması gerektiğini düşünüyoruz.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.