kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Kamu Avukatları Vekalet Ücretleri 2021 Yılında Ne Kadar Olmuştur?

Kamu kurum ve kuruluşlarda avukat olarak çalışanların 2021 yılında vekalet ücreti ne kadardır? Devlet avukatları kazandıkları dava sonuçlarına göre yıl sonunda ne kadar vekalet ücreti alıyolar? Vekalet ücreti üst sınırı ne kadardır? Bütün kurumlarda vekalet ücreti doluyor mu? İşte detaylar…

A+
A-

Kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen avukatlar, çalıştıkları kurum ve kuruluşlarda açılan davaları kazandıkları takdirde vekalet ücreti almaya hak kazanmaktadırlar. Vekalet ücreti, ilgili kamu kurum ve kuruluşa açılan dava sayısı ve bu davaların kazanılma oranına göre değişiklik göstermektedir. Daha az dava açılan kurumlarda vekalet ücreti çoğu zaman yılsonlarında dolmamaktadır. Yaptığımız vekalet ücreti hesaplamalarına göre 2021 yılında kamu avukatlarının vekalet ücretleri brüt olarak 40.882 TL hesaplanmaktadır. Vekalet ücretinin net değerini yazımız devamında görebilirsiniz.

Vekalet Ücreti Ne Demektir?

Vekalet ücreti, resmi vekalet ücreti ve akdi vekalet ücreti olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Resmi vekalet ücreti, bir davada davayı kaybeden taraf aleyhine davayı kazanan taraf lehine davada kazandığı miktarla orantılı olarak hükmedilen tutardır. Resmi vekalet ücreti, avukatlık asgari ücret tarifesinin 3. kısmında yer alan oranlar nispetinde belirlenmektedir. İcra dosyalarında ise takip çıkış dosyası üzerinden hesaplanan ve borçlu tarafa yükletilen ücrettir. Akdi vekalet ücreti ise, vekil avukat ile müvekkil arasında sözleşme ile belirlenen miktardır. Bu ücreti ödemekle yükümlü olan taraf, işi avukata veren müvekkildir. Eğer vekil ile müvekkil arasında bir ücret sözleşmesi yoksa avukatlık kanununun 164. maddesi gereğince, avukatlık işi niteliği ve avukatın ücret ve mesaisi dikkate alınarak dava değerinin %10’u ile %20’si arasında belirlenmektedir. Sözleşme ile kararlaştırılacak avukatlık ücreti, kanun gereği en fazla dava değerinin %25’i kadar olabilmektedir. Resmi vekalet ücretini ödeme yükümlülüğü karşı tarafta iken, akdi vekalet ücretini ödeme yükümlüsü ise müvekkildir. kamu haber

Kamu kurum ve kuruluşlarında avukat olarak çalışanların kazandıkları davalar için aldıkları vekalet ücreti, resmi vekalet ücreti olarak bilinmektedir. Devlette avukat olarak çalışan kişilere, kazandıkları davalar üzerinden ilgili kurum tarafından toplu şekilde vekalet ücreti ödenmektedir. Yılsonlarında toplu şekilde yapılan bu ödemeler belli bir üst sınırın üzerine çıkmamaktadır.

Kamu Avukatları Vekalet Ücreti Nasıl Hesaplanır?

Kamu (Devlet) kurum ve kuruluşlarında avukat olarak çalışanların 2021 yılında alacakları vekalet ücretinin üst sınırı bulunmaktadır. Her yıl değişmekte olan bu ücret, 20.000 gösterge rakamı ile hesaplama dönemindeki memurların aylık maaş katsayısı çarpılmaktadır. Memurların aylık maaş katsayıları 6 aylık dönemlerde değişmesi nedeniyle ortaya çıkan iki farklı memur maaş katsayısı 20.000 ile çarpıldıktan sonra 6 ile çarpılacaktır. İki ayrı dönem için bulunan bu iki ayrı sonucun toplamı vekalet ücretinin üst sınırı oluşturacaktır.

Kurum Avukatlarının 2021 Yılı Vekalet Ücretlerinin Üst Sınırı Ne Kadardır?

Kamu avukatlarına ödenecek vekalet ücreti, yılın ilk yarısı ve ikinci yarısında belirlenen memurların aylık maaş katsayısı esas alınarak hesaplanmaktadır. Yılın ikinci yarısında memur maaş aylık katsayılarının ne kadar olacağı tam olarak bilinemeyeceğinden yapmış olduğumuz ilk hesaplama 2021 ocak ayı memur maaş aylık katsayısı esas alınarak yapılmıştır. Bu hesaplamaya göre, 2021 yılı için vekalet ücretinin üst sınırı brüt olarak 40.882 TL olarak belirlenirken, bu rakamın 24.000 TL’lik kısmi için hesaplanacak gelir vergisi kesintisi 3.600 TL ve kalan 16.882 TL’lik kısmı içinde hesaplanacak gelir vergisi kesintisi 3.376 TL’dir. Dolayısıyla, gelir vergisi kesintilerini çıkardığımızda kamu avukatlarının vekalet ücretlerinin üst sınırı 33.906 TL olarak belirlenecektir.

  • 2021 Ocak – Haziran dönemi için : (0,165786 x 20.000 x 6) = 19.894 TL
  • 2021 Temmuz – Aralık dönemi için : (0,174904 x 20.000 x 6 ) = 20.988 TL (Temmuz ayında memurlara yapılacak maaş zammı %5,5 olarak hesaplanmıştır.)
  • 2021 Brüt vekalet ücreti = 19.894 + 20.988 = 40.882 TL
  • 2021 Net vekalet ücreti = 33.906 TL olacaktır.
Yorumlar

  1. Hüseyin Avatar Hüseyin dedi ki:

    20.000 bin TL yi herhalde